ZIO BY NAITT Napisano 7 Września 2008 Share Napisano 7 Września 2008 Na początek dla zainteresowanych - historia konstrukcji : http://www.elknet.pl/historia-lotnictwa/av_hist/index.php?position=0.0.87 Wg. A.Morgały długość maszyny wynosiła 6.40 m , niestety nigdzie nie spotkałem się z potwierdzeniem tej tezy . Dostępne źródła głoszą iż samolot posiadał takie same wymiary jak Ni 17c1 , czyli odpowiednio 5.80 m . Początkowo planowałem wykonać model w malowaniu I Polskiego Oddziału Awiacyjnego II KP : Niestety z powodu braku kokard o odpowiednich proporcjach , mój model otrzyma szachownice : Oczywiście zdjęcie przedstawia Ni 17c1 , ale daje ono jako takie wyobrażenie widoku samolotu . Z warsztatem ruszam dziś wieczorem - foto wkrótce . PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZIO BY NAITT Napisano 8 Września 2008 Autor Share Napisano 8 Września 2008 Wczorajszo-dzisiejsze modelistowanie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZIO BY NAITT Napisano 10 Września 2008 Autor Share Napisano 10 Września 2008 Jeszcze nie jest piękny ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 10 Września 2008 Share Napisano 10 Września 2008 czekamy na więcej , będzie kolejny model do kolekcji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Filip Napisano 11 Września 2008 Share Napisano 11 Września 2008 Jak narazie model wygląda bardzo ładnie.Mam do Ciebie takie małe pytanko.Czy Edzio wzbogacił model o fototrawionki i maski do kabinki?Pytam,ponieważ co raz bardziej Eduard przekonuje mnie do kupna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZIO BY NAITT Napisano 11 Września 2008 Autor Share Napisano 11 Września 2008 Zależy w jakiej konfiguracji - w wersjach dual combo są fototrawione dodatki i maski , natomiast w flajbojsach dostajemy goły plastik . PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 11 Września 2008 Share Napisano 11 Września 2008 Nudny jesteś Zio. Mógłbyś chociaż raz zrobić coś nie idealnie :P Keep up good work! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Filip Napisano 11 Września 2008 Share Napisano 11 Września 2008 http://www.jadarhobby.pl/eduard-7015-fokker-profi-p-2190.html A co myślisz o tym?W opisie jest napisane,że są elementy żywiczne i fototrawione więc i maski są napewno.Cena 19zł za model full wypas,czy to możliwe...?W Profipack-ach to chyba normalność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZIO BY NAITT Napisano 11 Września 2008 Autor Share Napisano 11 Września 2008 Za takie pieniądze to najlepszy Dr.I na rynku - nic tylko brać . Z tego co wiem , zestaw Rodena jest jakościowo porównywalny , ale na pewno nie tak łatwy w montażu jak edek . A tymczasem : Jutro biorę się za rigging . PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Filip Napisano 12 Września 2008 Share Napisano 12 Września 2008 Brawo!!Model rośnie w oczach na wspaniałą maszynę Czekam na dalszą relację! pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZIO BY NAITT Napisano 13 Września 2008 Autor Share Napisano 13 Września 2008 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZIO BY NAITT Napisano 14 Września 2008 Autor Share Napisano 14 Września 2008 Jakoś leci ... Jeszcze drobny brudzing i powinno być OK . PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avi Napisano 14 Września 2008 Share Napisano 14 Września 2008 Czyli kończymy jednym słowem kolejnego Nieuporcika ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbovid Napisano 15 Września 2008 Share Napisano 15 Września 2008 A probowal ktos z Was kiedys robic olinowania z wyciagnietych nad swieczka kawalkow plastikowych ramek. Jakos kurcze nie mam zaufania do tych zylek itd. bo po pewnym czasie musi sie to to odksztalcic :-( P.S. Model oczywiscie zaje**sty, ze tak poetycko powiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZIO BY NAITT Napisano 15 Września 2008 Autor Share Napisano 15 Września 2008 Tak , nieuporcik się kończy , niestety to już ostatni z tanich , wtryskowych Nieuportów które mam zamiar popełnić . W przyszłym roku trza będzie zacząć zanabywać żywiczne zestawy Choroszy , co by skończyć serial Co do linek , to najstarsze moje wykonane z żyłki mają już ok. 10 lat i nie zauważyłem żadnych zmian . PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avi Napisano 15 Września 2008 Share Napisano 15 Września 2008 A probowal ktos z Was kiedys robic olinowania z wyciagnietych nad swieczka kawalkow plastikowych ramek. Jakos kurcze nie mam zaufania do tych zylek itd. bo po pewnym czasie musi sie to to odksztalcic :-( Drzewiej, gdy jeszcze zdarzało mi się robić modele w skali 1/72, sprawdziłem tą metodę. Ale nie wzbudziła mojego entuzjazmu. Przede wszystkim takie naciągi są zbyt delikatne, kruche, nie elastyczne. No i oczywiście musisz wtedy płaty montować 'na twardo', coby nawet najdelikatniej się nie ruszały. A ja wolę żyłkę - lekko elastyczne, ale działającą jak w prawdziwym samolocie - usztywniającą konstrukcję. A do tego takie 'wyciągane' linki prędzej zdecydowanie się odkształcą niż żyłka wędkarska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZIO BY NAITT Napisano 16 Września 2008 Autor Share Napisano 16 Września 2008 Bliżej niż dalej ... PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 16 Września 2008 Share Napisano 16 Września 2008 Chętnie bym zobaczył co tam w kabince się dzieje... Jak szachownice malujesz? masz jakiś szablon czy za każdym razem sam maskujesz? Jeśli szablon to jak to wygląda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZIO BY NAITT Napisano 17 Września 2008 Autor Share Napisano 17 Września 2008 Będzie zdjęcie kabinki , ale w swoim czasie - w galerii . Szachownice w przypadku mojego modelu to kalkomanie z Techmodu - malowane od szablonów będą w Albatrosie . PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZIO BY NAITT Napisano 17 Września 2008 Autor Share Napisano 17 Września 2008 Zasadniczo zostało przykleić parę dupereli ale to już jutro ... PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZIO BY NAITT Napisano 19 Września 2008 Autor Share Napisano 19 Września 2008 Nieuport mi się skończył ... viewtopic.php?p=138849#138849 PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi