Skocz do zawartości

KA-6D Intruder, Italeri 1:72

AnatolPigwa

Rekomendowane odpowiedzi

Jako mistrz niedokończonych warsztatów podejmuję następną próbę. Kiedyś w końcu może któryś uda mi się dociągnąć do końca.

Tym razem na warsztat idzie "kurze udko" czyli Intruder i to w wersji tankowca. Patrząc na to co można zrobić OOB (roz-/złożone skrzydła, otwarta/złożona drabinka pilotów, dwie wersje hamulców aerodynamicznych - niestety tylko tych na kadłubie), dość dobre odwzorowanie bryły orginału i wklęsłe linie podziału uważam że jest to najlepszy model firmy Italeri w skali 1:72.

Malowanie będzie pudełkowe :

IMG_20230424_170636_703.jpg

• Like 2

Kurze udko - dobre! Będę obserwował, a sam może kiedyś, kiedyś zabiorę się za Fujimi, które już od wielu lat dojrzewa...

Życzę powodzenia w budowie i pozdrawiam

Paweł

Temat spoko, ale model ma swoje mankamenty, które mnie jak na razie skutecznie powstrzymały przed zrobieniem, choć wspomniany "podział technologiczny" tez mam już za sobą 🙂 Największa walka to przy wlotach powietrza będzie - z tego co pamiętam to nie ma kanałów dolotowych i trzeba by je wyrzeźbić od podstaw no chyba ze Ci nie zależy 🙂

Ja bym jeszcze wstawił airesowe fotele ale ja jak wiadomo jestem uzależniony od dodatków :szczerbol: Niemniej - powodzenia !

Italeri jako dobra Firma dba o modelarzy żeby nie popadłi w lenistwo składania, więc a to nie doda częśći do ramek które są w instrukcji, a to narysuje część na odwrót niż ma być wbudowana, lub jak na załączonym obrazku zostawi dziury w lukach podwozia które moża samemu zamknąć :)

image.thumb.jpeg.d757aa4243cea5982655dfbb34564c4c.jpeg

image.thumb.jpeg.4552ed80a2a4b9b26e909ed130e9c3a6.jpeg

Maski na kabinę łatwo zrobić w tym przypadku samemu.

image.thumb.jpeg.1f12ed55a9225df32d127031007d7825.jpeg

Malowanie detali w ramkach

image.thumb.jpeg.ac6b3f9385ba92e2761853b7214a74ab.jpeg

Pół nóżki tuż przed zamknięciem

• Like 1

2 godziny temu, AnatolPigwa napisał:

image.thumb.jpeg.4552ed80a2a4b9b26e909ed130e9c3a6.jpeg

Maski na kabinę łatwo zrobić w tym przypadku samemu.

Poświęć trochę więcej czasu na oklejenie tej kabiny. Jeżeli tak to zostawisz nie koniecznie ładnie i estetycznie będzie to wyglądało :super: