Jendrass1 Napisano 22 Lipca 2008 Share Napisano 22 Lipca 2008 Zmęczyła mnie walka z 7TP i C4P. Poprawiłem dopiero wieże, zrobiłem na nowo tłumiki, poprawiłem z grubsza kamo. Dziś jednak stwierdziłem, że mam lekko dość już i warto zacząć dłubać coś swojego, czego jeszcze nie ma. Przeglądałem moją kolekcje wrześniowego sprzętu i stwierdziłem, że jest armata Schneidera 75mm, jest ciągnik, są nawet skrzynki na amunicję ale nie ma przodka ! "Jak że to tak, artylerzyści bez poręcznego zapasu granatów ?!" i tak zrodziła się idea stworzenia przodka from scratch Ustawicznym problemem jest brak dokumentów, zdjęć jest niewiele i nie do końca takich jakich należałoby się spodziewać. Mój przodek ma być dostosowany do ciągu motorowego, a takie były tylko w 10 BKZmot i WBP-M więc trochę kaszana. Z tego co udało mi się odnaleźć, odtworzyłem wymiary przodka, przyjmując konieczną tolerancję - niestety dokładnych wymiarów nie ma. Z tego co wiem na 100% to przodek taki mieścił 72 pociski i wyglądem był bardzo zbliżony do tych tutaj http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=129095#363019 przy czym miał inne zawieszenie. Sprawę trzeba będzie jakoś uogólnić ?! Koła wezmę (skopiuję) ze Schneiderki, podobnie pociski. Sama kufa będzie od podstaw. Sponsorem budulca są BZ WBK oraz NFZ i ich karty Z mniejszych elementów (po prawej) z kółkami powstaną stelaże na amunicję. Bardzo szybkie zdjęcie ciągniczka i działa (jeszcze przed procesem rewitalizacji). Jeśli dysponujecie jakimiś fotami przodka proszę o pomoc i generalnie o wsparcie i mocne kciuki ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobert Napisano 22 Lipca 2008 Share Napisano 22 Lipca 2008 Niestety nie mam przodka nigdzie rozrysowanego ale dam samą armatę. Może się do czegoś przyda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 22 Lipca 2008 Autor Share Napisano 22 Lipca 2008 Dziękuje Ci bardzo ! Przyda, się zwłaszcza, że działo RPM jest bardzo słabe jeśli chodzi o ilość szczegółów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 22 Lipca 2008 Share Napisano 22 Lipca 2008 Bardzo ciekawy ten Twój model+Schneider. Wielkie gratulacje za zajęcie się polskim sprzętem z IIRP ( szczególnie Schneiderem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 27 Lipca 2008 Autor Share Napisano 27 Lipca 2008 W ramach 4,5 dniowego urlopu nad morzem, udało mi się wystrugać wieczorem dwie raszki 4x4 pociski. Otwory wyszły całkiem nieźle jak na robione od ręki pilnikiem przy stole z piwem i grillu Jutro foty. Pozostałe raszki zrobię, już dremelkiem, bo ręczne wiercenie to jest katorżnicza robota. Co jest nikt nie ma zdjęć ? szkiców ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 28 Lipca 2008 Autor Share Napisano 28 Lipca 2008 Elementy nadmorskie + domowe, reszta stelaży w produkcji (do wieczorka będą myślę). Oto co zmontowałem dziś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 28 Lipca 2008 Autor Share Napisano 28 Lipca 2008 kolejne stelaże jeszcze muszę w nich poszerzyć otwory do średnicy pocisku i można kleić jaszcz dalej Oryginalne koło od Schneiderki o ciągu motorowym podwójna kopia tegoż samego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 28 Lipca 2008 Autor Share Napisano 28 Lipca 2008 Na dziś koniec, pomarańczowa płytka na środku tylko tymczasowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 28 Lipca 2008 Share Napisano 28 Lipca 2008 wooow! kłaniam się w pas. robi wrażenie. czekam na ciąg dalszy i trzymam kciuki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 28 Lipca 2008 Share Napisano 28 Lipca 2008 No nic więcej nie dodam, przedmówcy określili..ale ta cała robótka wyjdzie na "jaw" po maludzingu..jak to ze skreczem.Na 1 rzut oka,wash na kole/feldze do poprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pafica Napisano 29 Lipca 2008 Share Napisano 29 Lipca 2008 Stelaż nieco pogięty u dołu po lewej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 29 Lipca 2008 Autor Share Napisano 29 Lipca 2008 Dziś przemaluję jaszcz i zobaczę co i gdzie wylazło, Pacifa masz rację muszę poprawić ten narożnik. Koła zostawiam na koniec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TankRed1070 Napisano 29 Lipca 2008 Share Napisano 29 Lipca 2008 Otwory wyszły całkiem nieźle jak na robione od ręki pilnikiem przy stole z piwem i grillu Ładne rzeczy! Niezły jesteś jak takie cuda dłubiesz przy piwku i grillu. No No. Pełen szacunek! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 30 Lipca 2008 Autor Share Napisano 30 Lipca 2008 Bez grilla, ale z piwkiem. Przeszlifowałem dziury, dorobiłem drzwiczki do zasobnika, dodałem dwie szuflady oraz moduł do 2 podręcznych pocisków. Wygląda to tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TankRed1070 Napisano 30 Lipca 2008 Share Napisano 30 Lipca 2008 Szuflady mnie powaliły. Super. BTW: czym kleisz te karty bankomatowe bo to nie polistyren jest? Cyjanoakrylem? Też się przymierzałem do użycia starych kart ale się przerzuciłem na serki śniadaniowe i pudełka, w które pakują bigos w carfour-rze (duże płaskie powierzchnie). To na pewno jest polistyren i można kleić zwykłym klejem modelarskim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pafica Napisano 31 Lipca 2008 Share Napisano 31 Lipca 2008 bigos w carfour-rze Błeee :] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 31 Lipca 2008 Autor Share Napisano 31 Lipca 2008 Szuflady mnie powaliły. Super. Dzięki, staram się. BTW: czym kleisz te karty bankomatowe bo to nie polistyren jest? Cyjanoakrylem? Odpowiedź brzmi - Super Glue Też się przymierzałem do użycia starych kart ale się przerzuciłem na serki śniadaniowe i pudełka, w które pakują bigos w carfour-rze (duże płaskie powierzchnie). To na pewno jest polistyren i można kleić zwykłym klejem modelarskim. Wolę kleić SG niż czekać 100l lat aż klej modelarski chwyci. Wymaga to większej precyzji i klejenia "od razu" ale dla mnie to ok. Tym bardziej, że ostatnio nie bardo mam czas i doskakuje tylko do biurka. Dzisiaj coś podziubię z dodatkami, może uda mi się w starych wypraskach coś znaleźć ciekawego. Rzecz najważiesza, czyli mocowanie kół Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAZZY_bez_humoru Napisano 31 Lipca 2008 Share Napisano 31 Lipca 2008 fajnie wychodzi.. szacunek za scratchbuild tylko chyba uchwyty szuflad niezbyt równo wyszły.. z doświadczenia wiem, że przy stosowaniu materiału z wzorkiem (jakieś linie i różne kolory na kartach) warto po ukończeniu jakiegoś elementu pomalować go na jednolity kolor - wtedy oko łatwiej wychwyci różne nieścisłości i różnice w wymiarach - to co teraz wydaje się prosto może okazać się dość rażącą krzywizną i na odwrót.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 31 Lipca 2008 Autor Share Napisano 31 Lipca 2008 Szuflady- no wiem, wiem ale już mi się chyba nie chce poprawiać tego i tak pierwszy raz w życiu zrobiłem coś takiego więc uważam, że i tak nie jest źle. Pomalowałem 1 warstwą, wygląda lepiej niż zakładałem ale rzecz jasna tu i ówdzie trzeba cosik poprawić. Jest niestety mały problem z kołami, ale myślę że da się szybko rozwiązać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAZZY_bez_humoru Napisano 31 Lipca 2008 Share Napisano 31 Lipca 2008 a nadmiar supergluta szlifujesz? jakoś zeskrobujesz czy np. używasz debondera? bo mam podobne problemy i na razie tylko mechanicznie usuwam niedoskonałości wrzuć zdjęcia machniętego podkładem :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 31 Lipca 2008 Autor Share Napisano 31 Lipca 2008 Odcinam ostrym nożykiem albo szlifuję cienkim papierkiem ściernym. Efekty są podobne, śladów nie ma. Jak domaluje to wrzucę foty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 31 Lipca 2008 Autor Share Napisano 31 Lipca 2008 Dosłownie w biegu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 31 Lipca 2008 Share Napisano 31 Lipca 2008 Dosłownie w biegu Bardzo dobrze Doktorku;) Z racji wolnego łącza, popatrzenie na Wasze modele graniczy z cuuudem. A jak już podpatrzyłem..to rozłącza:] No nic, efekt skrobania przez cięcie rewelka.(dopatrzyłem się także WŁOCHA czarnego?) Terozki maluj,młotkuj,kurz i syf,wsadźna jakoweś kapciochy...i dopiero będzie krzynka jak ta LALA ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TankRed1070 Napisano 31 Lipca 2008 Share Napisano 31 Lipca 2008 Łooooo!!!! Wygląda jak z blachy. Fajowa! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 1 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 1 Sierpnia 2008 Bardzo dobrze Doktorku;) Podziękował, szerokości ! No nic, efekt skrobania przez cięcie rewelka.(dopatrzyłem się także WŁOCHA czarnego?) Włocha komisyjnie usunięto. Terozki maluj,młotkuj,kurz i syf,wsadźna jakoweś kapciochy...i dopiero będzie krzynka jak ta LALA ;) Ta jes !! Wedle rozkazu Waszej MIiłości. Wczoraj zacząłem dłubać koła. Problem polega na tym, że to odlewy, więc, żeby uzyskać tył i przód, trzeba skleić zeszlifowane części ze sobą. Wyszło ok ale szpachlówkę muszę kupić, bo są szaprrrry. Mocowanie kół do jaszcza okazało się banalnie proste, pomogły mi nieco części (UWAGA) z T26 służącego jako magazyn surowców różnych. Wyszło ok, szkoda tylko, że koła nie był amortyzowane bo już miałem gotową sprężynkę :( PS Dla pasjonatów-znawców. Na jaki kolor pomalować wnętrze szuflad ?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi