Skocz do zawartości

Spawy

wojtek78555

Rekomendowane odpowiedzi

Hej, macie może jakąś fajną technikę robienia spawów? Konkretnie chodzi mi o zrobienie dokładnie takiego spawu jak na zdjęciu. IMG_0881.png.39550d1eca750646496e8f458d0cfde3.png

Cześć!

Ja to robię tak, że biorę wyciągniętą ramkę, moczę ją chwilę w rozpuszczalniku (nitro albo lepiej octan butylu) a potem kładę na modelu i lekko "tyram" czubkiem nożyka modelarskiego. W przypadku takim jak powyżej, to może jeszcze przed rozpoczęciem operacji zrobiłbym lekki rowek na powierzchni i w nim bym ten spaw położył.

Wychodzi mniej więcej tak:

hull07.jpg

Życzę powodzenia i pozdrawiam

Paweł

• Like 2

Metoda kolegi @pmroczko jest chyba najprostsza i najszybsza ale wymaga umiejętności wyciągnięcia z ramki długiej nitki o takiej samej średnicy. Wbrew pozorom nie jest to łatwe więc dla ułatwienia można sobie pomóc gotowcem w postaci HIPS-u w prętach. Tu problem jest taki że najmniejsza średnica jaką ja spotkałem to 0,5 mm więc nada się tylko do grubych spawów, które w oryginale mają szerokości do 15-18 mm.  Na tym BRDM-ie spawy są chyba cieńsze.

Ale tak przy okazji to z jakiego zestawu chcesz ten model skleić?

2 minuty temu, Endrju napisał:

Metoda kolegi @pmroczko jest chyba najprostsza i najszybsza ale wymaga umiejętności wyciągnięcia z ramki długiej nitki o takiej samej średnicy. Wbrew pozorom nie jest to łatwe więc dla ułatwienia można sobie pomóc gotowcem w postaci HIPS-u w prętach. Tu problem jest taki że najmniejsza średnica jaką ja spotkałem to 0,5 mm więc nada się tylko do grubych spawów, które w oryginale mają szerokości do 15-18 mm.  Na tym BRDM-ie spawy są chyba cieńsze.

Ale tak przy okazji to z jakiego zestawu chcesz ten model skleić?

Trumpeter 05512 

Widziałem metodę z strzykawką i płynną szpachlą. Nie wiem czy ktoś tak próbował i czy to wyjdzie ale brzmi dobrze bo igłę można załatwić o grubości mniejszej niż 0,5 mm. 
Próbowałem z Milliputem i wyszło tak.IMG_0880.thumb.jpeg.fe40e1bd33b42f17f7d3fa5073c61bff.jpeg

No tak. Generalnie Trumpeter ładnie i skalowo odwzorował spawy ale akurat ten spaw jest chyba na łączeniu boków kadłuba z przednia płytą. Jeśli tylko ten spaw chcesz odwzorować (bo pozostałych chyba nie ma sensu ruszać) to metoda Pawła jest idealna.

Jak na razie spróbowałem metody z strzykawką i szpachlą. Igła o grubości 0,4 mm  i szpachla zmieszana z thinnerem. Wyszedł na pewno lepiej niż poprzedni z Milliputem. IMG_0882.thumb.jpeg.437be9a0a2981d0d4620ccb57cd3ac03.jpeg

• Like 1

W dniu 3.01.2024 o 13:45, Evildead napisał:

Są i 0.3 mm tylko aktualnie niedostępne    https://www.mojehobby.pl/products/PRET-OKRAGLY-Gr.-0.3mm-250mm-1szt-1-piece.html

, raz na jakich czas się pojawiają, ale z ramki można jeszcze cieńsze wyciągnąć, a ta metoda do tego typu spawòw chyba fakt najlepsza, można  też smarować klejem typu extra thin tamiya

Najmniejsze  które są dostępne to o grubości 0,4 mm. Zostaje wyciągnięcie z ramki. 

7 godzin temu, wojtek78555 napisał:

Najmniejsze  które są dostępne to o grubości 0,4 mm. Zostaje wyciągnięcie z ramki. 

Tak na prawdę to szkoda kasy na te 0.4 ,0.3 , trochę wprawy i wyciągniesz średnicę odpowiednią , a i takie lepiej się formuje niż te plastrutowe coś tam

może się przyda , może nie

Edytowane przez Evildead
  • Thanks 1