Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czołem

Temat wymaga chyba zaktualizowania, bo ostatnie tego rodzaju porady znalazłem na forum były sprzed 10 lat.

Chodzi o wersję C i E, bo EX chyba na rynku nie ma - wyłączając Hasegawę, czytałem, że to "oszukiwana" wersja EX.

Skala 1:72, bo to duży samolot, 1:48 to kawał byka i cena mocno zniechęca. Jednak nie odrzucam definitywnie tej skali.

Najważniejszym "parametrem" obok zgodności co do kształtu i wymiarów jest składalność.

Do rzeczy:

GWH - czytałem o problemach z wypraskami, które zawierały wiele błędów, było to jakiś czas temu a jak jest teraz ?

Revell - chwalony wszem i wobec, ale praktycznie niedostępny.

Hasegawa - podobno przyzwoite i bardzo tanie modele, ale jak patrzę na wiek wyprasek (wg. scalemates), to......

Academy - ludziska piszą, że złe kształty.

Hobby Boss - nie wiem

Absolutnie daleki jestem od "masochizmu" modelarskiego, nie będę wydawał paru stówek na dodatki. Modele robię głównie "w locie", podwozie jest nieistotne, za to uzbrojenie w tym wypadku jak najbardziej.

Zapraszam do dyskusji

Napisano
Cytat

GWH - czytałem o problemach z wypraskami

jeżeli mowa 1/48 to niedługo po premierze pierwszego zestawu czyli B/D wypuścili prawili większość błędów i dorzucili do zestawu skorygowane wypraski. Późniejsze wypusty już chyba nie  miały tych problemów.  W sumie fajny model ale dosyć upiedliwy w budowie.  Uzbrojenie natomiast bardzo ładne.

Napisano

W 1/72 niedługo ma się ukazać J, a w niedalekiej przyszłości C z FineMolds - może być najlepszy z nich wszystkich 😉 

Ja mam wciąż dylemat nad 48 - czy brać J/DJ Hasegawy (i ładować w dodatki typu blaszki i żywice), czy polować na GWH 🤔

Napisano

31 minut temu, Wojtu204 napisał:

W 1/72 niedługo ma się ukazać J, a w niedalekiej przyszłości C z FineMolds - może być najlepszy z nich wszystkich 😉 

Ja mam wciąż dylemat nad 48 - czy brać J/DJ Hasegawy (i ładować w dodatki typu blaszki i żywice), czy polować na GWH 🤔

F-15C i D to zapowiedź na rok 2024. Jeszcze kilka miesięcy :)

Napisano (edytowane)
4 godziny temu, jl napisał:

F-15C i D to zapowiedź na rok 2024. Jeszcze kilka miesięcy :)

Ale to FineMolds - świetni są, mam od nich F-2, chętnie poczekam.

5 godzin temu, hellvis napisał:

jeżeli mowa 1/48 to niedługo po premierze pierwszego zestawu czyli B/D wypuścili prawili większość błędów i dorzucili do zestawu skorygowane wypraski. Późniejsze wypusty już chyba nie  miały tych problemów.  W sumie fajny model ale dosyć upiedliwy w budowie.  Uzbrojenie natomiast bardzo ładne.

Jakbyś napisał, co oznacza "upierdliwy w budowie".

Edytowane przez tomaszzt
Napisano

Jeśli F-15 z Fine Molds będzie tej klasy co ich F-4, F-14 i F-2 (a mam je także) to warto czekać nawet rok. Rozbiją bank...

Napisano
W dniu 10.09.2023 o 23:26, tomaszzt napisał:

Jakbyś napisał, co oznacza "upierdliwy w budowie".

Ma parę miejsc wymagających trochę zabawy,żeby je dopasować i potem wyprowadzić. Z tego co pamiętam głównie tam gdzie łączyły się elementy z poprawionych wyprasek ze starymi. Aha jeszcze mi się przypomniało, pełne uzbrojenie jest tylko maszyn izraelskich. Jeżeli chcesz po amerykańsku, to musisz dokupić Sidewinery.

Napisano
Godzinę temu, hellvis napisał:

Ma parę miejsc wymagających trochę zabawy,żeby je dopasować i potem wyprowadzić. Z tego co pamiętam głównie tam gdzie łączyły się elementy z poprawionych wyprasek ze starymi. Aha jeszcze mi się przypomniało, pełne uzbrojenie jest tylko maszyn izraelskich. Jeżeli chcesz po amerykańsku, to musisz dokupić Sidewinery.

Udało mi się kupić E od GWH dość okazyjnie cenowo, zobaczymy.....

28 minut temu, robertmodelarz napisał:

Modeli F-15 w skali 1/72 jest dużo więcej:

https://www.scalemates.com/pl/search.php?fkSECTION[]=All&q=+F-15+Eagle+1%2F72

Osobiście w kategorii cena/jakość  wybrałbym HJASEGAWĘ - dokup:

https://www.mojehobby.pl/products/US-Aircraft-weapons-I.html

Ja wiem, że jest dużo więcej  - nie znam jakości, dlatego pytam.  Hasegawa cena/jakość jest nie do przebicia a jak ze "składalnością" tych nie młodych przecież zestawów ?