Chudziutki Posted September 8, 2008 Share Posted September 8, 2008 Witam Przyszedł czas na rozgrzebanie kolejnego modelu "latadła". Tym razem wybór padł na "samosklejalną" Tamiyie Model prezentuje się wyśmienicie i po przeczytaniu kilku anglojęzycznych recenzji (polskich niestety nie znalazłem) nie przewiduję poważniejszych problemów ze złożeniem go w całość Model zamierzam budować "z pudla" bez żadnych zestawów blaszek itp. poza własnoręcznym wykonaniem pasów na fotelach pilota i obserwatora oraz po raz pierwszy w mojej karierze modelarskiej mam zamiar malować oznaczenia przy pomocy masek Montexu Tym razem postaram się wykonać jakieś ślady eksploatacji Jak dotąd tyle udało mi się zdziałać: A tak się prezentuje całość po prowizorycznym złożeniu kadłuba: Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yonex13 Posted September 8, 2008 Share Posted September 8, 2008 Yyyy... Czemu to latadło jest w dziale POJAZDY WOJSKOWE A nie sory to ja źle wszedłem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Roobert Posted September 8, 2008 Share Posted September 8, 2008 SUPER Aż strach się bać co będzie później. Trzeba się mocno krzesła trzymać . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chudziutki Posted September 9, 2008 Author Share Posted September 9, 2008 Aż strach się bać co będzie później. A bać się trzeba bo model będzie w barwach jednostki samobójczej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nexus Posted September 9, 2008 Share Posted September 9, 2008 Bardzo schludnie i czysto robiony model. Tak jak mi się podoba i tak jak ja chciałbym robić Ładnie widać detale w kabinie, wash w sam raz (bo chyba tak uwypukliłeś rurki z tyłu kabiny?) - nie widać jakby ktoś wylał beczkę oleju do kabiny Czuję, że model w całości będzie klasa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chudziutki Posted September 26, 2008 Author Share Posted September 26, 2008 Witam Mały postęp w pracach. Kadłub i skrzydła złożone do kupy, osłony silników i części przezroczyste spasowane "na sucho" Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chudziutki Posted September 27, 2008 Author Share Posted September 27, 2008 Mam pewien problem z doborem koloru. Mam zamiar wykonać mojego Ki-46 w tym malowaniu ( bo ma fajną czaszkę na ogonie :P ) Tamiya podaje w swojej instrukcji kolor ciemnobrązowy więc zaopatrzyłem się w farbę z palety kolorów japońskich Agamy nr J5. Wypróbowałem ją na złomie modelarskim i niestety jej odcień budzi we mnie mieszane uczucia : Mogę się mylić ale ta farba wydaje mi się za jasna Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jachud3 Posted September 27, 2008 Share Posted September 27, 2008 http://www.jadar.com.pl/agama/japonia.htm no za jasna jest faktycznie Wypróbowałem ją na złomie modelarskim ale czemu akurat Hurricane? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chudziutki Posted September 27, 2008 Author Share Posted September 27, 2008 Właśnie na podstawie tej tabeli dobierałem farbę jednak jak widać ani trochę nie przypomina ona tego odcienia który jest w tabeli ale czemu akurat Hurricane? Bo był pod ręką i kosztował 14 zł więc nie będę po nim płakał Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jachud3 Posted September 28, 2008 Share Posted September 28, 2008 hehe xD a co do farbto może spróbowałbyś Tamyię w spray'u? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chudziutki Posted September 28, 2008 Author Share Posted September 28, 2008 Te farby są raczej trudno dostępne i moim zdaniem mało opłacalne. Poszukam jakiegoś odpowiednika, może ktoś zna coś godnego polecenia? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ar2r Posted November 10, 2008 Share Posted November 10, 2008 Witam! I co, robiłeś coś przy samobójcy? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chudziutki Posted November 16, 2008 Author Share Posted November 16, 2008 Od półtora miesiąca przy Ki-46 nic nie drgnęło z powodu opóźniającej się dostawy masek, ale za to miałem dużo czasu na googlowanie w poszukiwaniu odpowiedniego odcienia do pomalowania modelu i trafiłem na stronę IPMS Stockholm gdzie podają, że odpowiednim kolorem będzie ten: FS 30059 Nada się? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chudziutki Posted November 19, 2008 Author Share Posted November 19, 2008 Nareszcie W końcu coś ruszy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chudziutki Posted January 4, 2009 Author Share Posted January 4, 2009 Nareszcie dzisiaj coś drgnęło, całe oszklenie przyklejone, zamaskowane i pomalowane na kolor wnętrza: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Biskup Posted January 30, 2009 Share Posted January 30, 2009 Lubię ten samolocik.Ciekaw jestem jak Ci wyjdzie?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts