SpartanGarage69 Napisano 12 Stycznia 2024 Napisano 12 Stycznia 2024 Witam Posiadam wydawnictwa z lat 90-tych , czyli epoki analogowej dosyć szczegółowo opisujące tytułowe konstrukcje. Kolejną pozycją są prawie kompletne 3 roczniki 2-tygodnika Lotnictwo ( Aviation International) z lat 1992-94 , również zawierające monografie kilkudziesięciu maszyn (od zarania awiacji po schyłek XX wieku) , oprócz tego mnóstwo artykułów dla pasjonatów lotnictwa. Nie są na sprzedaż , ale chętnie podzielę się zdjęciami , ewent. screen-ami stron . Zdaję sobie sprawę , że obecnie w epoce internetów łatwiej jest zgromadzić dokumentację do konkretnego modelu , ale być może nie zawiera ona tylu szczegółów co "papier" . Jeśli będzie zainteresowanie tematem , to postaram się zrobić listę monografii z LAI . Przepraszam również , jeśli napisałem w złym dziale Cytuj
jmx62 Napisano 13 Stycznia 2024 Napisano 13 Stycznia 2024 Zrób tą listę monografii podając czego dotyczy i numer z ktorego pochodzi. A tak wgl to chcesz to sprzedać/oddać/wymienić czy tylko się chwalisz. Cytuj
SpartanGarage69 Napisano 13 Stycznia 2024 Autor Napisano 13 Stycznia 2024 Nie chcę sprzedawać , ma pozostać pamiątką dla wnucząt (jejku , żebym przewidział że Relax-y i Komix-y będą teraz tyle warte , byłbym bogaty ) Jutro , z rana przewertuję wszystkie woluminy i będziemy wiedzieć czego dotyczą . Chętnie podzielę się zawartą w nich wiedzą , ale oryginały pozostaną u mnie . Cytuj
SpartanGarage69 Napisano 14 Stycznia 2024 Autor Napisano 14 Stycznia 2024 Jednak sporządzenie listy trochę potrwa , bo kilkustronicowe monografie to jedno a oprócz nich są jeszcze takie rodzynki: Cytuj
mig Napisano 14 Stycznia 2024 Napisano 14 Stycznia 2024 Te włoskie rodzynki wyglądają bardzo interesująco. Cytuj
SpartanGarage69 Napisano 14 Stycznia 2024 Autor Napisano 14 Stycznia 2024 No dokładnie , są jeszcze radzieckie i pewnie inne też się znajdą. Jest też kilku asów ze swoimi maszynami , no materiału od groma. Niestety , z braku czasu tylko wynotowałem ze spisu treści monografie latadeł , oto one: - Saab JAS-39 Gripen - FW-190 - Su-27 - Lockheed U-2 - A-7 Corsair - Panavia Tornado cz.1 - PZL P-37 Łoś - Panavia Tornado cz.3 - MiG-31 Foxhound - F-20 - Northrop YF-17 - F/A -18 Hornet - Kamov Ka-50 Hokum - SR-71 Blackbird - Tupolew Tu-22 M - F-4 Phantom (wersje) - Northrop B-2 - CH-47 Chinook - Supermarine Spitfire cz.1 - ---------"----------- cz.2 (ost.) - Saab JAS J-35 Draken - B-1 Lancer - Grumman F6F Hellcat - Tupolew Tu-128 - F-111 - Rockwell X-31 - Grumman F-14 Tomcat - Mitsubishi A6M Zero - Boeing 767 - FMA IA63 Pampa - AMX - ciekawe , bo czołgi też nazwali AMX (żabole - Eurofighter EFA - PZL-130 Orlik - F-16 - Mil Mi-28 Havoc - F/A 18 Hornet (wersje rozwojowe) - ale przypomnę , że artykuł jest z 1994r. - AWACS - F-117 - Saab JAS 39 Gripen (uzupełnienie) - Embraer EMB 312 Tucano - Dassault-Breguet Atlantique - Dornier 328 - Su-17 / 20 / 22 Te monografie są kilkunastostronicowe , ale oprócz nich są jeszcze inne , skromniejsze. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi