Skocz do zawartości

Breguet XIV czyli żabojad w kontuszu ( FLY 1/48)

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
3 minuty temu, boberm1 napisał:

Dobieranie kolorków😒

To chyba przyjemny etap?

Napisano
17 minut temu, zaruk napisał:

To chyba przyjemny etap?

Brrrr..... te francuskie kolorki są takie - hmmm dziwne? Spróbuję dodać troche alu do bazowych kolorków - i zobacze co mi wyjdzie . 

Napisano (edytowane)

Krok do przodu..... 20231211_094520.thumb.jpg.e24761abf6f6b1b4707fc15f56934835.jpg

Przede mną brudzenie.... a potem bede skladał wszystko do kupy.

BTW: kalki "twardzioszki" .

Edytowane przez boberm1
  • Like 2
Napisano

Szybko Ci to idzie. Zobaczymy, jak będzie z przytwierdzaniem górnego płata (10 punktów podparcia!) i naciągami. Kalki Fly są grube i mają sporo kleju. Muszą się dość długo moczyć. Czy kolory będziesz "gasił" jakimś filtrem? Patrzę uważnie, bo kiedyś też go będę robić.

Napisano
28 minut temu, Wachmistrz napisał:

Szybko Ci to idzie. Zobaczymy, jak będzie z przytwierdzaniem górnego płata (10 punktów podparcia!) i naciągami. Kalki Fly są grube i mają sporo kleju. Muszą się dość długo moczyć. Czy kolory będziesz "gasił" jakimś filtrem? Patrzę uważnie, bo kiedyś też go będę robić.

Ano.... pasjami wrecz uwielbiam kleić platy😡. A robienie naciągów to........

Coś z tymi kolorami zrobię. Technika filtrowania  kolorow jest mi totalnie obca , ergo- bedą doswiadczenia z olejami.

Napisano (edytowane)
4 minuty temu, boberm1 napisał:

Coś z tymi kolorami zrobię. Technika filtrowania  kolorow jest mi totalnie obca , ergo- bedą doswiadczenia z olejami.

A to akurat nie jest takie trudne. Bierzesz do aero lakier bezbarwny i doprawiasz go kapką koloru, którego odcień chcesz uzyskać. Jeśli weźmiesz biały, to leciutko wszystko przygasisz i zmniejszysz kontrasty między kolorami. Ponieważ już nakleiłeś kalki, to innych filtrów nie polecam, bo wpłyną na kolory szachownic. Aplikować z wyczuciem. :) 

Edytowane przez Wachmistrz
  • Thanks 1
Napisano

Nic dodać, nic ująć bo mocno żywy ten zielony wyszedł.

Napisano
2 godziny temu, Wachmistrz napisał:

A to akurat nie jest takie trudne. Bierzesz do aero lakier bezbarwny i doprawiasz go kapką koloru, którego odcień chcesz uzyskać. Jeśli weźmiesz biały, to leciutko wszystko przygasisz i zmniejszysz kontrasty między kolorami. Ponieważ już nakleiłeś kalki, to innych filtrów nie polecam, bo wpłyną na kolory szachownic. Aplikować z wyczuciem. :) 

OK. Będę wieczorem próbował .

Napisano

Może zamaskuj kalki (oczywiście po wcześniejszym zabezpieczeniu ich lakierem) - będziesz miał większą swobodę działań.

• Thanks 1
  • 3 weeks later...
Napisano (edytowane)

Dość obiecująco wygląda, choć nie wszystko dobrze na tych zdjęciach widać.

Edytowane przez zaruk
Napisano (edytowane)
Godzinę temu, zaruk napisał:

Dość obiecująco wygląda, choć nie wszystko dobrzet ych zdjęciach widać.

Drogi Zaruk  - jam tzw "modelarz niedzielny" - wic wyszło tak sobie. Po skończeniu - wrzucę zdjecia jak zwykle w 100 lat polskich skrzydeł.

Edytowane przez boberm1
Napisano
2 godziny temu, boberm1 napisał:

jam tzw "modelarz niedzielny"

Ja mam głównie czas w piątki, niekiedy w soboty.

Fajnie ten Twój model wygląda, skoro wrzucasz zdjęcia to znaczy, że chcesz coś tam pokazać innym.

Tyle, że zniedołężniały, jednooki emeryt z astygmatyzmem - żeby coś zobaczyć - musi mieć zdjęcia na jednolitym tle i w miarę dobrze oświetlone.

Inaczej będzie się tylko ślinił bezzębnymi usty...

• Haha 1
Napisano
1 godzinę temu, zaruk napisał:

Ja mam głównie czas w piątki, niekiedy w soboty.

Fajnie ten Twój model wygląda, skoro wrzucasz zdjęcia to znaczy, że chcesz coś tam pokazać innym.

Tyle, że zniedołężniały, jednooki emeryt z astygmatyzmem - żeby coś zobaczyć - musi mieć zdjęcia na jednolitym tle i w miarę dobrze oświetlone.

Inaczej będzie się tylko ślinił bezzębnymi usty...

Zaruk -- "niedzielny modelarz " to -powiedzmy -paralela  lub analogia do okreslenia "niedzielny kierowca" 😁. Jam też młody inaczej - spędzanie wolnego czasu na kanapie przy tv to nie moja bajka - ergo wypadałoby czymś "zabijać" czas . I tak się złozyło zę to moje lepienie ładnie "współpracuje" z zainteresowaniami historyczno- lotniczymi .

BTW;   Twoje dzieła szmatolotowe to ARCYDZIEŁA !!! Zazdrość mnie zżera straszna 🙂 !!!!!!

• Like 1
Napisano
8 godzin temu, boberm1 napisał:

Twoje dzieła szmatolotowe to ARCYDZIEŁA

Nie podzielam w pełni Twojego zachwytu ale muszę podkreślić, że w odbiorze pracy niebagatelną rolę odgrywa sposób jej pokazania. Czyli to, jak są zrobione zdjęcia. Nawet na etapie prac warsztatowych można zachęcić widzów do spędzenia dłuższej chwili z projektem poprzez podanie go w przyjemnej i czytelnej formie. Ja, na przykład, miałem tak ostatnio z warsztatem Jaka-23, gdzie autor fotografował kolejne etapy prac w czystym otoczeniu, a zdjęcia modelu były wyraźne i dobrze oświetlone. Aż się chce wtedy oglądać.  Podobnie jest z galeriami, gdzie dodatkowego uroku modelowi mogą przydać staranne ujęcia. Wymaga to czasu, ale efekt jest chyba tego wart.