Jump to content

Pomoc! (to po czesku :D)

Paws
 Share

Recommended Posts

Wie ktoś z Was gdzie mogę jeszcze nabyć zestaw revella P-47M w 1:72 z "polskimi" kalkami? W sklepach internetowych brak, w sklepach w grodzie Kraka brak (to akurat nie dziwi) .

Zna ktoś jakiś sklepik np. w W-wie, Lublinie etc gdzie coś takiego się jeszcze uchowało?

Pozdrawiam!

Kalki są ale werja M to tylko revell albo badziew hellera. A z D nie przerobisz bo wymiary inne...

Hej! ja coś takiego znalazłem

http://www.sklej.pl/model280_17820.html

ale dostałem się tam trochę tak od „d..y” strony i nie gwarantuje że go tam kupisz, najlepiej wyślij im emaila z zapytaniem. No i oczywiście na allegro bym sprawdzał bo kilka razy go tam chyba widziałem . Brutalne prawa rynku są takie, że raczej ciężko Ci będzie go dostać w sklepie. A szkoda bo moim zdaniem to wiele bardziej ciekawy model niż sprzedawana obecnie przez revell wersja D. Ale tak na marginesie to nie wydaje mi się żeby D i M aż tak znacznie się różniły. Na pewno w oczy rzuca się płetwa przed statecznikiem pionowym, ale to chyba raczej prosty element do wykonania, no i jednostka napędowa chyba była inna. Niestety nie dysponuje dobrą dokumentacją do tego samolotu więc chętnie wysłucham (przeczytam) kilka uwag kogoś bardziej w temacie. Pozdrawiam!

Głowna różnica to silnik i turbosprężarka, moc silnika była większa przez co samolt szybszy Prędkość któa zwiększała sie z każdą wersja powodowała jakieś dziwne drgania ( czy jakoś tak) na ogonie, dlatego mechanicy zaczynali montować "płetwy" na lotniskach, a od wersji M-1 montowano tę płetwe już seryjnie w zakłądach

Z tego co pamiętam to w M-ce chyba głównie chodziło o szybkość . Bo to miała być odpowiedź na te niemieckie wynalazki odrzutowo – rakietowe z V-1 włącznie. Ale generalnie, taka konwersja (z D do M) jest możliwa?

a jak w 48 to wyszłą piękna Tamiyja

fakt ta tamiyka jest piękna..ale ja tylko 1:72

Co do konwersji z wersji "D" na "M" to widziałem taką z zestawu academy w necie.. z tym że autor zmienił (dodał) praktycznie tylko płetwę ogonową, a ja mam wątpliwośći czy skrzydła nie były troczę inne (większe?) jak i osłona silnika tudziesz jakieś szczególiki typu wydech,chłodnice itp.

no ale jednak szukam tej m revella tym bardziej że są do niej dostępne blaszki..

Pozdrawiam!