Klapouch Napisano 16 Grudnia 2022 Share Napisano 16 Grudnia 2022 Pomyślałem, że odkurzę starego karsnoluda, któy był już pomalowany, ale poszedł do "renowacji" Było : Jest : Będzie - w sumie nie wiadomo co, ale aby nie gorzej jak było 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 16 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 16 Grudnia 2022 Nawet udało się dzisiaj coś podziałać. Zastanawiam się jaki kolor futra? Może biały ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 16 Grudnia 2022 Share Napisano 16 Grudnia 2022 O, fajnie że w figurki wszedłeś! Zamontuj figurkę na czymś poręcznym do trzymania, bo w rękach to tak słabo trochę, zwłaszcza w tej skali. Korek po winie albo chociaż nakrętka. Zakładam, że masz mokra paletę? Bo chyba farby za gęste kładziesz. Na początek zawsze se możesz samoróbkę zrobić. W tej skali połowę roboty załatwią Ci washe, citadel ma pełen zakres kolorów, bez spiny można dobre efekty osiągnąć. Tarcza wyszła bardzo ładnie super baza do dalszej pracy. Tylko wash i suchy pędzel i będzie git. Oczy... zamaluj cielistym jakimś i spróbuj jeszcze raz. Najpierw białeczko, końcem pędzelka, jak Ci farba wyjedzie, to zamalujesz kolorem otoczenia. Potem dziabnij go igłą od strzykawki (ja na początku używałem 0.7) i zalej transparentną farbką. Używałem clearów tamki i wychodziło ok, tam gdzie był dołek farbka ciemniała i była źrenica. Obserwuję z zainteresowaniem! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 16 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 16 Grudnia 2022 39 minut temu, Marcin M. napisał: O, fajnie że w figurki wszedłeś! Zamontuj figurkę na czymś poręcznym do trzymania, bo w rękach to tak słabo trochę, zwłaszcza w tej skali. Korek po winie albo chociaż nakrętka. Zakładam, że masz mokra paletę? Bo chyba farby za gęste kładziesz. Na początek zawsze se możesz samoróbkę zrobić. W tej skali połowę roboty załatwią Ci washe, citadel ma pełen zakres kolorów, bez spiny można dobre efekty osiągnąć. Tarcza wyszła bardzo ładnie super baza do dalszej pracy. Tylko wash i suchy pędzel i będzie git. Oczy... zamaluj cielistym jakimś i spróbuj jeszcze raz. Najpierw białeczko, końcem pędzelka, jak Ci farba wyjedzie, to zamalujesz kolorem otoczenia. Potem dziabnij go igłą od strzykawki (ja na początku używałem 0.7) i zalej transparentną farbką. Używałem clearów tamki i wychodziło ok, tam gdzie był dołek farbka ciemniała i była źrenica. Obserwuję z zainteresowaniem! Paletę mam - GSW. Ale chyba jej źle używam, bo widziałem, że ty robisz „mazy” z farby a ja pobieram z „kropek”. Może stąd zła gęstość. Ogólnie mam wrażenie, że jakoś szczególnie za gęste mam te od twarzy, może za dużo warstw. Nie wiem, ale kupiłem 3 zestawy samych głów od scibora - będzie trenowanie Mam farby citadela i zestaw do „ciała” AK 3gen. Ogólnie ciemniejsze kolory jakoś lepiej mi siadają niż jasne. Mam duży problem z przejściami kolorów - na dużych powierzchniach jeszcze jako tako, na mniejszych tragedia. Washy staram się nie używać - na tym krasnoludzie jest położony tylko na żółtej kamizelce. Podkład pod farbami Gunze 1500 farby na to lighting z białej farby Tamiya. Wszystko aero. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 16 Grudnia 2022 Share Napisano 16 Grudnia 2022 53 minuty temu, Klapouch napisał: Ale chyba jej źle używam, bo widziałem, że ty robisz „mazy” z farby a ja pobieram z „kropek”. No, na palecie mieszasz farby z medium, do żądanej konsystencji, albo między sobą, dla otrzymania barwy odpowiedniej.. Medium (gloss, satin, matt) warto mieć, bo woda nie zawsze wystarcza. Godzinę temu, Klapouch napisał: Mam duży problem z przejściami kolorów - na dużych powierzchniach jeszcze jako tako, na mniejszych tragedia. Wet blendingu próbowałeś? Kładziesz jeden kolor i zanim wyschnie dokładasz następny tam gdzie potrzebujesz. Można też podziałać glejzami, ale to czasochłonne. Te rękawy z przodu już nieźle wyglądają, dobrze byłoby jeszcze rzadką ciemną niebieska przejechać po nich po całości, a po kantach rozjaśnioną. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 17 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2022 W dniu 16.12.2022 o 21:33, Marcin M. napisał: Wet blendingu próbowałeś? Kładziesz jeden kolor i zanim wyschnie dokładasz następny tam gdzie potrzebujesz. Można też podziałać glejzami, ale to czasochłonne. Te rękawy z przodu już nieźle wyglądają, dobrze byłoby jeszcze rzadką ciemną niebieska przejechać po nich po całości, a po kantach rozjaśnioną. wychodzi z blendowania takie coś. Nie wiem jak jeszcze zmiękczyć te przejścia. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 17 Grudnia 2022 Share Napisano 17 Grudnia 2022 Nieźle wychodzi, co chcesz. Jakbyś miał drakenhof nightshade od citadeli (niebieski), to mógłbyś zapuścić tylko w linie. Może spróbuj z jakimś ciemnym niebieskim, w te zagłębienia pod kapturem i pod pachami, pod linią futra, wokół tarczy itd. ; wtedy z przodu powtórz to samo. Ten szew na środku kaptura też zaznacz, bo jest widoczny. Nie bój się kontrastów mocnych, bo to 28 mm i musi dawać po oczach. Weź go naklej na korek, bo słabo w rękach operować i psuje trochę odbiór. Na przyszłość może nie maluj wszystkiego na raz, łatwiej malować partiami, wtedy też łatwo ogarnąć schemat kolorystyczny. Zerknij na teorię koloru. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 17 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2022 Nakleję na korek. tak przed snem poszedłem na całość na dole płaszcza. Pewno pójdzie do mycia, ale chyba mniej więcej zalapalem rozcieńczenie farby i jako-takie przejście. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 17 Grudnia 2022 Share Napisano 17 Grudnia 2022 Nie zmywaj, zamaluj bazą ciemnoniebieską i rozjaśniaj. I będzie dobrze. Jak przejdziesz do tarczy, to daj washa czarnego i przetrzyj suchym pędzlem jasnobrązowym albo jakimś pomarańczowym. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 18 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 18 Grudnia 2022 No nie wiem. Ten rękaw z tyłu jakiś taki kanciasty, ale i rzeźba raczej „kwadratowa”. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 18 Grudnia 2022 Share Napisano 18 Grudnia 2022 2 minuty temu, Klapouch napisał: Ten rękaw z tyłu jakiś taki kanciasty, ale i rzeźba raczej „kwadratowa”. Bo ściborowe krasnale takie są, ale taki ich urok. Wygląda naprawdę bardzo dobrze!!! Sam chyba widzisz różnicę? Prawy rękaw na tych większych połaciach musisz teraz podciągnąć i rozjaśnić i będzie super. Niby taki maluch, a zabawy jest c'nie? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 18 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 18 Grudnia 2022 22 minuty temu, Marcin M. napisał: Bo ściborowe krasnale takie są, ale taki ich urok. Wygląda naprawdę bardzo dobrze!!! Sam chyba widzisz różnicę? Prawy rękaw na tych większych połaciach musisz teraz podciągnąć i rozjaśnić i będzie super. Niby taki maluch, a zabawy jest c'nie? Tak. Zabawa jest. Wziąłem się za minotaura, żeby odpocząć od 1/72 bo mi się szyby w ciężarówce nie udaje wyciąć już od kilku tygodni. Ale od niego tez musiałem odpocząć bo mi się cielisty kolor nie podobał. To odpoczywam robiąc krasnala. A tu tez pod górę wielkie dzięki za pomoc i rady. Będę działał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 18 Grudnia 2022 Share Napisano 18 Grudnia 2022 4 minuty temu, Klapouch napisał: A tu tez pod górę Ale jest szansa, że skończysz za jednym podejściem kilkudniowym . Futra chyba nie będziesz musiał zmieniać, bo ładnie się komponuje, ale na razie trza kapotę skończyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 19 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 19 Grudnia 2022 Pare dni to nie będzie bo znowu w rozjazdach i przerwa będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 2 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 2 Stycznia 2023 Coś tam podziałałem. Nie wiem czy nie przesadziłem z przodu. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 3 Stycznia 2023 Share Napisano 3 Stycznia 2023 Kurtka wygląda bardzo dobrze. Myślę, że te pikowania na kamizeli możesz spokojnie zapuścić jeszcze ciemniejszym brązem, a romby wycieniować, bo ciut jeszcze za płasko wyglądają, np. żółty z białym od góry, a dołem bardziej pomarańczowym. Może wyjść ciekawie, no ale to sam wypróbuj. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 3 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 3 Stycznia 2023 No to drewno dzisiaj. Chyba wstydu nie ma. Pochwa od miecza tak średnio jestem zadowolony. Kamizelka jeszcze wymaga pracy. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek74 Napisano 5 Stycznia 2023 Share Napisano 5 Stycznia 2023 Zacna figurka. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi