JWM Napisano 2 Czerwca 2023 Share Napisano 2 Czerwca 2023 Witam, Broplan wszytkim kojarzy się z wakuformami, ale są nieliczne wyjątki. Do nich należy Gloster Gamecock II. To typowy short run wtryskowy. Gamecock to brytyjski myśliwiec z lat dwudziestych, dotrwał w jednostach szkoleniowych we Finlandii do wybuchu Wojny Zimowej 1939-40 i był w niej używany. Ciekawostką jest to, że 29 stycznia 1940 prezentowany tu samolot z jednostki szkolnej posłużył do zdobycia sowieckiego Iliuszyna DB3! Więcej o tym zadrzeniu tu https://www.britmodeller.com/forums/index.php?/topic/235035779-a-code-of-gamcock-capturing-db3-on-29-jan-1940/ 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek Napisano 2 Czerwca 2023 Share Napisano 2 Czerwca 2023 Ciekawa konstrukcja. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JWM Napisano 3 Czerwca 2023 Autor Share Napisano 3 Czerwca 2023 15 godzin temu, jarek napisał: Ciekawa konstrukcja. Dzieki! Ciekawy owszem, ale w sumie dosyc typowy Brytol z lat dwudziestych. Bardzo interesujące, ze dotrwał do WW2 w użytkowaniu, nawet jesli tylko szkolny. Ponownie (z Hoeverem MF11) do wyboru są na światowym rynku obecnie dwa modele, oba z Polski. Czyli ten Broplan i żywica Choroszy Maodelbau (malowanie angielskie i wariant japoński). Historycznie były jeszcze model waku z UK, obecnie tylko do dostania na rynku wtórnym. Pozdrawiam serdecznie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 3 Czerwca 2023 Share Napisano 3 Czerwca 2023 Bardzo podoba mi się twoja kolekcja, zestaw unikatów w ciekawych malowaniach. Ciekawe co jeszcze wrzucisz . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 3 Czerwca 2023 Share Napisano 3 Czerwca 2023 Ciekawy i niszowy model. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JWM Napisano 3 Czerwca 2023 Autor Share Napisano 3 Czerwca 2023 5 godzin temu, barszczo napisał: Bardzo podoba mi się twoja kolekcja, zestaw unikatów w ciekawych malowaniach. Ciekawe co jeszcze wrzucisz . Dzieki. Wrzuciłem na razie kilkanaście, wiec pozostało jeszcze jakies 480 . Bez obaw!- wszystkich nie wrzucę... 1 godzinę temu, mig napisał: Ciekawy i niszowy model. Dzieki! Finlandia to ciekawy lotniczo kraj w czasie WW2, maszyny początkowo głównie angielskie, holenderskie oraz amerykańskie (Buffalo!) potem ex-francuskie dostarczone przez Niemców, w końcu Niemieckie. Do tego zdobyczne ex-sowieckie i trochę własnej produdukcji... w tej chwili mam 14 Finów w kolekcji, pokazałem tu jak dotąd 3. Będzie więcej! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi