Klapouch Napisano 16 Października Share Napisano 16 Października 3 godziny temu, Evildead napisał: Już tu był podobny 7tp na forum też z warstwami druku też od nich i po malowaniu było to widoczne, także raczej chyba się nie pozbędziesz tego,chyba że pędzlem pomalujesz to może nie będzie widać . Nie wiem, czy mówisz o moim 7tp, czy jakimś innym, ale rzeczywiście faktura była i to również w miejscach, gdzie po szlifowaniu trzeba byłoby np odtwarzać nity. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad-Ciba Napisano 16 Października Autor Share Napisano 16 Października Zobaczymy. Narazie nic przy Sumidzie nie robię. Tymczasem Tygrys już gotowy do malowania. Zaraz go myje i w najbliższych dniach będzie podkład. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 16 Października Super Moderator Share Napisano 16 Października z mojego doświadczenia d... z tego, jak usuniesz nity to wyszlifujesz inaczej nic z tego nie będzie, warstwy wyjdą tam gdzie nie dojedziesz papierem a jak widać nitów tam masa. No ale poczekam, zobacze. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad-Ciba Napisano 17 Października Autor Share Napisano 17 Października Myślę, że napewno będzie dało się coś zrobić tak aby nie uszkodzić nitów i wyrównać powierzchnię. Mam już jakieś zalążki pewnych pomysłów. Jeżeli nie, to będzie małe nitowanko. Temat na potem, jak wspomniałem wcześniej, chciałbym jakieś podkłady porobić na StuGu i Tygrysie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad-Ciba Napisano 17 Października Autor Share Napisano 17 Października Panowie. Straszycie i tyle. Zamiast iść spać po zmianie nocnej to musiałem wypróbować pewien patent który mi wpadł do głowy. Prezentuje efekty. Na górze strona nie obrabiana a na dole po małym liftingu. Nie nakładałem Surfacera więc jakieś głębsze linie będą. A co do rys to wiem z doświadczenia, że Surfacer sobie z nimi poradzi. Miejscami też nie dociągnąłem, bardziej chciałem sprawdzić powierzchnię z nitami i takowe się uchowały a faktura jest gładka, jeszcze nie do końca ale efekty są pozytywne. Także jak to przeschnie to przy okazji podkładów nałożę Surfa i wdrożę dalej mój wymysł. 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 17 Października Share Napisano 17 Października Chętnie poznam ten patent. F&A robi wiele fantastycznych miniatur, które chciałbym zrobić, ale te artefakty trochę przeszkadzały. BTW Nanofaktura robi również modele w druku 3D i w mojej skali (1/72) jakość powierzchni jest naprawdę OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad-Ciba Napisano 17 Października Autor Share Napisano 17 Października I tak na zakończenie bo idę sobie wkoncu spać to powiem szczerze, że nie spodziewałem się takich rozmiarów tegoż pojazdu. Wymiarowo jest jak Sherman. BA-20 przy niej to pikuś. Piękna jest. Ogarnę sobie ją teraz, odstresuję się od sklejania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad-Ciba Napisano 17 Października Autor Share Napisano 17 Października Teraz, Klapouch napisał: Chętnie poznam ten patent. F&A robi wiele fantastycznych miniatur, które chciałbym zrobić, ale te artefakty trochę przeszkadzały. BTW Nanofaktura robi również modele w druku 3D i w mojej skali (1/72) jakość powierzchni jest naprawdę OK. Poczkejamy jeszcze na ostateczny finish z Surfem. Jak wszystko będzie dobrze to oczywiście napiszę co i jak. Jak dziś mi to przeschnie z wody to walnę już Surfa przed kolejną nocka i jutro będę działać. Chwilę cierpliwości. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad-Ciba Napisano 17 Października Autor Share Napisano 17 Października No dobra. Udało się wygospodarować chwilę na Surfa na tej Sumidzie. Zielonym zaznaczyłem panel który był najwięcej szlifowany. Wygląda całkiem. Myślę, że szlify na Surfie będą obiecujące. Trzeba tylko poczekać trochę żeby to się dobrze utwardziło i wyschło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 17 Października Share Napisano 17 Października to działaj, na wieży tez trochę widać, w sumie to lipa płacić prawie 300 i później się z tym męczyć, producent powinien to szlifować, wyślij mu i powiedz niech poprawia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad-Ciba Napisano 17 Października Autor Share Napisano 17 Października 8 minut temu, Evildead napisał: to działaj, na wieży tez trochę widać, w sumie to lipa płacić prawie 300 i później się z tym męczyć, producent powinien to szlifować, wyślij mu i powiedz niech poprawia Z producentem już rozmawiałem. Może poprawi może nie, jego sprawa. Za Sumide dałem 200zł a Fiata otrzymałem do zdjęć. Dodatkowo mi wydrukuje tą antenę do BefPz. Ma mi jeszcze wydrukować lampy bez wypełniania do Sumidy i takie małe motylki które uszkodziłem podczas szlifów. Jeżeli chodzi o Sumide to czekam aż to wyschnie. Jutro wieczorem pewnie już będę działać. Narazie sobie wyszlifowałem koła i je umyłem. Mam sporo do malowania, o ile to wszystko wyschnie na jutro i po jutrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 18 Października Super Moderator Share Napisano 18 Października To tylko jakość drukarki, i z takimi krechami i kombinacjami to nie dla mnie. Jak widać od innych producentów jest zdecydowanie lepiej. jak widać nie ma ani jednen kreseczki. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad-Ciba Napisano 18 Października Autor Share Napisano 18 Października Podsunąłem producentowi pomysł żeby nad tym jeszcze popracował. To już jego kwestia, ja sobie to Sumide i tak wyprowadzę i będę zadowolony. Na nie regularnych powierzchniach jest pozytywnie - ten problem się pojawia przy płaszczyznach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sasini Napisano 18 Października Share Napisano 18 Października 2 godziny temu, Greif napisał: To tylko jakość drukarki, i z takimi krechami i kombinacjami to nie dla mnie. Jak widać od innych producentów jest zdecydowanie lepiej. jak widać nie ma ani jednen kreseczki. Takie linie najczęściej pojawiają się na dużych płaskich powierzchniach. Figurki i wszystkie obłe, biologiczne formy mają z tym łatwiej bo zwyczajnie na takich powierzchniach to aż tak nie wychodzi. Chyba, że ktoś coś mocno pokręci. Jakość drukarki to jedno ale same prawidłowe ustawienia oraz jakościowa żywica bardzo dużo zmieniają. Tutaj ewidentnie jest sporo do poprawy. Trochę jestem w szoku jak ktoś może sprzedawać takiej jakości wydruk... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad-Ciba Napisano 18 Października Autor Share Napisano 18 Października Nic nie wyschło. Ani Tygrys, koła do czwórek i Sumida. Czekam dalej. Tymczasem dostałem takiego stresa od ilości rozgrzebanych modeli, że na rozluźnienie zacząłem miłą Tamcie. Czyszczę sobie części dalej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad-Ciba Napisano 18 Października Autor Share Napisano 18 Października (edytowane) Bystrochodnyj tank 7& 7A na lini. Edytowane 19 Października przez Konrad-Ciba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano 19 Października Share Napisano 19 Października 8 godzin temu, Konrad-Ciba napisał: Bystrochodnyj tank 7& 7A na lini. Piękny modelarski chlewik...... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad-Ciba Napisano 19 Października Autor Share Napisano 19 Października Oba kadłuby czekają na małe szlifowanie pod części PE. Wieża modelu 1935 jest gotowa. Mam jeszcze tylko kilka kół do oczyszczenia do wcześniej wspomnianej miniatury oraz błotniki do obydwóch. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad-Ciba Napisano 21 Października Autor Share Napisano 21 Października Dzisiejsze posiedzenie to głównie postępy przy BefPz. Miałem ochotę na te czwórki. Parę części dalej. Powoli będę kończyć zawieszenie. Trzeba te koła jeszcze pomalować. „11” również dostała mały detal. Jako iż nie będzie końcówek błotników, nawiązując do zdjęcia tego pojazdu, zrobiłem mocowania tychże części. Przewierciłem profil wiertłem 0,4. Wymaga to małego szlifu. Same zawiasy nie są super idealnie jeżeli chodzi o szerokość ale przy weatheringu to zginie. W sumie nie wiem po co robiłem te detale, chciałem sobie podłubać? Pojawia się także powoli zawieszenie. Parę części przy „Ha-Go”, tutaj też będzie robione zawieszenie. Na koniec dwie studyjne BT-7 &BT-7A, potrzebowałem ich dla siebie do folderu więc się dzielę. Nie wiem na co mnie teraz przyjdzie ochotka do roboty. Zobaczymy niedługo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad-Ciba Napisano 22 Października Autor Share Napisano 22 Października (edytowane) Zacząłem trochę tył w „11”. Ktoś z Was się orientuje może czy w zaznaczonym miejscu, przy styku dwóch elementów powinna być linia podziału czy to była jednolita płyta? Edytowane 22 Października przez Konrad-Ciba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 22 Października Share Napisano 22 Października Tam gdzie kreska czerwona to linia, w kierunku strzałki nie było 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad-Ciba Napisano 22 Października Autor Share Napisano 22 Października 4 minuty temu, Evildead napisał: Tam gdzie kreska czerwona to linia, w kierunku strzałki nie było Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad-Ciba Napisano 22 Października Autor Share Napisano 22 Października Tak to wygląda od góry. Na przodzie po poprawie dwóch zawiasów będzie w miarę spójnie. Czekam aż klej dobrze zwiąże i będę przycinał i szlifował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiterATS Napisano 22 Października Share Napisano 22 Października Nie wiem, czy coś mnie ominęło albo nie potrafię szukać, ale czy przedstawiłeś w końcu krok po kroku, jak poradziłeś sobie z warstwami druku? Zwłaszcza między nitami i innymi szczegółami? Ciekaw jestem metody, bo sam mam w kolejce do zrobienia drukowany model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad-Ciba Napisano 22 Października Autor Share Napisano 22 Października 11 minut temu, PiterATS napisał: Nie wiem, czy coś mnie ominęło albo nie potrafię szukać, ale czy przedstawiłeś w końcu krok po kroku, jak poradziłeś sobie z warstwami druku? Zwłaszcza między nitami i innymi szczegółami? Ciekaw jestem metody, bo sam mam w kolejce do zrobienia drukowany model. Nic Cię nie ominęło. Sumida czeka na szlif. Może jutro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi