Chmura Napisano 1 Września 2008 Share Napisano 1 Września 2008 To moj pierwszy post na tym forum, wiec chcialbym sie przywitac. Witam Wszystkich! Zajmuje sie modelami i makietami do gier bitewnych, po za tym jestem mechanikiem. Teraz przechodzac do tematu ( nie bijcie jesli temat juz byl, nie znalazlem na forum odpowiedniego, wiec zalozylem nowy ), Jak uzyskac efekt lustra przy pomocy farb i innych specyfikow? Nie chodzi mi o zwykly chrom, lecz o efekt jak najbardziej zblizony do lustra ( przyczym nie chodzi mi o idealne odbicie otoczenia, lecz cos co zgrubsza da efekt porzadnie wypolerowanej blachy ). Czyli nie tyle efekt srebra ale odbicia. Wszelkie pomysly mile widziane ( zarowno empiryczne jak i teoretyczne ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 1 Września 2008 Share Napisano 1 Września 2008 Pytanie pomocnicze - efekt lustra na płaskiej powierzchni czy na kształtach "obłych"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chmura Napisano 1 Września 2008 Autor Share Napisano 1 Września 2008 zarowno na plaskich jak i oblych powierzchniach. Sczegolnie oblych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 1 Września 2008 Share Napisano 1 Września 2008 Nie napisałeś do czego jest to potrzebne, więc nie wiem czy mój pomysł Ci się przyda... ja robię lusterka w autkach 1:72 z samoprzylepnej folii chromowanej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chmura Napisano 2 Września 2008 Autor Share Napisano 2 Września 2008 chodzi o generalna technike, zarowno czasem do wykorzystania na makiecie jak i na modelach ( figurki skala 28mm). Na makiete taka folia faktycznie bedzie dobra, lecz na modelu wydaje mi sie ze jej grubosc sprawi ze zatrace czesc detali(no chyba ze ma grubosc nie wieksza niz 0,1mm to sie wtedy nada ). Prykladem do czego chcialbym owo lustro astosowac jest na przyklad maska figurki ( efekt ala Vidocq ), lub tez caly model ( z raptem przydymionymi detalami jak zaglebienia ). Do elementow makiet ( jak cysterna, prawdziwe lustro, tudziez rozlana rtec ) moglbym probowac uzyc tejze folii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avi Napisano 2 Września 2008 Share Napisano 2 Września 2008 Hmm, a może podziałaj coś z Alcladem. Wydaje mi się, że będzie do tego idealny lakier Highly Polished Aluminium, Stainless Steel albo Chrome. Tylko musisz użyć (najlepiej) oryginalnego podkładu Gloss Black. Powinno być dobrze. Te wymienione powyżej farby są z serii High Shine, czyli te najbardziej 'lustrzane' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Godfryd Napisano 2 Września 2008 Share Napisano 2 Września 2008 Zawsze możesz próbowac NMM xD ;) pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Treevill Napisano 2 Września 2008 Share Napisano 2 Września 2008 chodzi ci o taki efekt ??? jesli "tak" ... to tak jak napisal Dziagwa jest to NMM ... technika malowania na poziomie "PRO" http://coolminiornot.com/article/aid/191/page/1 mozna tez polerowac wybrane czesci figurek http://www.coolminiornot.com/article/aid/199 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chmura Napisano 2 Września 2008 Autor Share Napisano 2 Września 2008 Nie nie chodzi mi o NMM ( siemka Treevill ), gdyz chcialbym uzyskac prawdziwe lustro ( ale generalnie to lubie NMM, choc trzeba sie czasem poglowic troche nad tym gdzie jakie krzywizny namalowac, przy czym nie twierdze ze idzie mi to genialnie ). Bede musial pomeczyc te lakiery, chyba ze ktos mialby jeszcze jakis inny pomysl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi