Herod Napisano 5 Stycznia 2023 Share Napisano 5 Stycznia 2023 (edytowane) Dość dużo zdjęć projektu, który ukończyłem w grudniu. 24 Dywizja Piechoty, która walczyła nieopodal mego domu z 4 Dywizją Lekką w dniach 5-6 IX 1939. Gdyby ktoś chciał obejrzeć więcej szczegółowych zdjęć - znajdzie je tu: https://www.facebook.com/profile.php?id=100063684184772&sk=photos_albums Wszystkie figurki i modele armat (dość marne) zostały wykonane z metalu. Kromlech Historical to nasz polski producent, który po zeszłorocznej śmierci głównego organizatora przeżywa trudne chwile. Tym niemniej możliwe iż w 2023 wznowią produkcję i znów otrzymamy dostęp do pełnej linii miniaturek z Kampanii Wrześniowej. Kromlechy to przedostatnie zdjęcie żołnierzy w mundurach wz.19. Ostatnie to natomiast 10 Brygada, która też przemierzała moje okolice. To taki dodatek do całości, który - z powodu małego rozmiaru - nie został uwzględniony w nazwie projektu. Malowanie nieskomplikowane, w sporej mierze dużo odstresowującej zabawy niż silenie się na efekty. Edytowane 5 Stycznia 2023 przez Herod 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 6 Stycznia 2023 Share Napisano 6 Stycznia 2023 Zmalowane ładnie, brudzenie fatalne i nierealne - po co mają płaszcze uwalone po sam zad błotem? I połowa września 1939, jak całe lato 1939, była upalna i panowała susza. Dopiero w drugiej połowie zaczęły się deszcze. Ale... rzeźba figur fatalna, rozumiem że to figurki do bitewniaków ale dało się lepiej nadać kształty wyposażeniu i umundurowaniu nawet w formie uproszczonej. Nijak nie wyglądają jak WP - oficerowie bardziej na szkopów wyglądają niż na WP w rogatywkach, a ci szeregowi co mają rogatywki to tez bardziej jak KuK wyglądają niż na WP... Kolorystykę też masz od czapy - nijak nie są to barwy nawet zbliżone do kolorów umundurowania i wyposażenia WP z 1939 roku - niezależnie czy to nowa czy stara barwa ochronna mundurów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Herod Napisano 10 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 10 Stycznia 2023 (edytowane) Dzięki za opinię. To nie błoto tylko eksperymentalne cieniowanie. Testuję nowy poziom malowania, który jest wizualnie atrakcyjny i przy tym szybki. Efekty póki co są różne... ale malowanie przyjęło się dość dobrze bo następne armie są już w planach. Tak, figurki mogłyby być lepsze... Ale cóż... Czekam aż Kromlech Historical wznowi produkcję. Może ktoś wyrzeźbi fajne figurki do druku. Były próby. Póki co niezbyt udane. Kolorystykę mam z bardzo starego i limitowanego zestawu Lifecolor, którą firma opracowała we współpracy z Muzeum Wojska Polskiego, Adalbertusem i jeszcze kilkoma mniejszymi podmiotami. Oczywiście nowa technika pewnie nieco zmieniła odcień. Takie są już realia malarstwa. Z drugiej strony zwykłe google, po wpisaniu w nie "mundur wz. 36" pokaże ile było odcieni tego umundurowania. Od zieleni po jasny brąz. Tutaj inne moje figurki, inna technika, 2020. Wszystkie zasadniczo są mym poziomem podstawowym. 2018 2016 Edytowane 10 Stycznia 2023 przez Herod Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 10 Stycznia 2023 Share Napisano 10 Stycznia 2023 Ale większość zdjęć munduru wz.36 jaka wyskakuje to kopie - w 99% miernej jakości (Agulajda, Nestof, Partyznat) o złej barwie. W naszym wojsku nie było jak w WH, Krasnej Armii czy innych armiach czasu wojny, że co producent to inny odcień. Była specjalna tabela próbek materiałów na użytek wojska i podczas odbioru umundurowania podelegało ono kontroli właście z tym zestawieniem ( jeśli mnie pamięć nie myli skany tego dokumentu są na Zbrojowni w PDFie). Jeśli chodzi o repliki sukienne wz.36 to każdy robi ją w swoim odcieniu. Najlepsze, najbardziej zbliżone do oryginału kolorem są od MudnuryCzarnecki z Lublina. Są też "świry "( znam kilku takich ) co ściągali sukno z Anglii, bo na bazie próbek , jakie otrzymali, od różnych producentów z całej Europy to któraś brytyjska firma miała niemalże jota w jotę jak oryginał wz.36. Jeśli to faktycznie jeden zestaw to sposób malowania robi widoczną różnicę - te "starsze" prace co wrzuciłeś mają poprawne barwy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Herod Napisano 10 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 10 Stycznia 2023 Ja, rok po pomalowaniu ostatnich figurek z 2016 (około setki regularnej piechoty, kawalerii, zmotoryzowanych ułanów) byłem w muzeum Armii Krajowej. W zbiorach mają oryginalny mundur wz. 36. I bardzo, bardzo się zdziwiłem gdy zobaczyłem silnie zielony kolor bo uważałem do tamtego momentu odcień "kawy z mlekiem" za prawidłowy. Nawet rozmawiałem o tym z przodownikiem bo nie mogłem uwierzyć w ten rozrzut. Wierzę iż były tabelę i nawet w kontrolę jakości. Tylko w kompetencję kontrolerów i ich żelazną wolę co do trzymania się regulaminowego koloru... no troszkę mniej. W każdym razie wszystkie figurki miały ten sam kolor bazowy (za wyjątkiem wz.19, a oficerowie dostali swój kolor dedykowany). Tylko całościowa technika wykonania bywała różna. Prawdopodobnie szykuje mi się kolejna armia WP (może nawet z figurkami konsultowanymi w Muzeum WP w Warszawie) i być może nieco zmodyfikuję technikę. Tego jeszcze nie wiem... wszystko jest eksperymentalne, a to co wyjdzie na końcu jest dla mnie pewnego rodzaju niewiadomą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 10 Stycznia 2023 Share Napisano 10 Stycznia 2023 Bardzo mi się Twoje figurki podobają. Z adekwatnymi kolorami czy nie - fajne. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Herod Napisano 7 Lutego 2023 Autor Share Napisano 7 Lutego 2023 Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi