wojtek78555 Napisano 3 Stycznia Share Napisano 3 Stycznia Hej, macie może jakąś fajną technikę robienia spawów? Konkretnie chodzi mi o zrobienie dokładnie takiego spawu jak na zdjęciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 3 Stycznia Share Napisano 3 Stycznia Plastelina zwykła nie wystarczy? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 3 Stycznia Share Napisano 3 Stycznia Cześć! Ja to robię tak, że biorę wyciągniętą ramkę, moczę ją chwilę w rozpuszczalniku (nitro albo lepiej octan butylu) a potem kładę na modelu i lekko "tyram" czubkiem nożyka modelarskiego. W przypadku takim jak powyżej, to może jeszcze przed rozpoczęciem operacji zrobiłbym lekki rowek na powierzchni i w nim bym ten spaw położył. Wychodzi mniej więcej tak: Życzę powodzenia i pozdrawiam Paweł 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 3 Stycznia Share Napisano 3 Stycznia Metoda kolegi @pmroczko jest chyba najprostsza i najszybsza ale wymaga umiejętności wyciągnięcia z ramki długiej nitki o takiej samej średnicy. Wbrew pozorom nie jest to łatwe więc dla ułatwienia można sobie pomóc gotowcem w postaci HIPS-u w prętach. Tu problem jest taki że najmniejsza średnica jaką ja spotkałem to 0,5 mm więc nada się tylko do grubych spawów, które w oryginale mają szerokości do 15-18 mm. Na tym BRDM-ie spawy są chyba cieńsze. Ale tak przy okazji to z jakiego zestawu chcesz ten model skleić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek78555 Napisano 3 Stycznia Autor Share Napisano 3 Stycznia 2 minuty temu, Endrju napisał: Metoda kolegi @pmroczko jest chyba najprostsza i najszybsza ale wymaga umiejętności wyciągnięcia z ramki długiej nitki o takiej samej średnicy. Wbrew pozorom nie jest to łatwe więc dla ułatwienia można sobie pomóc gotowcem w postaci HIPS-u w prętach. Tu problem jest taki że najmniejsza średnica jaką ja spotkałem to 0,5 mm więc nada się tylko do grubych spawów, które w oryginale mają szerokości do 15-18 mm. Na tym BRDM-ie spawy są chyba cieńsze. Ale tak przy okazji to z jakiego zestawu chcesz ten model skleić? Trumpeter 05512 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek78555 Napisano 3 Stycznia Autor Share Napisano 3 Stycznia Widziałem metodę z strzykawką i płynną szpachlą. Nie wiem czy ktoś tak próbował i czy to wyjdzie ale brzmi dobrze bo igłę można załatwić o grubości mniejszej niż 0,5 mm. Próbowałem z Milliputem i wyszło tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 3 Stycznia Share Napisano 3 Stycznia No tak. Generalnie Trumpeter ładnie i skalowo odwzorował spawy ale akurat ten spaw jest chyba na łączeniu boków kadłuba z przednia płytą. Jeśli tylko ten spaw chcesz odwzorować (bo pozostałych chyba nie ma sensu ruszać) to metoda Pawła jest idealna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 3 Stycznia Share Napisano 3 Stycznia Są i 0.3 mm tylko aktualnie niedostępne https://www.mojehobby.pl/products/PRET-OKRAGLY-Gr.-0.3mm-250mm-1szt-1-piece.html , raz na jakich czas się pojawiają, ale z ramki można jeszcze cieńsze wyciągnąć, a ta metoda do tego typu spawòw chyba fakt najlepsza, można też smarować klejem typu extra thin tamiya Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek78555 Napisano 3 Stycznia Autor Share Napisano 3 Stycznia Jak na razie spróbowałem metody z strzykawką i szpachlą. Igła o grubości 0,4 mm i szpachla zmieszana z thinnerem. Wyszedł na pewno lepiej niż poprzedni z Milliputem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krn78 Napisano 4 Stycznia Share Napisano 4 Stycznia Ja robię to metodą wujka Nightshifta: robię cienki wałek z miliputa, który upycham w danym miejscu i dziabię go delikatnie nożykiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek78555 Napisano 6 Stycznia Autor Share Napisano 6 Stycznia W dniu 3.01.2024 o 13:45, Evildead napisał: Są i 0.3 mm tylko aktualnie niedostępne https://www.mojehobby.pl/products/PRET-OKRAGLY-Gr.-0.3mm-250mm-1szt-1-piece.html , raz na jakich czas się pojawiają, ale z ramki można jeszcze cieńsze wyciągnąć, a ta metoda do tego typu spawòw chyba fakt najlepsza, można też smarować klejem typu extra thin tamiya Najmniejsze które są dostępne to o grubości 0,4 mm. Zostaje wyciągnięcie z ramki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 6 Stycznia Share Napisano 6 Stycznia (edytowane) 7 godzin temu, wojtek78555 napisał: Najmniejsze które są dostępne to o grubości 0,4 mm. Zostaje wyciągnięcie z ramki. Tak na prawdę to szkoda kasy na te 0.4 ,0.3 , trochę wprawy i wyciągniesz średnicę odpowiednią , a i takie lepiej się formuje niż te plastrutowe coś tam może się przyda , może nie Edytowane 6 Stycznia przez Evildead 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi