Krzysiek B Napisano 13 Listopada 2022 Share Napisano 13 Listopada 2022 ...czyli brytyjski P-40E Po niemal dwuletniej przerwie w modelowaniu, spowodowanej niemałymi problemami zdrowotnymi, powoli mogę wracać "na tor". Na początek wybrałem model w "dużej" skali, który wydaje się stosunkowo prosty w budowie: Znalazłem maski Montexu, które walały mi się po magazynku, więc szkoda byłoby ich nie wykorzystać. Malowanie samolotu z 94 Dywizjonu RAF FZoR z charakterystyczną szachownicą na sterze kierunku... i hmm... no właśnie... osłoną wlotu powietrza w wyraźnie innym odcieniu: Niestety na zdjęciu z widoczną osłoną silnika/wlotu powietrza nie ma szachownicy, natomiast na zdjęciu z szachownicą: nie ma osłony wlotu Montex w swoim schemacie malowania poleca zamalowanie tego elementu "Dark Earth" jednak kolorówki znalezione w odmętach sieci sugerują, że owa osłona mogłaby pochodzić z samolotu w standardowym "europejskim" kamuflażu Ale o to będę się martwił później podczas malowania Niebawem ciąg dalszy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 13 Listopada 2022 Share Napisano 13 Listopada 2022 O, moja nowa skala, zasiadam i patrzę . W magazynie mam P-40E i P-40M/N z Hasegawy, może też się doczekają. Malowanie fajne, Niemcy na widok tej szachownicy ponoć w gacie robili, bo myśleli że to Polacy nad pustynią ich ganiają. Dajesz z tematem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek B Napisano 13 Listopada 2022 Autor Share Napisano 13 Listopada 2022 Kilka lat temu zrobiłem P-40 Hasegawy z wykorzystaniem drugiej części masek Montexu Pamiętam, że strasznie nie "leżało" mi rozwiązanie z doklejanym osobno ogonem i wtedy nie mogłem sobie poradzić z sensownym wyprowadzeniem tego łączenia. Przy szlifowaniu pozacierałem linie i nitowanie, a na dodatek narobiłem dołów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 13 Listopada 2022 Share Napisano 13 Listopada 2022 To samo jest w edycji 1:48. Dlatego wieksze leżą i czekają na wenę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek B Napisano 20 Listopada 2022 Autor Share Napisano 20 Listopada 2022 Pierwszy mały kroczek do przodu. Miałem fotel z modelu Hasegawy razem z fototrawionymi pasami i myślę, że w pewnym stopniu będzie się lepiej prezentował niż ten zestawowy: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek B Napisano 27 Listopada 2022 Autor Share Napisano 27 Listopada 2022 Dwia szybkie fotki z postępu prac. Troszkę pomalowałem, troszkę popaciałem olejami: Jak widać detale kokpitu na poziomie hmm... chińskim 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cazador Napisano 27 Listopada 2022 Share Napisano 27 Listopada 2022 Super, trzymam kciuki za udany powrót. Ja się szykuję na starszego brata Curtiss P-40B Warhawk też od trumpka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek B Napisano 27 Listopada 2022 Autor Share Napisano 27 Listopada 2022 Też "zasadzałem się" na tego P-40B, ale kiedyś zraziłem się do starszych modeli Trumpetera. Jednak ten "mój" P-40 to jeden z nowszych wypustów (chyba 2020r.). Poskładałem z ciekawości na sucho główne elementy i muszę przyznać, że jestem miło zaskoczony świetnym spasowaniem tego modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi