Mr_X Napisano 28 Maja 2023 Share Napisano 28 Maja 2023 (edytowane) Moje najnowsze figurki. Tamiya plus żywiczne główki i trochę dodatków (hełmy z pokrowcami Dragona - super!; trudne do dostanie niestety). Wszystko malowane akrylami. Pamiętam, kiedyś w sklepie oglądałem pudełko i zastanawiałem się: "Jak to do cholery pomalować?"... Rzeźba nieco gorsza niż u Dragona (ale za to spasowanie lepsze!). Również bardzo ciekawe pozy. Niestety Tamka dodała do zestawu puszki na maski gazowe, ale zapomniała o paskach od tych puszek. Także dałem sobie z nimi spokój. Paski od broni dorobiłem z cienkiego polistyrenu. Insygnia na kołnierzu "Rambo" to nalepki (rodzimy producent: A.W.R. Kameleon). Bardzo mi się podoba to rozwiązanie. Są o wiele prostsze do naniesienia na figurę niż kalkomanie, a pędzlem w życiu bym tak nie namalował. No i są matowe, choć dla utrwalenia i tak naniosłem na nie jeszcze matowy lakier bezbarwny. Takie mam skojarzenie: https://www.youtube.com/watch?v=lilsN_MVV0s Edytowane 28 Maja 2023 przez Mr_X 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 29 Maja 2023 Share Napisano 29 Maja 2023 Fajne. Podobają mi się. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blackriver Napisano 29 Maja 2023 Share Napisano 29 Maja 2023 Ładne malowanie, paski i klamerki robi Aber polecam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 29 Maja 2023 Share Napisano 29 Maja 2023 Elegancko już Tobie te figurki wychodzą, i twarze ładnie wycieniowane . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mr_X Napisano 29 Maja 2023 Autor Share Napisano 29 Maja 2023 (edytowane) Dzięki, dzięki! 49 minut temu, blackriver napisał: Ładne malowanie, paski i klamerki robi Aber polecam Rozważałem to i pewnie kiedyś spróbuję, ale na obecną chwilę nie czuję się na siłach. To trzeba mieć klej, który szybko i mocno łapie, a ja cyjanoakryli nie używam, bo mam na nie alergie. Fototrawionki kleje klejem wodorozcieńczalnym, który słabiej łapie i biorąc pod uwagę liczbę elementów w zestawie Abera to byłaby masakra. Poza tym pasy z polistyrenu są pod jednym względem lepsze od miedzianych - są elastyczne (nie jakoś bardzo, ale są; zresztą warstwa farby też usztywnia). Jak się stuknie taki pędzelkiem, to potem wraca do pierwotnego kształtu, a metalowy mógłby się trwale odkształcić. Edytowane 29 Maja 2023 przez Mr_X Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 29 Maja 2023 Share Napisano 29 Maja 2023 Paski da się z folii aluminiowej robić, łatwo się układają, podejrzewam że i Ca nie trzeba by do tego, a klamry to chyba aber najlepszy fakt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
push-up78 Napisano 29 Maja 2023 Share Napisano 29 Maja 2023 Fakt główki żywiczne a na pewno lepsze od tych Tamiyowskich koszmarków robią świetny efekt.Zmieniając odbiór figurki jej żezby.Miałem wieki temu ten zestaw i wiem jak to z tymi fejsami jest .O ile fałdy munduru są całkiem znośne to mordki porażka była.Kleić możesz paski na żywice epoksydową dwu składnikową.Lepsza od cyjanoakrylu.Kleiłem tak paski z amelinium.I fakt dobrze się formują dopasowując przed doklejeniem.Te w Twoim wykonaniu też są fajnie zrobione więc należy podążać ta drogą. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mr_X Napisano 29 Maja 2023 Autor Share Napisano 29 Maja 2023 22 minuty temu, push-up78 napisał: Fakt główki żywiczne a na pewno lepsze od tych Tamiyowskich koszmarków robią świetny efekt.Zmieniając odbiór figurki jej żezby.Miałem wieki temu ten zestaw i wiem jak to z tymi fejsami jest .O ile fałdy munduru są całkiem znośne to mordki porażka była.Kleić możesz paski na żywice epoksydową dwu składnikową.Lepsza od cyjanoakrylu.Kleiłem tak paski z amelinium.I fakt dobrze się formują dopasowując przed doklejeniem.Te w Twoim wykonaniu też są fajnie zrobione więc należy podążać ta drogą. Dzięki! Szczęśliwie Tamka w tym zestawie daje te łebki jako osobne elementy, więc nie trzeba się bawić w Robespierre-a. Wszystkie główki tutaj są chyba firmy Armor35. Jest na rynku mały wybór główek w niemieckich hełmach, a niektóre z dostępnych są całkiem bez sensu bez pasków. No ale tu wziąłem tzw. łysoli i dokleiłem im hełmy Dragona w pokrowcach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
push-up78 Napisano 29 Maja 2023 Share Napisano 29 Maja 2023 Te bez pasków główki w hełmach można śmiało zrobić zaczepiony przez daszek pasek były tak noszone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mr_X Napisano 29 Maja 2023 Autor Share Napisano 29 Maja 2023 (edytowane) 30 minut temu, push-up78 napisał: Te bez pasków główki w hełmach można śmiało zrobić zaczepiony przez daszek pasek były tak noszone. A no pewnie. Też robię (przez daszek albo normalnie), z Greenstuffu. W tych co mają hełmy w pokrowcach paski są mojej roboty. Tylko mówię to taka fuszera. Płaci się piniędze a tu paska nie ma. Np. tu (swoją drogą chętnie bym kupił ten zestaw w rozsądnej cenie): Bo oni po prostu te same główki w różnych zestawach sprzedają po niewielkich przeróbkach np. w furażerkach. Ba, amerykańskie główki to są te same tylko w amerykańskich hełmach. Edytowane 29 Maja 2023 przez Mr_X Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
7urgen Napisano 27 Lipca 2023 Share Napisano 27 Lipca 2023 Ładnie Ci te kamuflaże SS wychodzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi