Skocz do zawartości

Projekt Wunderwaffe

Jurek Killer

Rekomendowane odpowiedzi

Projekt Wunderwaffe

Tło historyczne:

Jest koniec II wojny światowej, wojska radzieckie i alianckie podbijają coraz większą powierzchnię III Rzeszy. Naziści próbują wywieźć z kraju co tylko się da cennego. Używają do tego U-boot'ów i pojazdów Haunebu.

Diorama:

Skraj lotniska. Zespolone siły SS i Kriegsmarine przeładowują tajne dokumenty na Haunebu aby nie wpadły w ręce wrogów.

Wena twórcza:

Robert Leśniakiewicz, Milos Jesensky "Wunderland"

oraz

th_HaunebuII-Color-01.jpg

zdjęcie znalezione na hiszpańskim forum modelarskim

W rolach głównych:

Niemieccy marynarze - Revell

Opel Blitz - Airfix

Żołnierze niemieccy - Italeri

Haunebu - produkcja własna

Plac budowy:

th_IMGP1072_1.jpg

th_IMGP1070_1.jpg

Podstawka: kawałek płyty kartonowo-gipsowej. Brzegi - okleina drewnopodobna. Trawka z firmy Heki+piasek (kwarc) przyklejone na wikol. Płyta lotniska to kawałek tektury (tylna okładka od bloku technicznego) przycięty do rozmiarów 3x4 cm pobrudzony pastelami.

Opel Blitz(w trakcie budowy):

th_IMGP1064_1.jpg

złożona rama bez osprzętu

th_IMGP1063_1.jpg

skrzynia ładunkowa

Na dziś to wszystko.

Dodam, że jest to moja pierwsza diorama jaką w życiu wykonuję

Temat ciekawy, bo taki niedopowiedziany.

Cos jak z Archiwum X.

Podstawka ładnie wykonana.

Jak uzyskałes te kepki traw?

Całkiem przypadkowo. Sypałem trawkę palcami (jak przyprawę) i po prostu same wychodziły

Ale nad kolorystyką drogi muszę jeszcze popracować. O ile na zdjęciu wygląda ona jako tako to na żywo jest znacznie gorzej

Podstawkę raczej już tak zostawię. Poprawię jedynie wspomnianą drogę i może płytę lotniska bo nie odpowiada mi w 100% jej kolorystyka. Zamierzam również zrobić kilka małych krzaczków na wolnej, trawiastej przestrzeni aby nie była taka wolna

Bardzo ciekawy pomysł i rzadki, choć na forum jest już równoległy projekt "Chronos" czy jakoś tak. Widzę, że "Wunderbary" ostatnio w modzie. Miło się patrzy, dawaj dalej.

A talerz z czego zrobisz ?

No i bardzo fajnie, że zdecydowałeś się na taki egzotyczny projekt. Ja również chcę coś takiego zrobić w przyszłości. Już od roku kiełkuje w moim umyśle diorama z Haunebu w roli głównej w skali 1/72. Plan ogólny już jest, wykaz potrzebnych modeli również (zresztą kilka z nich już mam ). Tylko kiedy ja to wszystko zrealizuję

A talerz z czego zrobisz ?

Talerz będzie wykonany z kartonu. Mam już wycinankę tylko muszę ją przerobić na 1:72

PiterATS - z niecierpliwością będę czekał na rozpoczęcie Twojego projektu i z równie wielkim zapałem przeglądam Projekt Chronos.