METYS Napisano 26 Sierpnia 2008 Share Napisano 26 Sierpnia 2008 To mój pierwszy pokazany "model" a właściwie zabawka na forum. A zabawka, ponieważ sklejony został całkowicie relaksacyjne ( nie dbałem w zasadzie o nic, poza malowaniem ), po blisko 1,5 rocznej przerwie w trakcie której niczego nie udało mi się zbudować. Maszyna przedstawia samolot Jak-7B, 434 IAP, zima 1942 ( a w zasadzie moją wariację na jego temat ). Przy budowie pierwszy raz korzystałem z "lodówkowca" który jak to zawsze na początku, sprawiał problemy wieku dziecięcego, zdarzało się że pluł farbą albo tracił ciśnienie, na całe szczęście problemy zostały już zlikwidowane definitywnie. A no i przy okazji udało mi się uszkodzić igłę w nowym aero i to już przy dziewiczym pryskaniu. Zdjęcia niestety są kiepskiej jakości, ze względu na słabe oświetlenie, cienki aparat ( małpka HP ) no i co najważniejsze brak umiejętności. Mam jednak nadzieje że z czasem nabędę wprawy jak i porządną lustrzankę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 26 Sierpnia 2008 Share Napisano 26 Sierpnia 2008 Model super!! Malowanie zabójczo wyszło. Szkoda tylko, że śniek się wylewa za ramkę i wygląda przez to troszkę jak kisiel Ślady za płozami byłyby ciekawe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKD4GA Napisano 26 Sierpnia 2008 Share Napisano 26 Sierpnia 2008 Szkoda tylko, że śniek się wylewa za ramkę i wygląda przez to troszkę jak kisiel - warto poprawic pisownie. Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 26 Sierpnia 2008 Share Napisano 26 Sierpnia 2008 PKD4GA straszne - jedna literówka... nie przesadzaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKD4GA Napisano 26 Sierpnia 2008 Share Napisano 26 Sierpnia 2008 Przepraszam Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 26 Sierpnia 2008 Share Napisano 26 Sierpnia 2008 PKD4GA już raz była o tym dyskusja i dobrze wiesz, że staram się pilnować ortografii i stylu. Niestety mam debilnego Internet Sexplorera i nie mogę w miejscu, z którego piszę, instalować Mozilli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 26 Sierpnia 2008 Share Napisano 26 Sierpnia 2008 Ładny jaczek, fajnie styrany. Z czego zrobiony jest śnieg?(sól?). Małpą można zrobić lepsze zdjęcia, tryb makro, dzienne światło, statyw i jest dobrze. Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
METYS Napisano 26 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 26 Sierpnia 2008 Model super!! Malowanie zabójczo wyszło. Szkoda tylko, że śniek się wylewa za ramkę i wygląda przez to troszkę jak kisiel Ślady za płozami byłyby ciekawe Śnieżek ma wylewać się za ramkę, taka była koncepcja tego. Poprawki będę jeszcze wprowadzał, dążę do tego aby samolot był niejako zasypany śniegiem, muszę jeszcze tylko poszukać jakichś zdjęć przedstawiających "zawiane" maszyny. Z czego zrobiony jest śnieg?(sól?). Śniego zrobiony z sody, wody i jakiegoś kleju do paneli. Małpą można zrobić lepsze zdjęcia, tryb makro, dzienne światło, statyw i jest dobrze. Tak wiem, wiem tylko makro mam troszkę lipne, ze światłem słonecznym ci u mnie dzisiaj ciężko a statyw dopiero muszę zanabyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paffko Napisano 26 Sierpnia 2008 Share Napisano 26 Sierpnia 2008 Model wyszedł bardzo fajnie - to malowanie ... mmmm ... ciekawie kiedy ja coś takiego będę potrafił zrobić. Podoba mi sie koncepcja podstawki - fajnie to wszystko wyszło Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
METYS Napisano 26 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 26 Sierpnia 2008 Szkoda tylko, że śniek się wylewa za ramkę i wygląda przez to troszkę jak kisiel - warto poprawic pisownie. Pozdr. Pawel Nie odbierz proszę tego jako przytyk ale piszemy pisownię, jeśli już mamy być dokładni.[/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 26 Sierpnia 2008 Share Napisano 26 Sierpnia 2008 muszę jeszcze tylko poszukać jakichś zdjęć przedstawiających "zawiane" maszyny. Proponuję zabawy z suszarką + coś sypkiego + jakieś przedmioty, samemu poobserwuj jak to działa, jak się układa "śnieg" podczas zamieci. Próbowałem coś znaleźć, ale z zimowych fotek tylko to wyskrobałem. http://www.endresfoundation.org/photos/plane3.jpg http://englishrussia.com/images/korean_boeing/9.jpg Google nie reaguje na hasła "samolot w śniegu" jakkolwiek bym nie wpisał może ktoś inny będzie miał więcej szczęścia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
METYS Napisano 26 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 26 Sierpnia 2008 Google nie reaguje na hasła "samolot w śniegu" jakkolwiek bym nie wpisał może ktoś inny będzie miał więcej szczęścia. No właśnie mam ten problem, jeśli już cokolwiek znalazłem to tak jak Ty. Żadnych zdjęć przysypanych śniegiem samolotów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SmokHaosu Napisano 26 Sierpnia 2008 Share Napisano 26 Sierpnia 2008 Fakt, zimowe kamo fajne. Ale przy takim stopniu jego wyeksploatowania brakuje mi trochę okopcenia z wydechu. No i oznaczenia wyglądają jakby był namalowane na białej farbie, a przecież dokładnie widać, że pod białym kolorki właściwe są inne. A śnieg fajnie wyszedł. Często nawet u nas śnieg zbiera się w takie kupy i często ich brzegi zaokrągla wiatr. Zawadzają mi jeszcze te patyki w rogu, trochę jakby na silę. I jeszcze jedna rzecz. Nie ma śladów po płozach, a śnieg wygląda na świeżo spadnięty, zatem i samolot powinien być przysypany, w prawdzie mógł by go ktoś odśnieży, ale sam tez zostawił by sporo śladów na śniegu No i jeszcze raz za udane kamo zimowe i jedno za mało popularny obecnie temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 26 Sierpnia 2008 Share Napisano 26 Sierpnia 2008 METYS a może w jakimś filmie są takie sceny. Chwilowo mi nic na myśl nie przychodzi :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
METYS Napisano 27 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 27 Sierpnia 2008 Fakt, zimowe kamo fajne. Ale przy takim stopniu jego wyeksploatowania brakuje mi trochę okopcenia z wydechu. Okopcenia są z sadzy, i niestety nie za bardzo chciały się trzymać na lakierze. A wierz mi dłuższą chwilkę nad nimi pracowałem. No i oznaczenia wyglądają jakby był namalowane na białej farbie, a przecież dokładnie widać, że pod białym kolorki właściwe są inne. Napisałem że jest to tak jakby wariancja, jednak sugerując się instrukcją malowania postąpiłem według niej prawidłowo Nie twierdząc jednak że merytorycznie względem oryginału jest tak samo. Trochę z gmatwałem wypowiedź no ale trudno Zawadzają mi jeszcze te patyki w rogu, trochę jakby na silę. I tu masz rację, trzeba będzie usunąć. Nie ma śladów po płozach, a śnieg wygląda na świeżo spadnięty, zatem i samolot powinien być przysypany, Właśnie dążę do tego aby i samolot był zasypany. Nie mogę tylko w sieci z najść żadnych zaśnieżonych maszyn na fotkach. A bez jakichkolwiek materiałów nie chcę tego robić, bo mogę spartolić a masa z której jest śnieg nie puści tak łatwo, żeby coś zmienić. METYS a może w jakimś filmie są takie sceny. Chwilowo mi nic na myśl nie przychodzi :( Mi właśnie też, ale nie poddam się tak łatwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi