szyszka Napisano 20 Października 2023 Share Napisano 20 Października 2023 Witam z powrotem Rozpoczynam warsztat z A6M2, czyli jednego z moich ulubionych samolotów z 2 WŚ A6 Zero w wersji M2 "Zeke" od tamki, formy mają już prawie 50 lat ale dalej trzymają się nieźle Detale są świetne, poza wypukłymi liniami na kadłubie spasowanie typowo tamiyowskie poza tym na spotkaniu skrzydeł i kadłuba l w zestawie są jeszcze dwie figurki pilotów, jedna w pozie siedzącej a druga stająca Model mierzy sobie 18cm długości i 25 rozpiętości więc dosyć duży Wcześniej wspomniałem o wypukłych liniach które po raz pierwszy spróbuje zeszlifować i wyryć wklęsłe, I spróbuję zrobić jeszcze nity A tutaj zawartość pudła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szyszka Napisano 22 Października 2023 Autor Share Napisano 22 Października 2023 Witam z powrotem Znalazłem myślę że dosyć dobra ilustracje zerówki model 21 na której będę wzorował nowe linie podziałowe Też zauważyłem że stateczniki poziome zerówki są skierowane w dół więc ustawie je w ten sposób. Kokpit już skończyłem ale w tym warsztacie chciałbym skupić się bardziej na samej konstrukcji modelu i poprawkach które zrobię więc kokpit będzie do zobaczenia dopiero w galerii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 22 Października 2023 Share Napisano 22 Października 2023 24 minuty temu, szyszka napisał: Też zauważyłem że stateczniki poziome zerówki są skierowane w dół więc ustawie je w ten sposób. Weź tak jeszcze popatrz na ten rysunek... Masz na myśli wychylenie powierzchni sterowych stateczników poziomych w dół ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 22 Października 2023 Share Napisano 22 Października 2023 Takie rzeczy lepiej sprawdzać, Zauważanie jest zbyt obciążone potencjalnymi złudzeniami optycznymi. Można w literaturze, ostatecznie tak: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 22 Października 2023 Share Napisano 22 Października 2023 Tak na szybko z monografii AJ-Pressu nr. 7 A6M Zero. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 22 Października 2023 Share Napisano 22 Października 2023 O jej... wystarczy zwykła gimbusowa ekierka przyłożona do tego rysunku. * Ekierka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 22 Października 2023 Share Napisano 22 Października 2023 4 minuty temu, marek d napisał: O jej... wystarczy zwykła gimbusowa ekierka przyłożona do tego rysunku. * Ekierka A świadectwo kalibracji ma na ten sprzęt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 22 Października 2023 Share Napisano 22 Października 2023 1 minutę temu, mirage3 napisał: A świadectwo kalibracji ma na ten sprzęt? Dopuszczona do użytku szkolnego, zawiera dopuszczalną odchyłkę. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 22 Października 2023 Share Napisano 22 Października 2023 Ekierki niewygodnie się przykłada do ekranu. A fragment monografii nie porusza tematu, o którym mowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 22 Października 2023 Share Napisano 22 Października 2023 1 minutę temu, greatgonzo napisał: Ekierki niewygodnie się przykłada do ekranu. A fragment monografii nie porusza tematu, o którym mowa. Dlatego zakładam wartość 0° bo tak to wygląda przy skrzydłach o wzniosie +5° Ale nie jestem ekspertem w temacie nawet w minimalnym stopniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szyszka Napisano 22 Października 2023 Autor Share Napisano 22 Października 2023 2 godziny temu, greatgonzo napisał: Takie rzeczy lepiej sprawdzać, Zauważanie jest zbyt obciążone potencjalnymi złudzeniami optycznymi. Można w literaturze, ostatecznie tak: 45 minut temu, mirage3 napisał: Dlatego zakładam wartość 0° bo tak to wygląda przy skrzydłach o wzniosie +5° Ale nie jestem ekspertem w temacie nawet w minimalnym stopniu. Wielkie dzięki za poprawianie mnie panowie gdyby nie wy to miałbym źle złożony model na szczęście jeszcze ich nie przykleiłem to zrobię jednak poprawne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi