Skocz do zawartości

Na warsztacie 1/35

Konrad-Ciba

Rekomendowane odpowiedzi

Wracając jeszcze do tej linii to poszperałem bardziej i wygląda że to różnie, co rysunek to inaczej , sugerowałem się mini artem i tam była ..., w Panzertracts i u Trojcy też ją widać choć tam małe zdjęcie z tylnego rzutu i pod kątem , znalazłem jeszcze coś innego  i tutaj na rysunku nie ma linii, na zdjęciu też jakby nie ma choć słaba jakość.

IMG_20241022_165647[1].jpg

IMG_20241022_164447.jpg

IMG_20241022_164948.jpg

1 minutę temu, Konrad-Ciba napisał:

Mogła być to jedna płyta. Sam się zastanawiam czy teraz robić to na gładko czy ryć linie. 

Raczej wygląda że jednak  na gładko, to jest trochę pod kątem temu w w innych zaznaczono jako linie pewnie

Edytowane przez Evildead

Wracając jeszcze do tej lini, bo jednak chciałbym żeby było tam w miarę poprawnie, patrząc na podstawę samego mocowania koła napinającego chyba dziwne by było żeby ten blok bym razem z tą częścią na płycie tylnej. Chyba ta linia powinna jednak być. Sam już nie wiem. 

IMG_9167.jpeg

• Like 1

19 godzin temu, Konrad-Ciba napisał:

Ktoś z Was się orientuje może czy w zaznaczonym miejscu, przy styku dwóch elementów powinna być linia podziału czy to była jednolita płyta?

Z punktu widzenia "konstrukcyjno/spawalniczego" powinna to być płyta podzielona.  Widać to dobrze na twoim wcześniejszym foto. Cztery  zastrzały są wzmocnieniami i powinny być trójkątami dospawanymi do blachy zaznaczonej na niebiesko. Do tej blachy dopiero duża blacha spawana po przeciwnej stronie.  Kolejnym argumentem jest  - jeśli duża blacha miała by się kończyć na końcach trójkątami (jako jeden element) to po pierwsze była by to duża strata materiału przy cięciu ich z blachy (duży odpad  ) i ciężko było by ją wpasować w pospawaną już szerokość wanny kadłuba gdyż-trzeba by wypełnić między elementami szparę lub ręcznie powiększać wycięcie  na kadłub. Takie blaszyska to nie klocki lego i tolerancje wykonania na tak dużych wymiarach są znaczne- dlatego trzeba się ratować takimi sztuczkami by wszystko grało jak trzeba bez poprawek .

2024-10-23_062357.jpg

2024-10-23_063529.jpg

• Thanks 1

Godzinę temu, Michal_1981 napisał:

Z punktu widzenia "konstrukcyjno/spawalniczego" powinna to być płyta podzielona.  Widać to dobrze na twoim wcześniejszym foto. Cztery  zastrzały są wzmocnieniami i powinny być trójkątami dospawanymi do blachy zaznaczonej na niebiesko. Do tej blachy dopiero duża blacha spawana po przeciwnej stronie.  Kolejnym argumentem jest  - jeśli duża blacha miała by się kończyć na końcach trójkątami (jako jeden element) to po pierwsze była by to duża strata materiału przy cięciu ich z blachy (duży odpad  ) i ciężko było by ją wpasować w pospawaną już szerokość wanny kadłuba gdyż-trzeba by wypełnić między elementami szparę lub ręcznie powiększać wycięcie  na kadłub. Takie blaszyska to nie klocki lego i tolerancje wykonania na tak dużych wymiarach są znaczne- dlatego trzeba się ratować takimi sztuczkami by wszystko grało jak trzeba bez poprawek .

2024-10-23_062357.jpg

2024-10-23_063529.jpg

No ma to sens, dobrze wytlumaczyleś, tylko wtedy ta linia to spaw i chyba trzeba dorobić.

Dla mnie było to dosyć ważne bo czwórek to mam 10 w trakcie. Już nie przywołuje modeli w których są błotniki bo kiepsko to widać ale w tych bez końcówek chlapaczy, coś jednak można dostrzec. Ja zawsze staram się mieć świetną bazę żeby sobie potem robić co chce a nie mieć napór błota/ brudu bo jest jakiś mankament z budowy. Temat rozwiązany. Teraz mogę kleić dalej, jeszcze raz dziękując. 
BTW. Mam taki model i myślę o adaptacji dźwigu na strop wieży do którejś z czwórek. Dźwig ma regulowany rozstaw ramion więc chyba to nie problem aby znalazł się na czwórce? Może na tej 635 z Dragona. 

IMG_9169.jpeg

No, możesz; będzie ciekawie wyglądać. Ale że pytasz o problemy szukam potencjalnych, na JP służył do wyciągania silnika, a taką skrzynię 30kg z nabojami to szybciej dwóch załogantów przerzuci.

Edytowane przez Kalor

Dostałem od znajomego na urodziny to się chwalę. Fajna książka.
Niestety łącznie z pulą prezentów dostałem także zwolnienie z miejsca pracy w uwagi na cięcie kosztów. Narazie wstrzymuje warsztat. Nie mam totalnie ochoty na nic. Wrócę niedługo. 

AADDEBCA-8F98-442A-8F39-20D09A0655B4.jpeg

• Sad 3