Marek Świderski Napisano 30 Lipca 2006 Napisano 30 Lipca 2006 Szukając w sieci fotek Su-22 znalazłem przypadkiem "coś" co było opisane jako Su-22. Nie jestem specjalistą od "su" ale....zawsze jest to ale..... samolot na zdjęciu moim zdaniem bardziej przypomina Su-20...i znowu jest to ale....Su-20 nie ma chyba dalmierza laserowego w stożku, pomijając to co jest pod wlotem powietrza. Ilość punktów podwieszenia uzbrojenia oraz odbiorniki ciśnienia powietrza też jak w Su-20. Cytuj
gulus Napisano 30 Lipca 2006 Napisano 30 Lipca 2006 Samolot chyba z jakiegoś południowoamerykańskiego kraju? Trzeba by poszperać po dokumentacjach. Fajnie sie prezentują te puste belki z uchwytami. Cytuj
JBZ Napisano 30 Lipca 2006 Napisano 30 Lipca 2006 Jak najbardziej Su-22 ale w wersji M2 w barwach Peruwiańskich Sił Powietrznych.Przyzwyczailiśmy się że Su-22 i Su-22M4 to jedno i to samo a przecież pomiędzy Su-20 i Su-22M4 były jeszcze dwie wersje pośrednie. W WWS Sowieci stosowali oznaczenia Su-17M1/M2/M3/M4 natomiast wersje eksportowe były oznaczane jako Su-20/22M2K/M3K/M4K. Cytuj
Piotrek.S. Napisano 30 Lipca 2006 Napisano 30 Lipca 2006 Kofffane dziatewki już wam spieszę wyjaśniać Na zdjęciu mamy peruwiańską maszynę. W ZSRR oznaczenie miała Su-17M2 (oznaczenie produkcyjne S32M2K), na eksport Su-22. Od naszych Su-20 róźniła się miernikiem prędkości DISS (w naszych Su22M4 jest "wtopiony" w obrys kadłuba - umożliwiło to opuszczenie nosa w późnych suczkach - do tego modelu na zdjęciu kadłub był prosty) oraz silnikiem - stosowano R-29BS-300. Dalmierz laserowy - Fon 1400. Jest to więc maszyna pośrednia miedzy naszymi Su-20 a Su-22M4. Ma pewne rozwiązania z Su-20 (fotel, geometrię przedniej części, celownik strzelecki) oraz pewne "nowości" czyli DISS, dalmierz laserowy, część wyposażenia elektronicznego. Uwaga!! Pomimo dalmierza wersja ta nie przenosiła rakiet naprowadzanych laserowo. Użytkownicy:lotnictwo morskie ZSRR, Peru i podobno parę krajów arabskich(chyba Libia??) EDIT: kufa spóźniłem się Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi