Jump to content

Ki-46 III Type 100- Tamiya 1:48

Chudziutki
 Share

Recommended Posts

Witam

Przyszedł czas na rozgrzebanie kolejnego modelu "latadła". Tym razem wybór padł na "samosklejalną" Tamiyie Model prezentuje się wyśmienicie i po przeczytaniu kilku anglojęzycznych recenzji (polskich niestety nie znalazłem) nie przewiduję poważniejszych problemów ze złożeniem go w całość

Model zamierzam budować "z pudla" bez żadnych zestawów blaszek itp. poza własnoręcznym wykonaniem pasów na fotelach pilota i obserwatora oraz po raz pierwszy w mojej karierze modelarskiej mam zamiar malować oznaczenia przy pomocy masek Montexu Tym razem postaram się wykonać jakieś ślady eksploatacji

Jak dotąd tyle udało mi się zdziałać:

100_3978.jpg

Clipboard01.jpg

Clipboard01vg.jpg

Clipboard01-1.jpg

Clipboard01j.jpg

100_4066.jpg

A tak się prezentuje całość po prowizorycznym złożeniu kadłuba:

Clipboard01-2.jpg

Clipboard01i.jpg

100_4069.jpg

Pozdrawiam

Bardzo schludnie i czysto robiony model. Tak jak mi się podoba i tak jak ja chciałbym robić Ładnie widać detale w kabinie, wash w sam raz (bo chyba tak uwypukliłeś rurki z tyłu kabiny?) - nie widać jakby ktoś wylał beczkę oleju do kabiny Czuję, że model w całości będzie klasa

• 3 weeks later...

Mam pewien problem z doborem koloru. Mam zamiar wykonać mojego Ki-46 w tym malowaniu ( bo ma fajną czaszkę na ogonie :P )

Clipboard01-4.jpg

Tamiya podaje w swojej instrukcji kolor ciemnobrązowy więc zaopatrzyłem się w farbę z palety kolorów japońskich Agamy nr J5. Wypróbowałem ją na złomie modelarskim i niestety jej odcień budzi we mnie mieszane uczucia :

100_4222.jpg

Mogę się mylić ale ta farba wydaje mi się za jasna

Właśnie na podstawie tej tabeli dobierałem farbę jednak jak widać ani trochę nie przypomina ona tego odcienia który jest w tabeli

ale czemu akurat Hurricane?

Bo był pod ręką i kosztował 14 zł więc nie będę po nim płakał

• 1 month later...

Od półtora miesiąca przy Ki-46 nic nie drgnęło z powodu opóźniającej się dostawy masek, ale za to miałem dużo czasu na googlowanie w poszukiwaniu odpowiedniego odcienia do pomalowania modelu i trafiłem na stronę IPMS Stockholm gdzie podają, że odpowiednim kolorem będzie ten:

FS 30059

Nada się?

• 1 month later...
  • 4 weeks later...