JWM Napisano 31 Lipca 2023 Share Napisano 31 Lipca 2023 Tak jak my mieliśmy Polskiego Fiata Bułgarzy mieli Kaproni Bulgarski (KB, tak, pisane przez "K" zgodnie ze zwyczajami przy transkrypcji z cyrylicy). W Polsce zrobiliśmy Poloneza a Kaproni Bułgarski tworzył czasem swoje własne projekty nie nawiązujące wprost do żadnego włoskiego samolotu firmy Caproni. Produkował też mniej lub więcj zmienione samploty Caproni, jak np. Caproni 309 (jako KB-6 Papagal, silniki Argus zamiast Afa Romeo, zmieniony też tył kadłuba i okna w kadłubie) . KB-11 Fazan (Bażant) to samolot rozpoznawczy, wszedł do służby w lotnictwie Bułgarii w 1942 roku (tu w malowaniu z 1943 roku). Miał troszkę rodowód związany z Polską, podobno powstał by zastąpić niezrealizowany a planowany zakup LWS Mewa . Wyposażony był też w polskiej produkcji silniki Bristol Pegasus XX. Wyprodukowano ponad 40 egzemplarzy KB 11. Po wojnie blisko 30 z nich trafiło do Jugosławii jako reparacja wojenna, gdzie służyły do 1958 r. O ile mi wiadomo nie mana rynku żadnego modelu tego samolotu w skali 1/72 (jest kartonówka w 1/33). Dwadzieścia lat temu zrobiłem go od podstaw opierając się na planach opublikowanych w książce "Sojusznicy Luftwaffe cz. 1" (J.Rajlich, Z. Stojczew, Z Lalak, Wyd. Books International ok. 1990 r.), Na ostatnich zdjęciach w tle książka i plany 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 1 Sierpnia 2023 Share Napisano 1 Sierpnia 2023 No robota konkretna, prawdziwe modelarstwo . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JWM Napisano 3 Sierpnia 2023 Autor Share Napisano 3 Sierpnia 2023 W dniu 1.08.2023 o 08:24, barszczo napisał: No robota konkretna, prawdziwe modelarstwo . Dzięki! Modele od podstaw próbowałem robić jeszcze w szkolnych czasach (lata wczesne siedemdziesiąte), pierwszy od podstaw, który ze mną jest do dziś to Ikarus IK2, zrobiłem go w 1980 roku. W 2015 połozyłem mu po odkurzeniu nowy lakier bezbarwny i tyle...Tak samo z 1980 pochodzi Grumman GE 23 (5 lat temu dodałem mu linki z EZ i troszkę innych rzeczy) ... mam trochę takich całkiem od podstaw, cieszą do czasu jak wyjdzie dobry zestaw, Fazana ciągle nie ma... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 3 Sierpnia 2023 Share Napisano 3 Sierpnia 2023 Wyglądają bardzo dobrze jak na modele budowane od podstaw. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi