Skocz do zawartości

Na warsztacie 1/35

Konrad-Ciba

Rekomendowane odpowiedzi

3 godziny temu, Evildead napisał:

Już tu był podobny 7tp na forum też z  warstwami druku też od nich  i po malowaniu było to widoczne, także raczej chyba się nie pozbędziesz tego,chyba że pędzlem pomalujesz to może nie będzie widać 🙂.

Nie wiem, czy mówisz o moim 7tp, czy jakimś innym, ale rzeczywiście faktura była i to również w miejscach, gdzie po szlifowaniu trzeba byłoby np odtwarzać nity. 

• Thanks 1

• Super Moderator

z mojego doświadczenia d... z tego, jak usuniesz nity to wyszlifujesz inaczej nic z tego nie będzie, warstwy wyjdą tam gdzie nie dojedziesz papierem a jak widać nitów tam masa. No ale poczekam, zobacze. 

• Like 1

Myślę, że napewno będzie dało się coś zrobić tak aby nie uszkodzić nitów i wyrównać powierzchnię. Mam już jakieś zalążki pewnych pomysłów. Jeżeli nie, to będzie małe nitowanko. Temat na potem, jak wspomniałem wcześniej, chciałbym jakieś podkłady porobić na StuGu i Tygrysie.  

Panowie. Straszycie i tyle. Zamiast iść spać po zmianie nocnej to musiałem wypróbować pewien patent który mi wpadł do głowy.
Prezentuje efekty. Na górze strona nie obrabiana a na dole po małym liftingu. Nie nakładałem Surfacera więc jakieś głębsze linie będą. A co do rys to wiem z doświadczenia, że Surfacer sobie z nimi poradzi. Miejscami też nie dociągnąłem, bardziej chciałem sprawdzić powierzchnię z nitami i takowe się uchowały a faktura jest gładka, jeszcze nie do końca ale efekty są pozytywne. Także jak to przeschnie to przy okazji podkładów nałożę Surfa i wdrożę dalej mój wymysł. 

58EFF7EE-3CD7-4E92-B4B2-CCF33FFD15C1.jpeg

• Like 2
  • Confused 1

I tak na zakończenie bo idę sobie wkoncu spać to powiem szczerze, że nie spodziewałem się takich rozmiarów tegoż pojazdu. Wymiarowo jest jak Sherman. BA-20 przy niej to pikuś. Piękna jest. Ogarnę sobie ją teraz, odstresuję się od sklejania. 

94100435-1271-48CC-A7F5-F9AE13218D97.jpeg

Teraz, Klapouch napisał:

Chętnie poznam ten patent. F&A robi wiele fantastycznych miniatur, które chciałbym zrobić, ale te artefakty trochę przeszkadzały. BTW Nanofaktura robi również modele w druku 3D i w mojej skali (1/72) jakość powierzchni jest naprawdę OK. 

Poczkejamy jeszcze na ostateczny finish z Surfem. Jak wszystko będzie dobrze to oczywiście napiszę co i jak. Jak dziś mi to przeschnie z wody to walnę już Surfa przed kolejną nocka i jutro będę działać. Chwilę cierpliwości. 

• Like 1
  • Thanks 1

No dobra. Udało się wygospodarować chwilę na Surfa na tej Sumidzie. Zielonym zaznaczyłem panel który był najwięcej szlifowany. Wygląda całkiem. Myślę, że szlify na Surfie będą obiecujące. Trzeba tylko poczekać trochę żeby to się dobrze utwardziło i wyschło. 

B591D425-3977-43FF-817C-9271CB0FBC12.jpeg

8 minut temu, Evildead napisał:

to działaj, na wieży tez trochę widać, w sumie to lipa płacić prawie 300 i później się z tym męczyć, producent powinien to szlifować, wyślij mu i powiedz niech poprawia 😁

Z producentem już rozmawiałem. Może poprawi może nie, jego sprawa. Za Sumide dałem 200zł a Fiata otrzymałem do zdjęć. Dodatkowo mi wydrukuje tą antenę do BefPz. Ma mi jeszcze wydrukować lampy bez wypełniania do Sumidy i takie małe motylki które uszkodziłem podczas szlifów. Jeżeli chodzi o Sumide to czekam aż to wyschnie. Jutro wieczorem pewnie już będę działać. Narazie sobie wyszlifowałem koła i je umyłem. Mam sporo do malowania, o ile to wszystko wyschnie na jutro i po jutrze. 

• Super Moderator

To tylko jakość drukarki, i z takimi krechami i kombinacjami to nie dla mnie. Jak widać od innych producentów jest zdecydowanie lepiej.

20241016_163005.thumb.jpg.04ea2d5631659622519927b6ea606f70.jpg

jak widać nie ma ani jednen kreseczki.

• Like 2

Podsunąłem producentowi pomysł żeby nad tym jeszcze popracował. To już jego kwestia, ja sobie to Sumide i tak wyprowadzę i będę zadowolony. Na nie regularnych powierzchniach jest pozytywnie - ten problem się pojawia przy płaszczyznach. 

2 godziny temu, Greif napisał:

To tylko jakość drukarki, i z takimi krechami i kombinacjami to nie dla mnie. Jak widać od innych producentów jest zdecydowanie lepiej.

20241016_163005.thumb.jpg.04ea2d5631659622519927b6ea606f70.jpg

jak widać nie ma ani jednen kreseczki.

Takie linie najczęściej pojawiają się na dużych płaskich powierzchniach. Figurki i wszystkie obłe, biologiczne formy mają z tym łatwiej bo zwyczajnie na takich powierzchniach to aż tak nie wychodzi. Chyba, że ktoś coś mocno pokręci. 
Jakość drukarki to jedno ale same prawidłowe ustawienia oraz jakościowa żywica bardzo dużo zmieniają. Tutaj ewidentnie jest sporo do poprawy.
Trochę jestem w szoku jak ktoś może sprzedawać takiej jakości wydruk...

Dzisiejsze posiedzenie to głównie postępy przy BefPz. Miałem ochotę na te czwórki. Parę części dalej. Powoli będę kończyć zawieszenie. Trzeba te koła jeszcze pomalować. 

UKcDfgq.jpeg

PimVOWl.jpeg

„11” również dostała mały detal. Jako iż nie będzie końcówek błotników, nawiązując do zdjęcia tego pojazdu, zrobiłem mocowania tychże części. Przewierciłem profil wiertłem 0,4. Wymaga to małego szlifu. Same zawiasy nie są super idealnie jeżeli chodzi o szerokość ale przy weatheringu to zginie. W sumie nie wiem po co robiłem te detale, chciałem sobie podłubać? Pojawia się także powoli zawieszenie. 

iEZxxhZ.jpeg

ukuOv1W.jpeg
iZpqimZ.jpeg

Parę części przy „Ha-Go”, tutaj też będzie robione zawieszenie. 

I1Nb2M0.jpeg

Na koniec dwie studyjne BT-7 &BT-7A, potrzebowałem ich dla siebie do folderu więc się dzielę. 

dVJlFnk.jpeg

vdxm5od.jpeg

Nie wiem na co mnie teraz przyjdzie ochotka do roboty. Zobaczymy niedługo. :) 

Zacząłem trochę tył w „11”. Ktoś z Was się orientuje może czy w zaznaczonym miejscu, przy styku dwóch elementów powinna być linia podziału czy to była jednolita płyta?

B503F982-9DE4-424F-AD29-03C4F8971AC7.jpeg

Edytowane przez Konrad-Ciba

Nie wiem, czy coś mnie ominęło albo nie potrafię szukać, ale czy przedstawiłeś w końcu krok po kroku, jak poradziłeś sobie z warstwami druku? Zwłaszcza między nitami i innymi szczegółami? Ciekaw jestem metody, bo sam mam w kolejce do zrobienia  drukowany model.

11 minut temu, PiterATS napisał:

Nie wiem, czy coś mnie ominęło albo nie potrafię szukać, ale czy przedstawiłeś w końcu krok po kroku, jak poradziłeś sobie z warstwami druku? Zwłaszcza między nitami i innymi szczegółami? Ciekaw jestem metody, bo sam mam w kolejce do zrobienia  drukowany model.

Nic Cię nie ominęło. Sumida czeka na szlif. Może jutro.