k1oor Napisano 16 Września 2008 Share Napisano 16 Września 2008 Pomocy, Kupiłem zestaw kawalerii amerykańskiej Airfixa w 1/72 i poległem na próbie sklejenia figurek tzn. na początek konia do podstawki. Próbowałem kleju Contacta Revella, kropelki i nic... Plastik taki jakiś "gumowy"... Jak go chociaż trochę jakiś klej nie rozpuści to taki koń odpadnie od podstawki jak 2 razy 2... To tylko kwestia czasu i raczej krótszego.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 16 Września 2008 Share Napisano 16 Września 2008 Spróbuj kropelką/super glue . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zyziek Napisano 16 Września 2008 Share Napisano 16 Września 2008 Spróbuj kropelką/super glue to nic mu nie pomoże Próbowałem kleju Contacta Revella, kropelki i nic.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 16 Września 2008 Share Napisano 16 Września 2008 A użyj cyjanoakrylu firmy UHU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 16 Września 2008 Share Napisano 16 Września 2008 Przed klejeniem CA spróbuj odtłuścić obie powierzchnie. Malowałeś tam juz coś? Zdrap farbę z miejsc które mają się stykać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 16 Września 2008 Share Napisano 16 Września 2008 Nitro spróbuj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRUGER_MAN Napisano 16 Września 2008 Share Napisano 16 Września 2008 Mr.Cement ? mi sie nim nawet dobrze klei dupne plastiki Hellera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
k1oor Napisano 16 Września 2008 Autor Share Napisano 16 Września 2008 Nic a nic nie malowałem. Odciąłem tylko od patyka i umyłem w wodzie z Ludwikiem, bo było takie "tłuste"... Mam jeszcze Bond - klej cyjanoakrylowy Model Hobby. Ale po tym zostaje sztywna spoina, a te figurki są jak z gumy... Co prawda moja koleżanka Distalem kleiła materac dmuchany - znaczy brzeg - jak ktoś pamięta jak coś takiego wyglądało ze 25 lat temu... Nie mam bladego pojęcia jakim cudem to trzymało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 17 Września 2008 Share Napisano 17 Września 2008 Na te Airfixowskie figurczane tworzywo to już ktoś chyba narzekał...W ostateczności może spróbuj poxiliny albo ośmiorniczki jakiejś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
k1oor Napisano 17 Września 2008 Autor Share Napisano 17 Września 2008 No nawet zadzwoniłem do sklepu i pan mnie odesłał do specjalistycznego sklepu chemicznego... Coś mi się wydaje że kupię coś innego, a to poleci do kosza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LEOPARD1974 Napisano 17 Września 2008 Share Napisano 17 Września 2008 Polecam Super Glue Gel Control firmy Loctite,skleja naprawde wszystko,kleilem nim sztywne rzeczy,oraz podklejalem gume.Zadne polaczenie nigdy mi sie nierozkleilo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 17 Września 2008 Share Napisano 17 Września 2008 Wikol złapie. Jest elastyczni i stosunkowo mocny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
T34KW2 Napisano 17 Września 2008 Share Napisano 17 Września 2008 Ha!Miałem ten sam problem z figurkami airfixa z Ruskami II WŚ za nic sie nie chcieli do podstawki przykleić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avi Napisano 17 Września 2008 Share Napisano 17 Września 2008 Wikol złapie. Jest elastyczni i stosunkowo mocny. Dokładnie!!!! Tylko wikol lub zbliżony. Tego nie sklei CA czy inne kleje do styrenu, bo to zupełnie inne tworzywo - miękkie i elastyczne jak guma. Stąd takie figurki nazywa się 'gumisiami'. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRUGER_MAN Napisano 17 Września 2008 Share Napisano 17 Września 2008 Czyli cyjanopan by je skelił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 19 Września 2008 Share Napisano 19 Września 2008 możesz tez spróbować zwykłym fluidem maskującym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rrober Napisano 22 Września 2008 Share Napisano 22 Września 2008 Figurki z miękkiego plastiku w zasadzie kleją tylko kleje typu butapren, dające elastyczną spoinę. Ja dodatkowo daję później warstwę wikolu, która usztywnia sklejone miejsce i zastępuje szpachlówkę. Można co prawda bawić się cjanoakrylami, ale taka spoina jest mało wytrzymała. W przypadku podstawek do figurek można także łączyć je z figurkami na gorąco (topiąc plastik od spodniej, niewidocznej strony) Jeżeli ktoś robi konwersje figurek to elementy może łączyć za pomocą cienkich stalowych drucików (a na to dopiero klej lub szpachla) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi