wojtek78555 Napisano 3 Stycznia 2024 Napisano 3 Stycznia 2024 Hej, macie może jakąś fajną technikę robienia spawów? Konkretnie chodzi mi o zrobienie dokładnie takiego spawu jak na zdjęciu. Cytuj
pmroczko Napisano 3 Stycznia 2024 Napisano 3 Stycznia 2024 Cześć! Ja to robię tak, że biorę wyciągniętą ramkę, moczę ją chwilę w rozpuszczalniku (nitro albo lepiej octan butylu) a potem kładę na modelu i lekko "tyram" czubkiem nożyka modelarskiego. W przypadku takim jak powyżej, to może jeszcze przed rozpoczęciem operacji zrobiłbym lekki rowek na powierzchni i w nim bym ten spaw położył. Wychodzi mniej więcej tak: Życzę powodzenia i pozdrawiam Paweł 2 Cytuj
Endrju Napisano 3 Stycznia 2024 Napisano 3 Stycznia 2024 Metoda kolegi @pmroczko jest chyba najprostsza i najszybsza ale wymaga umiejętności wyciągnięcia z ramki długiej nitki o takiej samej średnicy. Wbrew pozorom nie jest to łatwe więc dla ułatwienia można sobie pomóc gotowcem w postaci HIPS-u w prętach. Tu problem jest taki że najmniejsza średnica jaką ja spotkałem to 0,5 mm więc nada się tylko do grubych spawów, które w oryginale mają szerokości do 15-18 mm. Na tym BRDM-ie spawy są chyba cieńsze. Ale tak przy okazji to z jakiego zestawu chcesz ten model skleić? Cytuj
wojtek78555 Napisano 3 Stycznia 2024 Autor Napisano 3 Stycznia 2024 2 minuty temu, Endrju napisał: Metoda kolegi @pmroczko jest chyba najprostsza i najszybsza ale wymaga umiejętności wyciągnięcia z ramki długiej nitki o takiej samej średnicy. Wbrew pozorom nie jest to łatwe więc dla ułatwienia można sobie pomóc gotowcem w postaci HIPS-u w prętach. Tu problem jest taki że najmniejsza średnica jaką ja spotkałem to 0,5 mm więc nada się tylko do grubych spawów, które w oryginale mają szerokości do 15-18 mm. Na tym BRDM-ie spawy są chyba cieńsze. Ale tak przy okazji to z jakiego zestawu chcesz ten model skleić? Trumpeter 05512 Cytuj
wojtek78555 Napisano 3 Stycznia 2024 Autor Napisano 3 Stycznia 2024 Widziałem metodę z strzykawką i płynną szpachlą. Nie wiem czy ktoś tak próbował i czy to wyjdzie ale brzmi dobrze bo igłę można załatwić o grubości mniejszej niż 0,5 mm. Próbowałem z Milliputem i wyszło tak. Cytuj
Endrju Napisano 3 Stycznia 2024 Napisano 3 Stycznia 2024 No tak. Generalnie Trumpeter ładnie i skalowo odwzorował spawy ale akurat ten spaw jest chyba na łączeniu boków kadłuba z przednia płytą. Jeśli tylko ten spaw chcesz odwzorować (bo pozostałych chyba nie ma sensu ruszać) to metoda Pawła jest idealna. Cytuj
Evildead Napisano 3 Stycznia 2024 Napisano 3 Stycznia 2024 Są i 0.3 mm tylko aktualnie niedostępne https://www.mojehobby.pl/products/PRET-OKRAGLY-Gr.-0.3mm-250mm-1szt-1-piece.html , raz na jakich czas się pojawiają, ale z ramki można jeszcze cieńsze wyciągnąć, a ta metoda do tego typu spawòw chyba fakt najlepsza, można też smarować klejem typu extra thin tamiya Cytuj
wojtek78555 Napisano 3 Stycznia 2024 Autor Napisano 3 Stycznia 2024 Jak na razie spróbowałem metody z strzykawką i szpachlą. Igła o grubości 0,4 mm i szpachla zmieszana z thinnerem. Wyszedł na pewno lepiej niż poprzedni z Milliputem. 1 Cytuj
krn78 Napisano 4 Stycznia 2024 Napisano 4 Stycznia 2024 Ja robię to metodą wujka Nightshifta: robię cienki wałek z miliputa, który upycham w danym miejscu i dziabię go delikatnie nożykiem. Cytuj
wojtek78555 Napisano 6 Stycznia 2024 Autor Napisano 6 Stycznia 2024 W dniu 3.01.2024 o 13:45, Evildead napisał: Są i 0.3 mm tylko aktualnie niedostępne https://www.mojehobby.pl/products/PRET-OKRAGLY-Gr.-0.3mm-250mm-1szt-1-piece.html , raz na jakich czas się pojawiają, ale z ramki można jeszcze cieńsze wyciągnąć, a ta metoda do tego typu spawòw chyba fakt najlepsza, można też smarować klejem typu extra thin tamiya Najmniejsze które są dostępne to o grubości 0,4 mm. Zostaje wyciągnięcie z ramki. Cytuj
Evildead Napisano 6 Stycznia 2024 Napisano 6 Stycznia 2024 (edytowane) 7 godzin temu, wojtek78555 napisał: Najmniejsze które są dostępne to o grubości 0,4 mm. Zostaje wyciągnięcie z ramki. Tak na prawdę to szkoda kasy na te 0.4 ,0.3 , trochę wprawy i wyciągniesz średnicę odpowiednią , a i takie lepiej się formuje niż te plastrutowe coś tam może się przyda , może nie Edytowane 6 Stycznia 2024 przez Evildead 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi