Endrju Napisano 10 Maja 2023 Share Napisano 10 Maja 2023 Widziałem to coś. Niestety nie wiem co to jest ale wiedząc jakie były rozmiary ówczesnych radarów to nie jest to raczej nic związane z radarami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 10 Maja 2023 Share Napisano 10 Maja 2023 SRD-1M zdjecie dla dyskusji 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boberm1 Napisano 10 Maja 2023 Autor Share Napisano 10 Maja 2023 57 minut temu, Endrju napisał: Widziałem to coś. Niestety nie wiem co to jest ale wiedząc jakie były rozmiary ówczesnych radarów to nie jest to raczej nic związane z radarami. A to nie jest dalmierz radarowy- czy jak to się nazywalo? Jak wtocę do domu rzuce okiem do ksiazek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boberm1 Napisano 10 Maja 2023 Autor Share Napisano 10 Maja 2023 Przygotowanie do malowania w toku. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 10 Maja 2023 Share Napisano 10 Maja 2023 No brawo, już bliżej niż dalej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 10 Maja 2023 Share Napisano 10 Maja 2023 Kolega @em wyjaśnił sprawę. SRD-1M to radio-dalmierz, który faktycznie był stosowany na pierwszych Limach 5. Kolega @boberm1 wiedział o czym mówi ale trochę z nazwami mu nie wyszło ale był bardzo blisko. Żartuję oczywiście. Nie wszyscy co kleją modele musza się znać na niuansach. Ja mimo że pracowałem na Limach w końcowym okresie ich eksploatacji to też się pogubiłem. W tych czasach na LImach 6 bis już nie było zamontowanych SRD-1M. Zostały po nich tylko te anteny. W Babimoście było kilka Lim 6 bis z tymi antenami, ale przyznam się szczerze, że nie wiedziałem co to było mimo, że słyszałem że radio-dalmierze kiedyś były stosowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boberm1 Napisano 10 Maja 2023 Autor Share Napisano 10 Maja 2023 (edytowane) 7 minut temu, barszczo napisał: No brawo, już bliżej niż dalej . Idzie jak "krew z nosa". I nie dlatego ze model jest jakoś nadmiernie skomplikowany , ale ostatnimi czasy - kolokwializując- doba mi sie kończy zbyt szybko :-)). Niby człek juz nieaktywny zawodowo - ale ..... hmmm. Czyzbym sie starzał :-)? Edytowane 10 Maja 2023 przez boberm1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boberm1 Napisano 10 Maja 2023 Autor Share Napisano 10 Maja 2023 (edytowane) 5 minut temu, Endrju napisał: Kolega @em wyjaśnił sprawę. SRD-1M to radio-dalmierz, który faktycznie był stosowany na pierwszych Limach 5. Kolega @boberm1 wiedział o czym mówi ale trochę z nazwami mu nie wyszło ale był bardzo blisko. Żartuję oczywiście. Nie wszyscy co kleją modele musza się znać na niuansach. Ja mimo że pracowałem na Limach w końcowym okresie ich eksploatacji to też się pogubiłem. W tych czasach na LImach 6 bis już nie było zamontowanych SRD-1M. Zostały po nich tylko te anteny. W Babimoście było kilka Lim 6 bis z tymi antenami, ale przyznam się szczerze, że nie wiedziałem co to było mimo, że słyszałem że radio-dalmierze kiedyś były stosowane. Nie wiem czy Koledzy znają tę stronkę... pewnie tak , ale niekoniecznie:-) . przypadkiem znalazłem - ergo - podaję. Moze sie przyda. Ciekawa sprawa z tymi dalmierzami:-) https://dlapilota.pl/wiadomosci/polska/dlaczego-w-samolotach-lim-5-zrezygnowano-z-urzadzen-rp-5-i-srd-1m Edytowane 10 Maja 2023 przez boberm1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 10 Maja 2023 Share Napisano 10 Maja 2023 5 minut temu, boberm1 napisał: Czyzbym sie starzał :-)? Czyżby 60+? Jak tak to witamy w klubie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boberm1 Napisano 10 Maja 2023 Autor Share Napisano 10 Maja 2023 8 minut temu, Endrju napisał: Czyżby 60+? Jak tak to witamy w klubie. Ano..... drzenie rączek ,wzrok nie ten , etc...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 10 Maja 2023 Share Napisano 10 Maja 2023 (edytowane) Napisałem dlaczego zdjęto z samolotów SRD-1M. RP-1 oraz RP-5 to jedno to samo urządzenie . Już pod koniec lat 60 tych były problemy z utrzymaniem w sprawności tychże radarów/brak czesci/ Ten sam radar RP-5 był na MiG-19P a jego wersja RP-2U przystosowana do naprowadzania pociskow RS-1U byla na MiG-19PM. W Zsrr radary RP-1 i RP-5 byly wymontowywane z Mig-17P/PF i zabudowywane jako radary kierowania ogniem tylnych stanowisk strzeleckich w bombowcach np. Tu-16. Edytowane 10 Maja 2023 przez em Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boberm1 Napisano 11 Maja 2023 Autor Share Napisano 11 Maja 2023 No i pierwsze "koty za...." BTW:luk przedni zakryję... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boberm1 Napisano 16 Maja 2023 Autor Share Napisano 16 Maja 2023 (edytowane) Kalkomanie połozone. Bedę ciut brudził. Edytowane 16 Maja 2023 przez boberm1 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boberm1 Napisano 19 Maja 2023 Autor Share Napisano 19 Maja 2023 I znów krok do przodu... 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 19 Maja 2023 Share Napisano 19 Maja 2023 Widzę, że na modelu brakuje Ci owiewek wnęk podwozia głównego. Brakuje Ci tych przykadłubowych owiewek kół, ale domyślam się że przykleisz ją na końcu. A pamiętasz o tych małych przyskrzydłowych owiewkach goleni? Pytam mając nadzieję, że też je zostawiłeś na koniec. A jako ciekawostkę dodam, że wnęka przedniej goleń też miała trzy owiewki. Dwie widoczne na każdym zdjęciu oraz trzecią malutką przymocowaną do przedniej goleni w takim miejscu, że po zamknięciu goleni zasłaniała otwór w poszyciu w którym w pozycji otwartej podwozia znajdowała się goleń. Mam nadzieję, że dość obrazowo to opisałem. Tak się zastanawiam czy ta informacja nie jest jednak znana modelarzom. No ale może jednak ktoś o tym nie wiedział. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boberm1 Napisano 19 Maja 2023 Autor Share Napisano 19 Maja 2023 (edytowane) 30 minut temu, Endrju napisał: Widzę, że na modelu brakuje Ci owiewek wnęk podwozia głównego. Brakuje Ci tych przykadłubowych owiewek kół, ale domyślam się że przykleisz ją na końcu. A pamiętasz o tych małych przyskrzydłowych owiewkach goleni? Pytam mając nadzieję, że też je zostawiłeś na koniec. A jako ciekawostkę dodam, że wnęka przedniej goleń też miała trzy owiewki. Dwie widoczne na każdym zdjęciu oraz trzecią malutką przymocowaną do przedniej goleni w takim miejscu, że po zamknięciu goleni zasłaniała otwór w poszyciu w którym w pozycji otwartej podwozia znajdowała się goleń. Mam nadzieję, że dość obrazowo to opisałem. Tak się zastanawiam czy ta informacja nie jest jednak znana modelarzom. No ale może jednak ktoś o tym nie wiedział. O tej mikroowiewce nie wiedziałem - dzieki. Zostały mi do wklejenia zbiorniki , lufy działek ze szpilek i wystające nadajniki czegos tam na skrzydłach . I najważniejsze - musze dorobic anteny podkadłubowe - takie "cuś" o nietypowym kształcie:-)) Edytowane 19 Maja 2023 przez boberm1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mcrec1962 Napisano 19 Maja 2023 Share Napisano 19 Maja 2023 (edytowane) Klapy zle wklejone Edytowane 19 Maja 2023 przez mcrec1962 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 19 Maja 2023 Share Napisano 19 Maja 2023 czy hamulce otwieraly sie az pod tak duzym katem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boberm1 Napisano 19 Maja 2023 Autor Share Napisano 19 Maja 2023 2 godziny temu, mcrec1962 napisał: Klapy zle wklejone Nie widzę wstawionego zdjęcia. Możesz wstawic jeszcze raz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boberm1 Napisano 19 Maja 2023 Autor Share Napisano 19 Maja 2023 (edytowane) 1 godzinę temu, BRAVO112 napisał: czy hamulce otwieraly sie az pod tak duzym katem? Pojęcia nie mam . -))) Edytowane 19 Maja 2023 przez boberm1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mcrec1962 Napisano 19 Maja 2023 Share Napisano 19 Maja 2023 (edytowane) Dotyczy ham.aerodynamicznych: nie pamiętam dokładnie już kąta odchylenia ,ale jak zrobisz na 45 at od osi podłużnej s-tu, będzie to bardziej przystępne dla oczu. Klapy: w obecnym stanie w Twoim modelu wyglądają na 'krokodylowe'... ,Na Limach przy wychylaniu ' wyjeżdżaly' do tyłu. Oś obrotu klapy przesuwała się w kierunku krawędzi splywu.Temat był już poruszany ,jak ktoś budował chyba...Miga-15 Edytowane 19 Maja 2023 przez mcrec1962 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boberm1 Napisano 20 Maja 2023 Autor Share Napisano 20 Maja 2023 10 godzin temu, mcrec1962 napisał: Dotyczy ham.aerodynamicznych: nie pamiętam dokładnie już kąta odchylenia ,ale jak zrobisz na 45 at od osi podłużnej s-tu, będzie to bardziej przystępne dla oczu. Klapy: w obecnym stanie w Twoim modelu wyglądają na 'krokodylowe'... ,Na Limach przy wychylaniu ' wyjeżdżaly' do tyłu. Oś obrotu klapy przesuwała się w kierunku krawędzi splywu.Temat był już poruszany ,jak ktoś budował chyba...Miga-15 Hamulce aero zaraz sie zrobi. Skrócę "fabryczne" siłowniki . Klapy aero- bede musiał życ z tym wychyleniem. Dzięki za uwagi- zawsze warto zdobyc ciut wiecej wiedzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi