hamp Napisano 22 Grudnia 2022 Share Napisano 22 Grudnia 2022 (edytowane) Nowy ,,stary " pojazd US Army w Polsce Ciekawe co to za cudo Z USA prototyp pojazdu wojskowego trafił do muzeum w Malechowie (msn.com) Edytowane 22 Grudnia 2022 przez hamp 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 22 Grudnia 2022 Share Napisano 22 Grudnia 2022 38 minut temu, hamp napisał: Ciekawe co to za cudo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hamp Napisano 22 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 22 Grudnia 2022 Dzięki, Pojazd na zdjęciu nie jest taki kanciasty, widać może inna wersja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 22 Grudnia 2022 Share Napisano 22 Grudnia 2022 (edytowane) bo ten z Malechowa ma przód prototypów wyprodukowanych przez firmę LeTourneau-Westinghouse różne wersje były do testów w różnych konfiguracjach - tu jest sporo ciekawych info : http://www.panzerbaer.de/helper/us_trk_10ton_m520_goer-a.htm EDIT ---------------- @hamp- edytuj i popraw jeszcze tytuł wątku bo jest literówka w nazwie (powinno być GOER) i to wprowadza w błąd. Edytowane 22 Grudnia 2022 przez M.A.V. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hamp Napisano 22 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 22 Grudnia 2022 Dzięki, poprawiłem. Podałem taką jaka jest w artykule. - To pojazd o nazwie Geor - mówi Marian Laskowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 1 Lutego 2023 Share Napisano 1 Lutego 2023 Cześć! Dzisiaj też natknąłem się na ten artykuł... Dziennikarze... Zero pojęcia o niczym! Taa... Pojazd to geor a będa go malować areografem Sprawa jest o tyle tajemnicza, że na zdjęciu które widziałem właśnie mało widać. Ale definitywnie mamy do czynienia z cysterną na paliwo, i wtedy albo będzie to M559 (opisywany jako 8-tonowy): Albo rzeczywiście prototypowy XM438 (opisywany jako 15-tonowy, chyba nie wszedł do seryjnej produkcji) Te cysterny w Wietnamie się dobrze sprawdzały, bo mogły dojechać wszędzie tam, gdzie jechały czołgi. Niestety, ze względu na brak zawieszenia kół (sztywne osie) słabo sobie radziły na twardych drogach przy większych prędkościach i ostatecznie zostały zastąpione przez ośmiokołowe Oshkoshe HEMMT-y, które w terenie radzą sobie tylko trochę gorzej, a za to na drodze o wiele lepiej. Jestem ciekaw, co Pan Marian wykręci z tej swojej maszyny. Nie będzie miał lekko, bo to bardzo rzadkie wozy są. Dziękuję za uwagę i pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 3 Marca 2023 Share Napisano 3 Marca 2023 Znowu artykuł na onecie... Żadnych konkretów, za to nowe zdjęcie: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi