tornado Napisano 26 Lipca 2008 Share Napisano 26 Lipca 2008 Witam w moim nowym temacie Po powrocie z wczasów postanowiłem wziąść się za coś innego - nowego dla mnie, wybór padł na śmigłowiec. Od wielu wielu lat jest to moje pierwsze latadło i to w dodatku w plastiku. Model będzie wykonany prosto z "pudła" i prawdopodobnie wyląduje na jakiejś naczepie jako obiekt muzealny Ale dość gadania - link do in-boxu. Za model zabrałem się w piątek i na koniec dnia wyglądał tak: Dzisiaj, a w zasadzie to już wczoraj zabrałem sie za malowanie wnętrza kadłuba i klatki i nakładanie kalkomani. Pasów na fotelach pilotów od wewnątrz nie zeszlifowałem - będą oklejone sreberkiem lub posadzę na nich pilotów (jeszcze się zastanowię), a kolor na nich jaki widać to tylko mały sprawdzian. Tylne siedziska postanowiłem wykjonać od podstaw bo te z zestawu wyglądają jak kawał deski. Silnik był fabrycznie pomalowany ale oszlifowałem go i poszpachlowałem na łączeniach i pomaluję od nowa. Na koniec mała przymiarka na sucho: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bilonzo Napisano 26 Lipca 2008 Share Napisano 26 Lipca 2008 No Torni wziąłeś się za ten śmigłowiec nareszcie . Sprawnie Ci z nim idzie . Życzę powodzenia w budowie i czekam na kolejny update . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Timi Napisano 27 Lipca 2008 Share Napisano 27 Lipca 2008 Jak dobrze zrozumiałem to chcesz postawić model na przyczepie razem z pilotami??Nie bardzo :P Model zapowiada się niesamowicie ciekawy, czekam na kolejne aktualizacje tematu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 27 Lipca 2008 Autor Share Napisano 27 Lipca 2008 Jak dobrze zrozumiałem to chcesz postawić model na przyczepie razem z pilotami??Nie bardzo :P Wiesz - tak se myślałem, że jeżeli UH miał by stać na naczepie to będzie pod plandeką, więc piloci byli by niewidoczni. Natomist gdybym chciał go wyeksponować luzem to miał by załogę Doszedłem jednak do wniosku, że nie umieszczę pilotów za sterami, jeżeli już to będą sobie siedzieć na podłodze z nogami wyciągniętymi na zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 27 Lipca 2008 Share Napisano 27 Lipca 2008 Czy wydaje mi się, czy wszysykie figurki są takie same? Mówię o zdjęciach z in-boxa. 4 takie same figurki w tym śmigłowcu będą wyglądać wg mnie lipnie. Mógłbyś usunąć nadlewki z pedałów. Jakby co to masz we mnie widza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Timi Napisano 27 Lipca 2008 Share Napisano 27 Lipca 2008 Ja w on-boxie widzę 2 figurki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 27 Lipca 2008 Autor Share Napisano 27 Lipca 2008 W zestawie są tylko dwie figurki, in-box przedstawia dwie tylne i dwie przednie połówki pilotów. Pedały czyściłem z nadlewek, może niezbyt dokładnie ale wydawało mi się, że elementy poziome miały mieć taką fakturę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 27 Lipca 2008 Share Napisano 27 Lipca 2008 W zestawie są tylko dwie figurki, in-box przedstawia dwie tylne i dwie przednie połówki pilotów Aaaaahaaaa to oni byli rozpołowieni mój błąd ale i tak są identyczni. Faktura ok, tylko w miejscu załamania się pedałów, zwłaszcza przy prawym siedzeniu widać takie kółko po wypychaczu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArmiA Napisano 27 Lipca 2008 Share Napisano 27 Lipca 2008 Jakbyś jednak zdecydował się na walorkę (a moim zdaniem w takiej skali brak walorki to zbrodnia) to daj znać, mam sporo materiałów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pezetel Napisano 27 Lipca 2008 Share Napisano 27 Lipca 2008 Witam. Zapowiada się niezły model . Dałbym sobie jednak spokój z figurkami pilotów - wyglądają , jak bliźniaki jednojajowe , a to źle się kojarzy . Poza tym , mam wrażenie , że mogą się nie zmieścić pod dachem kokpitu - ale może to wina zdjęcia . Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ironkamil Napisano 27 Lipca 2008 Share Napisano 27 Lipca 2008 Ooooo Huey ,tornado Będe wiernym kibicem, uwielbiam Hjujego, szkoda że to nie wersja D, super oznaczenia, Działaj, działaj. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 28 Lipca 2008 Autor Share Napisano 28 Lipca 2008 Przyznam sie, ze nie spodziewałem sie tak dużego zainteresowania moim tematem - dzięki Panowie Ciąg dalszy relacji, a więc przerobiłem tylne siedzisko - wykonałem je z drutu cynowego 1mm i złotka z papierosów, chyba ujdzie w tłoku Przemalowałem trochę wnętrze i troche je upaprałem, fotele aż nazbyt - zrobię poprawki. Odrazu mówię, że nie wyjechałem czerwoną farbką obok zasłonek, ona poprostu ma takie wypukłości i zagłębienia: Obciążyłem kokpit co by śmigłowiec nie przechylał sie do tyłu, do tego celu przydała się blascha InPost'u: Wkleiłem oszklenie, górne pomalowałem zielonym markerem i jak to u mnie bywa zrobiłem przymiarkę: Aha, malowanie wnętrza zrobiłem na podobieństwo tego śmigłowca (instrukcja też takie podaje): Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maniakscań Napisano 2 Sierpnia 2008 Share Napisano 2 Sierpnia 2008 Co za model po prostu superrr!!!!! I ta skala i wykonanie jeszcze ras super!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 4 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 4 Sierpnia 2008 Trochę odnowiłem wnętrze w UH-1B, Natomiast w połówkach kadłuba wyciąłem otwory w osłonach silnika i wkleiłem siatkę. Trochę oczek pozatykało się ale myślę, że uda mi sie je jakoś przetkać Również trochę popracowałem nad wysięgnikami z zasobikami: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
choochoo Napisano 10 Sierpnia 2008 Share Napisano 10 Sierpnia 2008 Fajny modelik z checia zagladne tutaj od czasu do czasu zobaczyc jak prace postepuja pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 11 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 11 Sierpnia 2008 Ponieważ starłem pasy z foteli, a z tego co mi wiadomo nie ma blaszek do tego modelu wobec tego kupiłem blachy z pasami do osobówek. Myśle że niektóre elementy będzie można wykorzystać do modelu Trochę kombinuję z malowaniem wnętrza gdyż nie dysponuję fotkami tego konkrtnego śmigłowca, wobec tego wspomagam się tym co znalazłem w sieci. Wygląda na to, że muszę nieco przerobić i przemalować tylne siedziska na kolor czerwony (właśnie znalazłem fotkę przedstawiającą je w takim kolorze). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 11 Sierpnia 2008 Share Napisano 11 Sierpnia 2008 Ja mysle, ze siedziska mozesz spokojnie zostawic w kolorze brezentu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArmiA Napisano 11 Sierpnia 2008 Share Napisano 11 Sierpnia 2008 Pytałem, czy chcesz dokumentację UH 1 B zdecydowanie powinien mieć czerwone siedzenia, dopiero potem pokryto je materiałem w zgniłozielonym kolorze. Zdjęcie z Walkaroundu Squadron Signal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 11 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 11 Sierpnia 2008 Pytałem, czy chcesz dokumentację Heh, nie prosiłem o dokumentację gdyż w założeniach model miał być "prosto z pudła" Na dodatek jest to moje pierwsze od wielu lat latadło, a więc niejako jest to model "treningowy" Jednak w miarę postępu prac dochodzę do wniosku, że to i owo można by zrobić jak należy. ArmiA Co prawda mam trochę fotek śmigłowca ale jeżeli możesz to wrzuć tu co masz, między innymi interesują mnie pasy na fotelach (takiej fotki nie mam). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 13 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 13 Sierpnia 2008 Przemalowałem siedzisko i wykonałem pasy, nie są rewelacyjne ale co można zrobić z blaszki do osobówek W realu tego nie widać ale fotele trzeba poprawić fotele bo przebija czerwona farbka na ich bokach. Szyby i wejścia są już oklejone taśmą i spokojnie czekają sobie na montaż kadłuba do kupy: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 14 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 14 Sierpnia 2008 Uff było trochę roboty ze szpachlowaniem , jeszcze kilka poprawek i model będzie gotowy do malowania Ps. Wirnik nałożyłem na sucho do przymiarki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 15 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 15 Sierpnia 2008 Pomalowałem śmigłowiec Pactrą A34 PS 34127 z domieszka kilku kropel brązowej, nastepnie psiknąłem błyszczącym clearem i zabrałem sie za naklejanie kalkomani. Szybko okazało się, że pod kalkomanie nie mżna dawać płynu MICRO SET gdyż przy układaniu kalkomania zamieniała się w maciupkie odrobinki, które w żaden sposób nie szło scalić. W efekcie utraciłem kilka literek w napisie UNITED STATES ARMY I tu mam do szanownych kolegów proźbę, mianowicie gdyby ktoś z Was miał zbędne literki podobne do tego napisu to z chęcią je odkupię - wymiary liter: wys. 7mm, szer. 4mm. Oczywiscie zabezpieczyłem się i zrobiłem scan kalkomani - niestety jest do bani gdyż tło wyszło niebieskie Mając przykre doświadczenie z SETem kolejne kalkomanie kładłem na samą wodę, a dopiero po lekkim podeschnięciu nałożyłem MICRO SOL - kalki odpowiednio ułożyły się bez przykrych niespodzianek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamkijak Napisano 16 Sierpnia 2008 Share Napisano 16 Sierpnia 2008 Kurcze wielkie to chlopaczysko, ale za to pieknie sklejone. Co do tych kalek, to moze zrob tam slad po jakims ostrzale i domaluj resztki brakujacych literek. To takie moje zboczenie bo ja to bym wszystko rozwalal i palil. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 16 Sierpnia 2008 Share Napisano 16 Sierpnia 2008 niestety jest do bani gdyż tło wyszło niebieskie Podeślij mi ten skan, to Ci go oczyszcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 16 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 16 Sierpnia 2008 Co do tych kalek, to moze zrob tam slad po jakims ostrzale i domaluj resztki brakujacych literek. To takie moje zboczenie bo ja to bym wszystko rozwalal i palil. Nie zapominajmy, że śmigłowiec będzie transportowany na naczepie jako okaz muzealny a nie wrak z pola walki. W każdym razie dzięki za pomysł i zainteresowanie niestety jest do bani gdyż tło wyszło niebieskie Podeślij mi ten skan, to Ci go oczyszcze. Wysłałem na PW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi