szyszka Napisano 28 Listopada 2023 Share Napisano 28 Listopada 2023 Witam, A więc nadszedł czas zbudować ten świetny model od edka Z-526AFS Akrobat w skali 1/48, wersja profipack czyli z blaszkami fototrawionymi i maskami. teraz coś o świetnych częściach plastikowych, na kadłubie i skrzydłach świetne wklęsłe linie podziału i nity, możliwość zmiany pozycji powierzchnię sterowych i świetne detale w kokpicie nawet bez blaszek. skoro już o nich wspomniałem to blachy już z nadrukiem, wyglądaj świetnie jak na edka przystało, maski papierowe też bardzo ładnie wykonane. Duży arkusz kalkomanii z pięcioma opcjami malowanie: 3 czeskie, 1 włoska i oczywiście stare malowanie grupy Żelazny postaram się dodawać aktualizacje codziennie a tak prezentuje się zawartość pudła 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudypiotrek77 Napisano 28 Listopada 2023 Share Napisano 28 Listopada 2023 Sam go robiłem i wstępnie Ci powiem że jest tam też szósta wersja malowania... Dla żelaznych masz dwie opcje. Fajnie się go klei spasowania dobre. Kalkomanie ze zdejmowalnym filmem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szyszka Napisano 28 Listopada 2023 Autor Share Napisano 28 Listopada 2023 Kokpit w stanie surowym 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 28 Listopada 2023 Share Napisano 28 Listopada 2023 Coś innego, zasiadam i patrzę . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szyszka Napisano 28 Listopada 2023 Autor Share Napisano 28 Listopada 2023 (edytowane) Powiem tak, ten model to świetna odskocznia od typowych myśliwców czy liniowców. Taki mały przyzwoity samolot akrobacyjny, polecam każdemu Więcej zdjęć kokpitu będzie w galerii po skończeniu Edytowane 28 Listopada 2023 przez szyszka 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rzeznik Napisano 29 Listopada 2023 Share Napisano 29 Listopada 2023 kibicuje. Fajnie jakby to malowanie pojawiło się w 72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szyszka Napisano 29 Listopada 2023 Autor Share Napisano 29 Listopada 2023 Budowa idzie pełną parą! Kadłub i skrzydła sklejone, owiewka zamaskowana Klapy, opuszczone Powierzchnie sterowe lekko wychylone, od razu mówię że drążek w kokpicie odzwierciedla pozycję sterów Na ogół spasowanie jest świetne, jednak napotkałem niewielkie problemy na przedniej części kadłuba i pokrywach silnika ale nie było to nic czego odrobina szpachlówki nie naprawi, w miejscach gdzie były nity i zostały spiłowane wybiłem nowe zwykłą igłą 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 29 Listopada 2023 Share Napisano 29 Listopada 2023 Idziesz jak burza 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 29 Listopada 2023 Share Napisano 29 Listopada 2023 Dokładnie, tempo niezłe . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szyszka Napisano 30 Listopada 2023 Autor Share Napisano 30 Listopada 2023 (edytowane) Malowanie rozpoczęte! Nałożyłem podkład Ammo One Shot, daje mu wyschnąć 24 godziny, jutro maluje całego na biało, pojutrze maskuje biały pas na bokach i maluje czerwony Na przodzie musiałem jeszcze wypełnić drobne niedociągnięcia ale to nic strasznego na szczęście z takim spasowaniem nawet mialem ochotę na Tornado albo L-39 z edka, ale przypomniało mi się że tornado to formy revella, a albatrosy mają 21 lat, no cóż Oczywiście przed nakładaniem podkładu pomalowałem owiewkę na kolor wnętrza żeby prześwitywał Edytowane 30 Listopada 2023 przez szyszka 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 30 Listopada 2023 Share Napisano 30 Listopada 2023 Jeśli masz papier ścierny lub gąbkę o gradacji 2000 lub wyższej to zanim pomalujesz, przepoleruj ile się da Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szyszka Napisano 1 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 1 Grudnia 2023 Biały nałożony! Nawet nie wiem ile warstw trzeba było nałożyć żeby uzyskać taki efekt, przestałem liczyć po 3 Raczej jutro nie dam rady nic przy nim zrobić ale w niedzielę wyślę że już będzie czerwony 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 1 Grudnia 2023 Share Napisano 1 Grudnia 2023 Do białego polecam biały podkład 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szyszka Napisano 1 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 1 Grudnia 2023 30 minut temu, Juffre napisał: Do białego polecam biały podkład No niestety, białego podkładu nie mam więc korzystam z tego co mam pod ręką, i tak tylko pas na boku kadłuba będzie biały więc jest ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szyszka Napisano 2 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 2 Grudnia 2023 (edytowane) A jednak coś się udało! Białe pasy zamaskowane! Na zdjęciach wyglądają na krzywe ale zapewniam że są proste, zaraz malowanie Edytowane 2 Grudnia 2023 przez szyszka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bell Napisano 6 Grudnia 2023 Share Napisano 6 Grudnia 2023 Niestety model ma pewien błąd merytoryczny. Zlin 526 AFS nie posiada klap, tylko dwuczęściowe lotki, Z tego powodu wewnętrzne części lotek -te bliżej kadłuba powinny być w tej sytuacji wychylone w przeciwne strony, a nie obydwie w dół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szyszka Napisano 15 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 15 Grudnia 2023 Witam z powrotem, dawno nic nie było ale to przez pewną tragedia związaną z kalkami... niestety kalka której chciałem użyć, mianowicie rejestracja żelaznego 2 powiedzmy że uległa totalnej dezintegracji... Zamówiłem już zamiennik od edka więc dopóki nie przyjdzie nic nie tykam przy modelu, chociaż może zrobię podwozie W dniu 6.12.2023 o 17:01, Bell napisał: Zlin 526 AFS nie posiada klap, tylko dwuczęściowe lotki, Co do tego, wielkie dzięki za informacje! na szczęście "klapy" które okazały się nie być klapami nie są wklejone ponieważ spasowanie jest tak dobre że trzymają się na wcisk, więc da się naprawić! Jako że przez jakiś czas mnie tu nie będzie to życzę wszystkim wesołych świąt! To na tyle, żegnam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szyszka Napisano 6 Stycznia Autor Share Napisano 6 Stycznia A więc, wracam po jakimś czasie z dobrą nowiną! Kalki się pojawiły, co ciekawe mimo że prosiłem o zamiennik tylko jednej kalki, dostałem cały arkusz w sumie to dobrze bo jedna z kalek wyszła mi krzywo a teraz moge to naprawić. Spodziewajcie się na nowo częstych aktualizacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi