Thalgonis Napisano 29 Marca 2023 Share Napisano 29 Marca 2023 Czółko, orzeł wylądował, następny wystartował Kolejna foczka, tym razem bardziej klasyczna, czyli z pękatym nosem. PS. model na zlecenie, trzymajcie kciuki 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 29 Marca 2023 Share Napisano 29 Marca 2023 Trzymamy, będzie dobrze . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 30 Marca 2023 Autor Share Napisano 30 Marca 2023 Jak przeschnie to trochę przykurzymy 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 30 Marca 2023 Share Napisano 30 Marca 2023 RLM02+RLM66=RLM68? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 30 Marca 2023 Autor Share Napisano 30 Marca 2023 Chłopaki, takie pytanko do mądrzejszych ode mnie: ten model jest przypisany pod konkretnego pilota, czyli H. Grafa. Może ktoś gdzieś, kiedyś, w czymś „wyczytał”, czy ta konkretna maszyna, za sterami z Grafem, miała podwieszany - może nie zawsze, ale jednak - dodatkowy zbiornik paliwa na spodzie kadłuba? Haska w swoich wypraskach dała taki zbiornik, ale jest on w instrukcji „wyszarzony” czyli niby nie do użycia w tym konkretnym modelu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RogerM Napisano 31 Marca 2023 Share Napisano 31 Marca 2023 (edytowane) Powiem tak: dodatkowy zbiornik, jego obecność czy brak to najmniejszy problem jaki jest z zestawem Hasegawy... Choćby tulipan na przodzie - nie wiadomo czy był środkowy górny trójkąt (trzeci) czy nie. Hasegawa konsekwentnie daje dwa na górze ale na dole w jednym zestawie instrukcja pokazuje trójkąty, w drugim już ich brak czyli jak w A-5..... Wracając do zbiornika - na żadnym znanym mi zdjęciu ani wersja A-4, ani A-5 nie ma uchwytu ani zbiornika, przynajmniej ja tego nie widzę. Edytowane 31 Marca 2023 przez RogerM 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 31 Marca 2023 Autor Share Napisano 31 Marca 2023 Jak zwykle, w kabinie i tak nic nie widać 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 31 Marca 2023 Share Napisano 31 Marca 2023 2 godziny temu, Thalgonis napisał: Jak zwykle, w kabinie i tak nic nie widać Na pewno widać więcej niż w Bf109 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawel Burchard Napisano 1 Kwietnia 2023 Share Napisano 1 Kwietnia 2023 (edytowane) Nie znam się ale znalazłem w swoim bałaganie fotki zbierane swego czasu w sieci. Edytowane 1 Kwietnia 2023 przez Pawel Burchard 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RogerM Napisano 1 Kwietnia 2023 Share Napisano 1 Kwietnia 2023 (edytowane) No, bardzo fajne zdjęcia, pomieszane A-4 i A-5. Autora wątku będą interesowały te z samolotem z W. Nr. 634 czyli żółte osłony silnika i krótki kadłub. To ja podrzucę jeszcze taką: Edytowane 1 Kwietnia 2023 przez RogerM 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 1 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 1 Kwietnia 2023 Dziękuję Panowie za fotki Tak jak napisał Roger, mnie interesuje „czwórka”, a chyba najlepszym wyróżnikiem jej od A-5 jest to, że… jest lepiej uzbrojona „Piątka” na wszystkich fotkach (znalezionych przeze mnie) ma dwa działka w skrzydłach, „czwórka” ma ich cztery. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RogerM Napisano 1 Kwietnia 2023 Share Napisano 1 Kwietnia 2023 (edytowane) 16 minut temu, Thalgonis napisał: „Piątka” na wszystkich fotkach (znalezionych przeze mnie) ma dwa działka w skrzydłach, „czwórka” ma ich cztery. No nie.... Według mojej wiedzy wszystkie Fw 190 Grafa z tulipanami miały 2 działka. Na drugim zdjęciu zamieszczonym przez Pawła widać samolot z tulipanem i z 4 działkami ale on ma filtry na osłonach silnika czyli to jest A-5 z żółtym przodem. Może uzbrojenie było redukowana/dodawane w czasie służby ale jest jescze coś takiego: Edytowane 1 Kwietnia 2023 przez RogerM 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawel Burchard Napisano 1 Kwietnia 2023 Share Napisano 1 Kwietnia 2023 3 godziny temu, RogerM napisał: ale on ma filtry na osłonach silnika Bardziej mi to wygląda na coś w rodzaju modyfikacji U7. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RogerM Napisano 1 Kwietnia 2023 Share Napisano 1 Kwietnia 2023 (edytowane) Dokładnie, o to chodzi, zresztą w opisie do kalkomanii Lifelike, które wrzuciłem jest to wyjaśnione I teraz dwa zdjęcia, identyfikację wersji (A-4 czy A-5) i ilości działek zostawiam Koledze Thalgonisowi : Edytowane 1 Kwietnia 2023 przez RogerM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 2 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 2 Kwietnia 2023 cdn. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 2 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 2 Kwietnia 2023 Ciąg dalszy ciągu dalszego 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 2 Kwietnia 2023 Share Napisano 2 Kwietnia 2023 Tempo zawrotne, ale ta Haska sama się składała . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 2 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 2 Kwietnia 2023 Rozumiem z wypowiedzi, że składałeś ten model haski - nie miałeś kłopotów z dolną częścią przykrywającą silnik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 4 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 4 Kwietnia 2023 „Niech się mury pną do góry” jak to drzewiej śpiewano Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RogerM Napisano 4 Kwietnia 2023 Share Napisano 4 Kwietnia 2023 W dniu 2.04.2023 o 22:17, barszczo napisał: Tempo zawrotne, ale ta Haska sama się składała . Albo żartujesz albo pomyliłeś model lub producenta. Spasowanie kadłuba z osłonami silnika i płatem to jest porażka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 4 Kwietnia 2023 Share Napisano 4 Kwietnia 2023 1 godzinę temu, RogerM napisał: Albo żartujesz albo pomyliłeś model lub producenta. Spasowanie kadłuba z osłonami silnika i płatem to jest porażka. Anie jedno, ani drugie. Robiłem A-8 zaraz jak się pokazał i naprawdę było OK, czego np. nie mogę powiedzieć o P-40E, gdzie podział kadłuba wołał o pomstę do nieba. Tam się dopiero naszpachlowałem i naszlifowałem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RogerM Napisano 4 Kwietnia 2023 Share Napisano 4 Kwietnia 2023 Diabeł tkwi w szczegółach, Ty piszesz o A-8, a Thalgonis robi A-4, która wywodzi się od A-3, i te wersje odstają in minus od A-5 wzwyż, to są już inne modele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 5 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 5 Kwietnia 2023 Jeden z gorszych kolorków do kładzenia na modelu... 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 5 Kwietnia 2023 Share Napisano 5 Kwietnia 2023 Oj tam, siadło bardzo dobrze . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 5 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 5 Kwietnia 2023 35 minut temu, barszczo napisał: Oj tam, siadło bardzo dobrze . Danks_szenkes Nie twierdzę, że się nie da, tylko że nie lubię tego koloru na modelu, bo zanim go położę, to najpierw kilka warstw innych trzeba zapodać pod nim... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi