subgrafik Napisano 5 Sierpnia 2008 Share Napisano 5 Sierpnia 2008 (edytowane) Witam Czas leci, ludzie modele tworza, a ja jak ten cap na zagonie siedze i slepia nad figurkami mecze... zeby chociaz z efektem. A tu taka historia, kupilem Bishopa z VMu okazyjnie - tak przy okazji, no wiecie ;) - bo znakomicie na dokladke do dioramy afrykanskiej z Panzer II sie nadaje, i jakos musialem dokupic jeszcze 25 funtowke z tamiyii na czesci do dziala, a ze byl zestaw tylko wraz z Quadem... Quad wydal sie taki maly i prosty i w kolorach forum... Dlugo nie myslalem, wszak znakomity pretekst to na szybki malarski projekt i zapoznanie sie z tematem malowania pojazdu z afryki... a i mila odskocznia od figurek, ktore nie chca sie pomalowac - jest szansa ze skoncze. _________________________________________________________ Model to juz leciwa (na wypraskach widnieje data 1974!) ale dajaca rade Tamiya. Mysle, ze po rozszezeniu Quadzika o blachy Eduarda bedzie to w miare sensowny zestaw treningowy? Jeszcze tylko pogladowe foty... Pozdrawiam Pawel Ps Tytul odrobine dwuznaczny, ale generalnie chodzi o to, ze pojazd ma byc z deka zdezelowany ;) Edytowane 8 Marca 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 5 Sierpnia 2008 Share Napisano 5 Sierpnia 2008 zestaw treningowy? Kto jak kto, ale taki artysta jak Ty nie potrzebuje zestawów treningowych Powodzenia i dużo zapału życzę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
subgrafik Napisano 5 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 5 Sierpnia 2008 Kto jak kto, ale taki artysta jak Ty nie potrzebuje zestawów treningowych heh treningu to kazdy potrzebuje... a juz tacy wygadani teoretycy jak ja to musowo . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 6 Sierpnia 2008 Share Napisano 6 Sierpnia 2008 pojazd ma byc z deka zdezelowany ;) Piaskowanie, czy KO ? ludzie modele tworza Nie martw się, mając tylko 1 sztuke pod ręką przeżywam katusze...uwielbiam siedzieć w moich pudełeczkach, rozgrzebywać choćby wypraski, czuć zapach świeżych kartonów, utrwalać sobie w pamięci...co możnaby wykonać...z tego, a ztego...ech A tu taka historia, tak przy okazji, no wiecie ;) Paweł, My modelarze, wiemy, wiemy ;) szybki malarski projekt Nieto żebym chciał być złośliwy, ale jakoś nie wierzę :p Jeśli nie bedzie mi kolidowało, postaram sie jeszcze w BF machnąć ciężaróweczkę revell, mam juz jakąś minimalną żywicę plus model....troszke złomu...no i na pace także ma działo ;) Fajnie jakby sie zgrać A Qadzika, choinkujesz, czy tylko pudło ?(skrzynki,szmatki itp) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
subgrafik Napisano 6 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 6 Sierpnia 2008 Piaskowanie, czy KO ? Prawde mowiac chce zrobic mu dwa malowania ?, najpierw pomalowac w charakterystyczne wzorki zwane "Mickey Mouse pattern" delikatnie zniszczyc tu i tam czarne pola i odmalowac "polowo" cala fure na piasek ale tak zeby ten maly miki wystawal to tu to tam czyli bardziej na wiele warstw farby niz zadrapan... zreszta zobaczymy. subgrafik napisał:szybki malarski projekt Nieto żebym chciał być złośliwy, ale jakoś nie wierzę :p Postaram sie o codzienna relacje, zobaczymy jak wyjdzie. A Qadzika, choinkujesz, czy tylko pudło ?(skrzynki,szmatki itp) Zestawowe graty tylko symuluja graty i szkoda ich nawet z plastyku wycinac, moze cos od serca zrobie lub ukradne z jakiegos innego zestawu - na pewno gadzety uatrakcyjnia wyglad. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
subgrafik Napisano 9 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 9 Sierpnia 2008 Do srody musze magazyn do druku przygotowac, a ze to nagle wyskoczylo, nie jest to tak szybka relacja jak bym sobie tego rzyczyl niemniej jednak... ... pomiedzy czyszczeniem plastiku a szukaniem kwitow na Quada wymyslilem jak che go pomalowac, pewnie malo historycznie ale za to z masa efektow do przecwiczenia. Pierwsze - maluje go na instrukcyjny kamuflaz a'la "miki-maus-patern" (rys. 1) by nastepnie, (byc moze korzystajac z efektu z lakierem do wlosow, moze sola lub proszkiem) odmalowac go na calosci w kolorze piaskowym, przez ktory wyziera to tu, to tam orginlane malowanie (rys. 2) oczywiscie fajnie bedzie zrobic wystajace pod numerami stare numery itp... Poniewaz nie jestem pewny wole zapytac: Co poleciacie z kolorow GUNZE (C lub H) na baze do piasku i kamuflazu dla Brytola z Afryki? + czy jest mozliwe by uzyc w malowaniu 2 innego odcienia koloru piaskowego? (oczywiscie oba malowania bede chcial zroznicowac efektami) jednak byloby fajnie gdyby ten kontrast byl w miare duzy. Rozumiem, z tego co doczytalem tu i tam, ze calosc podwozia jak i wnetrza malujemy rowniez w kolorze bazowym? Pozdrawiam Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamkijak Napisano 10 Sierpnia 2008 Share Napisano 10 Sierpnia 2008 Przegladajac net znalazlem taka fotke, moze sie przyda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
subgrafik Napisano 10 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 10 Sierpnia 2008 To inny model ale dziekuje, fotogramow nigdy dosc. Swoja droga po zglebieniu tematu stwierdzam, ze bylo kilka wersji zasadniczo podobnych geometria ale roznych w budowie i producencie. Polecam swoja droga witryne http://www.oldcmp.net/findit.html wiele bardzo fajnych materialow zdjeciowych, szczegolnie dla planujacych budowe wrakow ;). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
subgrafik Napisano 10 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 10 Sierpnia 2008 Poniewaz podwozie juz poklejone, tak tylko wspomne, ze jestem pod wrazeniem japonczykow - ilosc elementow co prawda nie powala ale sklada sie bardzo przyjemne a i przyjemnie wyglada. Elementy podwozia w komplecie: Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 10 Sierpnia 2008 Share Napisano 10 Sierpnia 2008 Boszszsz...Paweł, jak ja chciałbym widzieć komplet fot, po sobie, które przedstawiają sklejone części:D Łapy i nogi(nawet) mnie opadają, jakby tu Cię zmotywować......może do Breslał się wybiorę, stanę za plecami, jojczył będę i takie tam....;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
subgrafik Napisano 11 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 11 Sierpnia 2008 na wszelki wypadek bylem przygotowany na Ciebie Rafale _________________________________________________________ Sklejone tylko podwozie - reszta na sline sie trzyma, ale ot tak oto bedzie winieta wygladac ("mniej-wiecej" jak to sie mowi). SbS z podstawka oraz ladne foty warsztatowe pod koniec tygodnia bo magazyn skladam do druku a Pan drukarz goni. Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 11 Sierpnia 2008 Share Napisano 11 Sierpnia 2008 na wszelki wypadek bylem przygotowany na Ciebie Rafale Cool Ach widzisz, a jednak..masz Ty wielkie rekawy...chowasz conieco, we nich. Zdjecia piękne ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
subgrafik Napisano 17 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 17 Sierpnia 2008 Z uwagi na pracowity tydzien przy modelu niewiele drgnelo, za to powstala baza na podstawke. Ramki z IKEA za 3 zeta + kawalek balsy + fantastyczna pianka uszczelniajaca, ktora moim zdaniem bije na glowe przy tego typu "instalacjach" wszelkie gabki, styrodury czy inne wypelniacze. (Jest latwa w uzyciu, bardzo wydajna, super sie obrabia, doskonale usztywnia konstrukcje itd. jedyna jej wada to fakt, ze latwo przedobrzyc - 0,5 cm wyrasta na ladne ciasto) I mozna sie brac za wlasciwe podloze. cdn. Serwus Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kabanos Napisano 17 Sierpnia 2008 Share Napisano 17 Sierpnia 2008 Bardzo fajny pomysł na wykonanie podstawki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomson9 Napisano 17 Sierpnia 2008 Share Napisano 17 Sierpnia 2008 Za pomysł na podstwke masz A po za tym ciekawie się zapowiada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paffko Napisano 17 Sierpnia 2008 Share Napisano 17 Sierpnia 2008 Podstawka kapitalna, a i model bardzo przyjemny Czekam na dalszy ciąg Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
subgrafik Napisano 30 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 30 Sierpnia 2008 Podstawka gotowa do malowania, model jeszcze nie... Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 30 Sierpnia 2008 Share Napisano 30 Sierpnia 2008 Fajniusi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 30 Sierpnia 2008 Share Napisano 30 Sierpnia 2008 Zastanawia mnie, czy aby czasem w warunkach pustynnych nie spuszczali nieco powietrza z kół. p.s fajne te włosy ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
subgrafik Napisano 30 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 30 Sierpnia 2008 Zastanawia mnie, czy aby czasem w warunkach pustynnych nie spuszczali nieco powietrza z kół. Wybralem w zasadzie pierwsze z brzegu fotografie referencyjne. W tym Quadzie po prawej jest moze z tylu lekko ugieta guma, ale to raczej z powodu doczepionej przyczepki i 25 funtowki (niewidoczne), oraz pokonywania wzniesienia, niz jakis trikow z cisnieniem w kolach (?), bo na innych fotkach jakie mam raczej sie detki preza, co dziwne nawet w niektorych wrakach CMP widac "full presure"... Zatem mysle, ze tak jak jest obecnie, jest OK... oczywiscie jeszcze zobacze i moze podsypie troche piaseczku pod gumy, natomiast warsztatowo jestem za cienki na wykonanie delikatnych ugiec opon w sposob mnie zadowalajcy, a jak wiesz trzeba mierzyc sily na zamiary. Juz i tak wystarczy ze w dio ze staghoundem beep jeep ma flaka ;) Fajniusi... Kuba dzieki, mam nadzieje ze fajniutki to dopiero bedzie, bo zaczalem go wlasnie obladowywac i zaczyna mi sie podobac. Pozdr. Pawel PS. A wlosy sa Switezianki z nadjelczanskich stawow, najlepsze na roslinnosc afrykanska - tak mi powiedziano. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 30 Sierpnia 2008 Share Napisano 30 Sierpnia 2008 Pawle, spokojnie, napisałem..że się zastanawiam, anie ŻE TAK MA BYĆ ! ;) Co do podstawki, w koło, tam gdzie będzie pusto( w koło wypiętrzenia), możnaby zrobić to samo, co pod kołami-fajny efekt byłby, jakby mechaniczne wycięcie terenu i wyeksponowania produktu :p Oczywiście, to tylko mój , kolejny dziwny pomysł, a tego to jeszcze nie widziałem nigdzie(bo w sumie mało co oglądam) :p Co do sił i zamiarów, zgadzam się w całej rozciągłości, zlepienie modelu to 30% sukcesu :p PS. A wlosy sa Switezianki z nadjelczanskich stawow, najlepsze na roslinnosc afrykanska - tak mi powiedziano. Pewnie tak..... pzdr i kibicuję;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
subgrafik Napisano 30 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 30 Sierpnia 2008 Pawle, spokojnie, napisałem..że się zastanawiam, anie ŻE TAK MA BYĆ ! ;) heh staram sie akademicko podchodzic do tematu A Twoja uwaga sluszna jest oczywiscie, (co do teorii z upusszczaniem powietrza - to nie mam pojecia oczywiscie) ale wiecej wtracen to i sie wiecej czlowiek nauczy przeciez. A o ile kiedys bede mial mozliwosci uwazam, ze jak najbardziej bedzie wskazane ugiecie opon pokazac. Dla mnie jest to ciagle jeden z "super efektow" fizycznie nieosiagalny Co do pomyslu musisz mi namazac na fotkach bo nie do konca wiem czy rozumiem ;) P. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Hejmo Napisano 30 Sierpnia 2008 Share Napisano 30 Sierpnia 2008 Ja nie Rafał, ale chyba o to mu chodziło: Tam gdzie czerwone, dać taki sam teren jak pod samochodem. Też mi się podoba taki pomysł! Jak robiłeś podstawkę? Tzn jakich materiałów użyłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 30 Sierpnia 2008 Share Napisano 30 Sierpnia 2008 Ja bym zabejcował boki tego bloka i poziome powierzchnie podstawki. Raczej na jasniejszy niż ciemniejszy kolor. Czekam na malowanie i efekty końcowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
subgrafik Napisano 30 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 30 Sierpnia 2008 (edytowane) Podstawka w calosci raczej bedzie w machoniu ;) po standardzie, bo musi sie mocno odcinac od reszty czyli terenu i pojazdu, gdyz tu zamierzam troche pooperowac malarskim swiatlocieniem slonca pustyni... ... niestety ciagle sporo prac z klejami w tle. Tzn jakich materiałów użyłeś? klej do plytek, piasek valejo, kamyczki, wlosy i inne kurze z polki. PS Co do waszego pomyslu to jest niezle odjechany... musze sobie to przemyslec Edytowane 30 Sierpnia 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi