Skocz do zawartości

LiM 6 bis ( chyba) czyli MiG 17 Fresco od Hobby Boss 1/48

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Widziałem to coś. Niestety nie wiem co to jest ale wiedząc jakie były rozmiary ówczesnych radarów to nie jest to raczej nic związane z radarami. 

Napisano
57 minut temu, Endrju napisał:

Widziałem to coś. Niestety nie wiem co to jest ale wiedząc jakie były rozmiary ówczesnych radarów to nie jest to raczej nic związane z radarami. 

A to nie jest dalmierz radarowy- czy jak to się nazywalo? Jak wtocę do domu rzuce okiem do ksiazek. 

Napisano

Kolega @em wyjaśnił sprawę. SRD-1M to radio-dalmierz, który faktycznie był stosowany na pierwszych Limach 5. Kolega @boberm1 wiedział o czym mówi ale trochę z nazwami mu nie wyszło ale był bardzo blisko. :piwo: Żartuję oczywiście. Nie wszyscy co kleją modele musza się znać na niuansach. Ja mimo że pracowałem na Limach w końcowym okresie ich eksploatacji to też się pogubiłem.  W tych czasach na LImach 6 bis już nie było zamontowanych SRD-1M. Zostały po nich tylko te anteny. W Babimoście było kilka Lim 6 bis z tymi antenami, ale przyznam się szczerze, że nie wiedziałem co to było mimo, że słyszałem że radio-dalmierze kiedyś były stosowane. 

Napisano (edytowane)
7 minut temu, barszczo napisał:

No brawo, już bliżej niż dalej wink4 .

Idzie jak "krew  z nosa". I nie dlatego ze model jest jakoś nadmiernie skomplikowany , ale  ostatnimi  czasy - kolokwializując- doba mi sie kończy zbyt szybko :-)). Niby człek juz nieaktywny zawodowo - ale ..... hmmm. Czyzbym sie starzał :-)?

Edytowane przez boberm1
Napisano (edytowane)
5 minut temu, Endrju napisał:

Kolega @em wyjaśnił sprawę. SRD-1M to radio-dalmierz, który faktycznie był stosowany na pierwszych Limach 5. Kolega @boberm1 wiedział o czym mówi ale trochę z nazwami mu nie wyszło ale był bardzo blisko. :piwo: Żartuję oczywiście. Nie wszyscy co kleją modele musza się znać na niuansach. Ja mimo że pracowałem na Limach w końcowym okresie ich eksploatacji to też się pogubiłem.  W tych czasach na LImach 6 bis już nie było zamontowanych SRD-1M. Zostały po nich tylko te anteny. W Babimoście było kilka Lim 6 bis z tymi antenami, ale przyznam się szczerze, że nie wiedziałem co to było mimo, że słyszałem że radio-dalmierze kiedyś były stosowane. 

Nie wiem czy Koledzy znają tę stronkę... pewnie  tak , ale niekoniecznie:-) .

przypadkiem znalazłem - ergo - podaję. Moze sie przyda.

Ciekawa sprawa z tymi dalmierzami:-)

https://dlapilota.pl/wiadomosci/polska/dlaczego-w-samolotach-lim-5-zrezygnowano-z-urzadzen-rp-5-i-srd-1m

Edytowane przez boberm1
  • Like 1
Napisano
5 minut temu, boberm1 napisał:

Czyzbym sie starzał :-)?

Czyżby 60+? Jak tak to witamy w klubie.

• Like 1
Napisano
8 minut temu, Endrju napisał:

Czyżby 60+? Jak tak to witamy w klubie.

Ano..... drzenie rączek ,wzrok nie ten , etc......😁

Napisano (edytowane)

Napisałem dlaczego zdjęto z samolotów SRD-1M. RP-1 oraz RP-5 to jedno to samo urządzenie .  Już pod koniec lat 60 tych były problemy z utrzymaniem w sprawności tychże radarów/brak czesci/ Ten sam radar RP-5 był na MiG-19P a jego wersja RP-2U przystosowana do naprowadzania pociskow RS-1U byla na MiG-19PM. W Zsrr radary RP-1  i RP-5 byly wymontowywane z Mig-17P/PF i zabudowywane jako radary kierowania ogniem tylnych stanowisk strzeleckich w bombowcach np. Tu-16.

Edytowane przez em
Napisano (edytowane)

Kalkomanie połozone. Bedę ciut brudził.

20230516_073719.thumb.jpg.ca496bbf37c236adbaa90ba9b8278f19.jpg

20230516_073813.jpg

Edytowane przez boberm1
  • Like 8
Napisano

Widzę, że na modelu brakuje Ci owiewek wnęk podwozia głównego. Brakuje Ci tych przykadłubowych owiewek kół, ale domyślam się że przykleisz ją na końcu. A pamiętasz o tych małych  przyskrzydłowych owiewkach goleni? Pytam mając nadzieję, że też je zostawiłeś na koniec. A jako ciekawostkę dodam, że wnęka przedniej goleń też miała trzy owiewki. Dwie widoczne na każdym zdjęciu oraz trzecią malutką przymocowaną do przedniej goleni w takim miejscu, że po zamknięciu goleni zasłaniała otwór w poszyciu w którym w pozycji otwartej podwozia znajdowała się goleń. Mam nadzieję, że dość obrazowo to opisałem. Tak się zastanawiam czy ta informacja nie jest jednak znana modelarzom. No ale może jednak ktoś o tym nie wiedział.

• Thanks 1
Napisano (edytowane)
30 minut temu, Endrju napisał:

Widzę, że na modelu brakuje Ci owiewek wnęk podwozia głównego. Brakuje Ci tych przykadłubowych owiewek kół, ale domyślam się że przykleisz ją na końcu. A pamiętasz o tych małych  przyskrzydłowych owiewkach goleni? Pytam mając nadzieję, że też je zostawiłeś na koniec. A jako ciekawostkę dodam, że wnęka przedniej goleń też miała trzy owiewki. Dwie widoczne na każdym zdjęciu oraz trzecią malutką przymocowaną do przedniej goleni w takim miejscu, że po zamknięciu goleni zasłaniała otwór w poszyciu w którym w pozycji otwartej podwozia znajdowała się goleń. Mam nadzieję, że dość obrazowo to opisałem. Tak się zastanawiam czy ta informacja nie jest jednak znana modelarzom. No ale może jednak ktoś o tym nie wiedział.

O tej mikroowiewce nie wiedziałem - dzieki.  

Zostały mi do  wklejenia zbiorniki , lufy działek ze szpilek i  wystające  nadajniki  czegos tam na skrzydłach . I najważniejsze - musze dorobic anteny podkadłubowe - takie "cuś" o nietypowym kształcie:-))

Edytowane przez boberm1
Napisano
2 godziny temu, mcrec1962 napisał:

Klapy zle wklejone MiG17fla2.jpg

Nie widzę wstawionego zdjęcia. Możesz wstawic jeszcze raz?

Napisano (edytowane)
1 godzinę temu, BRAVO112 napisał:

czy hamulce otwieraly sie az pod tak duzym katem?

Pojęcia nie mam . -)))

1627301205_shhitki1.jpg.15706f0e7ff49de2f2d2e92852600818.jpg1627301206_shhitki2.thumb.jpg.fa2fc5798496d815dfad1056e078e5fa.jpg

Edytowane przez boberm1
Napisano (edytowane)

Dotyczy ham.aerodynamicznych: nie pamiętam dokładnie już  kąta odchylenia ,ale jak zrobisz na 45 at od osi podłużnej s-tu, będzie to bardziej przystępne dla oczu🧐.

Klapy: w obecnym stanie w Twoim modelu wyglądają na 'krokodylowe'...  ,Na Limach  przy wychylaniu  ' wyjeżdżaly'  do tyłu. Oś obrotu klapy przesuwała się w kierunku krawędzi splywu.Temat był już poruszany ,jak ktoś budował chyba...Miga-15

MiG17fla2.jpg.07ba760f4d1ed613829f1cfc1db54d91.jpg

Edytowane przez mcrec1962
  • Thanks 1
Napisano
10 godzin temu, mcrec1962 napisał:

Dotyczy ham.aerodynamicznych: nie pamiętam dokładnie już  kąta odchylenia ,ale jak zrobisz na 45 at od osi podłużnej s-tu, będzie to bardziej przystępne dla oczu🧐.

Klapy: w obecnym stanie w Twoim modelu wyglądają na 'krokodylowe'...  ,Na Limach  przy wychylaniu  ' wyjeżdżaly'  do tyłu. Oś obrotu klapy przesuwała się w kierunku krawędzi splywu.Temat był już poruszany ,jak ktoś budował chyba...Miga-15

MiG17fla2.jpg.07ba760f4d1ed613829f1cfc1db54d91.jpg

Hamulce aero zaraz sie zrobi. Skrócę "fabryczne" siłowniki . Klapy aero- bede musiał życ z tym wychyleniem. Dzięki za uwagi- zawsze warto zdobyc ciut wiecej wiedzy.