Skocz do zawartości

Na warsztacie 1/35

Konrad-Ciba

Rekomendowane odpowiedzi

21 minut temu, Michal_1981 napisał:

Wszystkiego najlepszego!

Co do roboty... zawsze masz opcję utworzenia swojej szkółki łederingu/ malowania miniatur bo w tym dobry jesteś.

Wątpię żeby mi to przyniosło zyski pokrywające modelarstwo a następnie życie prywatne ale dzięki.  Zresztą postrzegam siebie jako amator, amatorzy nie nauczają nowych umysłów. 

Ten zwis chyba znowu za duży. Z tym zamalowaniem obić to sam niewiem. Te które są na białym dają fajne odcięcia i kontrasty. Sam zielony jest za ciemny aby dobrze były widoczne na nim obicia ale tutaj też chciałem kontrastu pomiędzy nim a bielą. Gdybym zamalował te obicia na białym model by praktycznie stracił. Dodatkowo skłamałbym gdybym powiedział, że mi się to całościowo nie podoba. 

DSC02466.jpeg

DSC02467.jpeg

• Like 6

Odjąłem jedno ogniwo. Przy dwóch już gąsienica jest zbyt naciągnięta. Skopałem ustawienie mocowania koła napinającego. Także to w sumie jedyna opcja, widoczna na zdjęciu. Było to problematyczne bo musiłem rozwiercić piny. 

QyxZtu0.jpeg

• Like 1

Porównując z zdjęciami z epoki nadal to napięcie gąsienic jest zbyt małe. Między kołem napinającym z przodu a pierwszą rolką prowadzącą wręcz nienaturalne. Z doświadczenia wiem, że lepiej koła napinające kleić na gotowo dopiero po spasowaniu gąsienic.

Edytowane przez patrykd

5 minut temu, patrykd napisał:

Porównując z zdjęciami z epoki nadal to napięcie gąsienic jest zbyt małe. Między kołem napinającym z przodu a pierwszą rolką napinającą wręcz nienaturalne. Z doświadczenia wiem, że lepiej koła napinające kleić na gotowo dopiero po spasowaniu gąsienic.

Teraz też to wiem. Ten model był klejony z 1,5 roku temu. Tak już zostanie. Mam 4 T-28 na półce. Jeden będzie miał trochę luźniejsze gąsienice. 

Obicia były totalnie żmudne i nużące a jest jeszcze T-28 do dokończenia. Trochę sobie więc posklejałem. Tutaj około 12 elementów na pełne zawieszenie plus koło napinające. Wieża prawie gotowa. Jak przebrnę przez odwierty na błotnikach to reszta będzie tylko formalnością.

R89jNZK.jpeg

pq7IGZH.jpeg

12 godzin temu, Paweł Czarnocki napisał:

To drukowane gąski ?  Jakiej firmy ?

T-REX. Po 4 ślady po wlewie od matrycy, od czoła, na każdym ogniwie do szlifowania i brak pinów które się ryglują. Pewnie będę kombinować żeby je przykleić na Sand&Grawel Fixer.  

• Like 1

Działam sobie. “11” będzie niedługo gotowa na malunki. Czyszczę ostatnie części i muszę jeszcze dowiercić parę otworów. Zrobię wkrótce jakieś zdjęcia.

Natomiast przetestowałem tego Fixera do żwiru i daje radę do pinów w ogniwach. Zapuszczałem płyn pędzlem parę razy. Piny już nie wypadają. Oczywiście to nie trzyma się jakoś mocno, więc nie ma co wachlować tymi taśmami ale do malowania, gdzie jeszcze farba trochę to zalepi, może być. Dwie taśmy do Pz. II mam gotowe już.

Będę także na dniach przygotowywał Pz. III z Takom do podkładu, mam już ostatnie elementy. 

F0CECB0D-29A7-4AA3-9EFF-2D2D0C1E0DA9.jpeg

Jeśli chcesz żeby piny nie wypadały, to spróbuj ze zwykłym wikolem, rozcieńczonym wodą. Klej ładnie wejdzie gdzie trzeba, łatwo usunąć nadmiar i sklei piny tak, że możesz gąsienice skręcać w supły. Minus metody- dość łatwo zalać zawiasy klepek, wiec trzeba to robić z wyczuciem.