Jurek Killer Napisano 11 Sierpnia 2008 Share Napisano 11 Sierpnia 2008 Projekt Wunderwaffe Tło historyczne: Jest koniec II wojny światowej, wojska radzieckie i alianckie podbijają coraz większą powierzchnię III Rzeszy. Naziści próbują wywieźć z kraju co tylko się da cennego. Używają do tego U-boot'ów i pojazdów Haunebu. Diorama: Skraj lotniska. Zespolone siły SS i Kriegsmarine przeładowują tajne dokumenty na Haunebu aby nie wpadły w ręce wrogów. Wena twórcza: Robert Leśniakiewicz, Milos Jesensky "Wunderland" oraz zdjęcie znalezione na hiszpańskim forum modelarskim W rolach głównych: Niemieccy marynarze - Revell Opel Blitz - Airfix Żołnierze niemieccy - Italeri Haunebu - produkcja własna Plac budowy: Podstawka: kawałek płyty kartonowo-gipsowej. Brzegi - okleina drewnopodobna. Trawka z firmy Heki+piasek (kwarc) przyklejone na wikol. Płyta lotniska to kawałek tektury (tylna okładka od bloku technicznego) przycięty do rozmiarów 3x4 cm pobrudzony pastelami. Opel Blitz(w trakcie budowy): złożona rama bez osprzętu skrzynia ładunkowa Na dziś to wszystko. Dodam, że jest to moja pierwsza diorama jaką w życiu wykonuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 11 Sierpnia 2008 Share Napisano 11 Sierpnia 2008 No to powodzenia w budowie moja 1 diorama nosi nazwę Smoleńsk i na razie leży w pudle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 11 Sierpnia 2008 Share Napisano 11 Sierpnia 2008 Temat ciekawy, bo taki niedopowiedziany. Cos jak z Archiwum X. Podstawka ładnie wykonana. Jak uzyskałes te kepki traw? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jurek Killer Napisano 11 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 11 Sierpnia 2008 Temat ciekawy, bo taki niedopowiedziany.Cos jak z Archiwum X. Podstawka ładnie wykonana. Jak uzyskałes te kepki traw? Całkiem przypadkowo. Sypałem trawkę palcami (jak przyprawę) i po prostu same wychodziły Ale nad kolorystyką drogi muszę jeszcze popracować. O ile na zdjęciu wygląda ona jako tako to na żywo jest znacznie gorzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
subgrafik Napisano 11 Sierpnia 2008 Share Napisano 11 Sierpnia 2008 bardzo fajny pomysl... powodzenia (podstawke bedziesz malowal czy tak zostawisz ?) Serwus pawel PS. Mi tez cos takiego chodzi po glowie, tyle tylko ze chce wykorzystac pojazdy i figury z serii Ma.K. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jurek Killer Napisano 11 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 11 Sierpnia 2008 Podstawkę raczej już tak zostawię. Poprawię jedynie wspomnianą drogę i może płytę lotniska bo nie odpowiada mi w 100% jej kolorystyka. Zamierzam również zrobić kilka małych krzaczków na wolnej, trawiastej przestrzeni aby nie była taka wolna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 12 Sierpnia 2008 Share Napisano 12 Sierpnia 2008 Bardzo ciekawy pomysł i rzadki, choć na forum jest już równoległy projekt "Chronos" czy jakoś tak. Widzę, że "Wunderbary" ostatnio w modzie. Miło się patrzy, dawaj dalej. A talerz z czego zrobisz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiterATS Napisano 12 Sierpnia 2008 Share Napisano 12 Sierpnia 2008 No i bardzo fajnie, że zdecydowałeś się na taki egzotyczny projekt. Ja również chcę coś takiego zrobić w przyszłości. Już od roku kiełkuje w moim umyśle diorama z Haunebu w roli głównej w skali 1/72. Plan ogólny już jest, wykaz potrzebnych modeli również (zresztą kilka z nich już mam ). Tylko kiedy ja to wszystko zrealizuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jurek Killer Napisano 12 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 12 Sierpnia 2008 A talerz z czego zrobisz ? Talerz będzie wykonany z kartonu. Mam już wycinankę tylko muszę ją przerobić na 1:72 PiterATS - z niecierpliwością będę czekał na rozpoczęcie Twojego projektu i z równie wielkim zapałem przeglądam Projekt Chronos. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 13 Sierpnia 2008 Share Napisano 13 Sierpnia 2008 Fajne te projekciki. Troche takią "świeżością" zawieje na forum. Pozdrawiam i oglądam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi