Jump to content

Pomocy - czym to skleić?!

k1oor
 Share

Recommended Posts

Pomocy,

Kupiłem zestaw kawalerii amerykańskiej Airfixa w 1/72 i poległem na próbie sklejenia figurek tzn. na początek konia do podstawki.

Próbowałem kleju Contacta Revella, kropelki i nic...

Plastik taki jakiś "gumowy"... Jak go chociaż trochę jakiś klej nie rozpuści to taki koń odpadnie od podstawki jak 2 razy 2... To tylko kwestia czasu i raczej krótszego..

Nic a nic nie malowałem. Odciąłem tylko od patyka i umyłem w wodzie z Ludwikiem, bo było takie "tłuste"...

Mam jeszcze Bond - klej cyjanoakrylowy Model Hobby. Ale po tym zostaje sztywna spoina, a te figurki są jak z gumy...

Co prawda moja koleżanka Distalem kleiła materac dmuchany - znaczy brzeg - jak ktoś pamięta jak coś takiego wyglądało ze 25 lat temu...

Nie mam bladego pojęcia jakim cudem to trzymało.

No nawet zadzwoniłem do sklepu i pan mnie odesłał do specjalistycznego sklepu chemicznego...

Coś mi się wydaje że kupię coś innego, a to poleci do kosza...

Wikol złapie. Jest elastyczni i stosunkowo mocny.

Dokładnie!!!! Tylko wikol lub zbliżony. Tego nie sklei CA czy inne kleje do styrenu, bo to zupełnie inne tworzywo - miękkie i elastyczne jak guma. Stąd takie figurki nazywa się 'gumisiami'.

Figurki z miękkiego plastiku w zasadzie kleją tylko kleje typu butapren, dające elastyczną spoinę. Ja dodatkowo daję później warstwę wikolu, która usztywnia sklejone miejsce i zastępuje szpachlówkę.

Można co prawda bawić się cjanoakrylami, ale taka spoina jest mało wytrzymała.

W przypadku podstawek do figurek można także łączyć je z figurkami na gorąco (topiąc plastik od spodniej, niewidocznej strony)

Jeżeli ktoś robi konwersje figurek to elementy może łączyć za pomocą cienkich stalowych drucików (a na to dopiero klej lub szpachla)