Pewes Napisano 3 Lutego Share Napisano 3 Lutego (edytowane) Cześć Mam pytanie a w zasadzie prośbę o pomoc. Obecnie jestem na etapie malowania figury 120mm. Otóż przed malowaniem standardowo odtłuściłem figurkę i położyłem podkład w sprayu firmy tamiya (z którym nigdy nie miałem żadnego problemu i osobiście bardzo sobie go chwalę). Otóż po pomalowaniu figurki pędzlem - głównie farbami pactra i tamiya - z zachowaniem odpowiedniego czasu do wyschnięcia między poszczególnymi warstwami pojawia się problem tj farba kompletnie nie trzyma się powierzchni. To znaczy po delikatnym przejechaniu po powierzchni pomalowanej paznokciem albo mocniejszym przetarciu palcem farba odchodzi. Przy malowaniu tymi samymi metodami na plastiku nigdy nie miałem takich problemów. Gdzie szukać przyczyny? Pozdrawiam Edytowane 3 Lutego przez Pewes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 4 Lutego Share Napisano 4 Lutego Jedną, ale nie jedyną, przyczyną może być zbyt duża ilość utwardzacza dodana do żywicy, by przyśpieszyć sieciowanie żywicy. W takim przypadku można spróbować zmyć farby i obłożyć figurkę wilgotnymi szmatkami/ papierowymi ręcznikami. Ale jak długo/ ile razy to powtarzać - już nie pomnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
push-up78 Napisano 4 Lutego Share Napisano 4 Lutego 13 godzin temu, Pewes napisał: Cześć Mam pytanie a w zasadzie prośbę o pomoc. Obecnie jestem na etapie malowania figury 120mm. Otóż przed malowaniem standardowo odtłuściłem figurkę i położyłem podkład w sprayu firmy tamiya (z którym nigdy nie miałem żadnego problemu i osobiście bardzo sobie go chwalę). Otóż po pomalowaniu figurki pędzlem - głównie farbami pactra i tamiya - z zachowaniem odpowiedniego czasu do wyschnięcia między poszczególnymi warstwami pojawia się problem tj farba kompletnie nie trzyma się powierzchni. To znaczy po delikatnym przejechaniu po powierzchni pomalowanej paznokciem albo mocniejszym przetarciu palcem farba odchodzi. Przy malowaniu tymi samymi metodami na plastiku nigdy nie miałem takich problemów. Gdzie szukać przyczyny? Pozdrawiam Można spróbować położyć na nowo jako podkład jakiś kolor farbę Mr hobby.typ C,Miałem kiedyś problem z jedną jakąś częścią z zestawu figurki 1;16.Coś sączyło się z żywicy nie wysychała.Rozwiązaniem było położenie farby Mr hobby C.W tym wypadku dałem bezbarwny lakier matowy.Nie wiem jak u Ciebie na ile rozwiąże to problem ale może warto sprawdzić.Oczywiście nakładany a aero. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blackriver Napisano 4 Lutego Share Napisano 4 Lutego Możesz też zobaczyć podkład Surfacer 4000 od Bilmodel'a, ale też aero - pędzlem nie próbowałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radziu_82 Napisano 4 Lutego Share Napisano 4 Lutego A czym odtłuszczałeś żywicę? Bo poza tym, że może się zdarzyć, że sama żywica nie będzie do końca usieciowana, to na jej powierzchni mogą być pozostałości warstwy rozdzielającej od formy. W takim wypadku polecałbym taką figurkę wyszorować np. acetonem przy użyciu szczoteczki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peter_D Napisano 7 Lutego Share Napisano 7 Lutego W dniu 4.02.2024 o 10:15, Wojtek59 napisał: Jedną, ale nie jedyną, przyczyną może być zbyt duża ilość utwardzacza dodana do żywicy, by przyśpieszyć sieciowanie żywicy. W takim przypadku można spróbować zmyć farby i obłożyć figurkę wilgotnymi szmatkami/ papierowymi ręcznikami. Ale jak długo/ ile razy to powtarzać - już nie pomnę. Tylko, że jak użyjesz zmywacza Wamodu, to żywica zacznie być gumiasta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 8 Lutego Share Napisano 8 Lutego Ja używam również "ToolCleaner" z Gunze. I ten żywicy nie uszkadza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi