Evildead Napisano 22 Października Share Napisano 22 Października Wracając jeszcze do tej linii to poszperałem bardziej i wygląda że to różnie, co rysunek to inaczej , sugerowałem się mini artem i tam była ..., w Panzertracts i u Trojcy też ją widać choć tam małe zdjęcie z tylnego rzutu i pod kątem , znalazłem jeszcze coś innego i tutaj na rysunku nie ma linii, na zdjęciu też jakby nie ma choć słaba jakość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad-Ciba Napisano 22 Października Autor Share Napisano 22 Października Mogła być to jedna płyta. Sam się zastanawiam czy teraz robić to na gładko czy ryć linie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 22 Października Share Napisano 22 Października (edytowane) 1 minutę temu, Konrad-Ciba napisał: Mogła być to jedna płyta. Sam się zastanawiam czy teraz robić to na gładko czy ryć linie. Raczej wygląda że jednak na gładko, to jest trochę pod kątem temu w w innych zaznaczono jako linie pewnie Edytowane 22 Października przez Evildead Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad-Ciba Napisano 22 Października Autor Share Napisano 22 Października Zrobię na gładko jak piszesz i dam jakiś lekki brud. Będzie praktycznie tak i tak. Jakby miała być tam linia, będzie pod brudem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiterATS Napisano 22 Października Share Napisano 22 Października 8 godzin temu, Konrad-Ciba napisał: Nic Cię nie ominęło. Sumida czeka na szlif. Może jutro. Ok, to czekamy na efekty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad-Ciba Napisano 22 Października Autor Share Napisano 22 Października Wracając jeszcze do tej lini, bo jednak chciałbym żeby było tam w miarę poprawnie, patrząc na podstawę samego mocowania koła napinającego chyba dziwne by było żeby ten blok bym razem z tą częścią na płycie tylnej. Chyba ta linia powinna jednak być. Sam już nie wiem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 23 Października Share Napisano 23 Października No tak samo rozwiązano to w czwórce Mini art, to zostaw, ważne że się zainteresowałeś tematem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_1981 Napisano 23 Października Share Napisano 23 Października 19 godzin temu, Konrad-Ciba napisał: Ktoś z Was się orientuje może czy w zaznaczonym miejscu, przy styku dwóch elementów powinna być linia podziału czy to była jednolita płyta? Z punktu widzenia "konstrukcyjno/spawalniczego" powinna to być płyta podzielona. Widać to dobrze na twoim wcześniejszym foto. Cztery zastrzały są wzmocnieniami i powinny być trójkątami dospawanymi do blachy zaznaczonej na niebiesko. Do tej blachy dopiero duża blacha spawana po przeciwnej stronie. Kolejnym argumentem jest - jeśli duża blacha miała by się kończyć na końcach trójkątami (jako jeden element) to po pierwsze była by to duża strata materiału przy cięciu ich z blachy (duży odpad ) i ciężko było by ją wpasować w pospawaną już szerokość wanny kadłuba gdyż-trzeba by wypełnić między elementami szparę lub ręcznie powiększać wycięcie na kadłub. Takie blaszyska to nie klocki lego i tolerancje wykonania na tak dużych wymiarach są znaczne- dlatego trzeba się ratować takimi sztuczkami by wszystko grało jak trzeba bez poprawek . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 23 Października Share Napisano 23 Października Godzinę temu, Michal_1981 napisał: Z punktu widzenia "konstrukcyjno/spawalniczego" powinna to być płyta podzielona. Widać to dobrze na twoim wcześniejszym foto. Cztery zastrzały są wzmocnieniami i powinny być trójkątami dospawanymi do blachy zaznaczonej na niebiesko. Do tej blachy dopiero duża blacha spawana po przeciwnej stronie. Kolejnym argumentem jest - jeśli duża blacha miała by się kończyć na końcach trójkątami (jako jeden element) to po pierwsze była by to duża strata materiału przy cięciu ich z blachy (duży odpad ) i ciężko było by ją wpasować w pospawaną już szerokość wanny kadłuba gdyż-trzeba by wypełnić między elementami szparę lub ręcznie powiększać wycięcie na kadłub. Takie blaszyska to nie klocki lego i tolerancje wykonania na tak dużych wymiarach są znaczne- dlatego trzeba się ratować takimi sztuczkami by wszystko grało jak trzeba bez poprawek . No ma to sens, dobrze wytlumaczyleś, tylko wtedy ta linia to spaw i chyba trzeba dorobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gregory Napisano 23 Października Share Napisano 23 Października Konrad, zerknij na te zdjęcia: Fotki do dyskusji Pozdrawiam Grzesiek 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad-Ciba Napisano 23 Października Autor Share Napisano 23 Października Czyli jest linia. Dziękuję pięknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gregory Napisano 23 Października Share Napisano 23 Października 22 minuty temu, Konrad-Ciba napisał: Czyli jest linia. Dziękuję pięknie. Spoko. Muszę zobaczyć jak w mojej "Czwórce" mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad-Ciba Napisano 23 Października Autor Share Napisano 23 Października Dla mnie było to dosyć ważne bo czwórek to mam 10 w trakcie. Już nie przywołuje modeli w których są błotniki bo kiepsko to widać ale w tych bez końcówek chlapaczy, coś jednak można dostrzec. Ja zawsze staram się mieć świetną bazę żeby sobie potem robić co chce a nie mieć napór błota/ brudu bo jest jakiś mankament z budowy. Temat rozwiązany. Teraz mogę kleić dalej, jeszcze raz dziękując. BTW. Mam taki model i myślę o adaptacji dźwigu na strop wieży do którejś z czwórek. Dźwig ma regulowany rozstaw ramion więc chyba to nie problem aby znalazł się na czwórce? Może na tej 635 z Dragona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kalor Napisano 23 Października Share Napisano 23 Października A wieża wtedy nie wypadnie? Wieże trzymają się na samej swojej masie i jak powiesisz takie 600kg silnika na ramieniu to może wypaść z pierścienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad-Ciba Napisano 23 Października Autor Share Napisano 23 Października Nie chce nic tam wieszać. Chodzi o zwykły dźwig który mógł służyć do ładowania jakiś skrzynek z amunicją lub innych rzeczy. Po prostu ta kolekcja czwórek by była jakoś zróżnicowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kalor Napisano 23 Października Share Napisano 23 Października (edytowane) No, możesz; będzie ciekawie wyglądać. Ale że pytasz o problemy szukam potencjalnych, na JP służył do wyciągania silnika, a taką skrzynię 30kg z nabojami to szybciej dwóch załogantów przerzuci. Edytowane 23 Października przez Kalor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad-Ciba Napisano 23 Października Autor Share Napisano 23 Października Nie no fajnie, że o tym napisałeś. Faktycznie może ten dźwig nie będzie jakoś akuratny ale będzie fajnie wyglądać. Także go wrzucę niedługo na 635 jak zacznę ten model. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad-Ciba Napisano 24 Października Autor Share Napisano 24 Października Zrobione obicia na wieży T-28. Teraz kadłub a potem wash i oleje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad-Ciba Napisano 24 Października Autor Share Napisano 24 Października Małe wieżyczki też obiłem. Tyle na dziś. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad-Ciba Napisano 25 Października Autor Share Napisano 25 Października Koła gotowe. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad-Ciba Napisano 25 Października Autor Share Napisano 25 Października Tyle na dziś. Pierwsze odbitki na kadłubie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad-Ciba Napisano 27 Października Autor Share Napisano 27 Października Przód gotowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 27 Października Share Napisano 27 Października (edytowane) Całkiem spoko, ale czy nie lepiej dawać obicia przed białym, bo teraz tak na wierzchu jak na tej skrzynce z nr 13 , trochę to dziwne, pod białym by lepiej wyglądały moim zdaniem. Edytowane 27 Października przez Evildead Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad-Ciba Napisano 27 Października Autor Share Napisano 27 Października No pewnie by było lepiej. Póki co jest tak i raczej tutaj żadnym białym nie będę już nic pokrywał, chyba, że olej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad-Ciba Napisano 28 Października Autor Share Napisano 28 Października Dostałem od znajomego na urodziny to się chwalę. Fajna książka. Niestety łącznie z pulą prezentów dostałem także zwolnienie z miejsca pracy w uwagi na cięcie kosztów. Narazie wstrzymuje warsztat. Nie mam totalnie ochoty na nic. Wrócę niedługo. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi