filipsg Napisano 6 Lutego 2024 Napisano 6 Lutego 2024 Czołem, przymierzam się do późnej Pantery od Vespida w 1/72 i nie mogę znaleźć konkretnych informacji o żaluzjach na wlotach powietrza. Element ten na późnych Panterach wyglądał tak, i był obecny na wlotach z prawej strony kadłuba: Według wszystkich informacji jakie znalazłem, żaluzje z prawej były obecne zawsze wtedy, kiedy z lewej strony pojawiała się instalacja do ogrzewania przedziału załogi na okrągłym wlocie, od października 1944. Jest to wytykane jako poważny błąd w modelu Vespida, który w ogóle żaluzji w swoim modelu nie przewidział. Znalazłem jednak to zdjęcie: I tu leży mój problem. Czy żaluzje były obecne tylko w finalnych seriach Panter, i jesienią 1944 z fabryki mogły wyjeżdzać wozy z instalacją grzewczą, a bez żaluzji? Czy taki układ jak na ostatnim zdjęciu może być tylko rezultatem polowej przeróbki, tj. zamontowania instalacji grzewczej na wcześniejszym wozie? Cytuj
meser262 Napisano 7 Lutego 2024 Napisano 7 Lutego 2024 Żaluzje wprowadzone wraz z systemem podgrzewania powietrza. Takich fotek bez żaluzji widziałem już parę. Nie wiem jaka tego była przyczyna. Jak pamiętam to dotyczyło pojazdów z montowni MNH, ale nie jestem pewien czy tylko z tej montowni. Jeśli robisz konkretny pojazd musisz go sam sprawdzić na fotkach. Wątpię czy producent modelu sprawdził swoje malowania z fotkami archiwalnymi. Bardzo często brak fotek danego pojazdu, aby to stwierdzić. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj
filipsg Napisano 7 Lutego 2024 Autor Napisano 7 Lutego 2024 5 godzin temu, meser262 napisał: Żaluzje wprowadzone wraz z systemem podgrzewania powietrza. Takich fotek bez żaluzji widziałem już parę. Nie wiem jaka tego była przyczyna. Jak pamiętam to dotyczyło pojazdów z montowni MNH, ale nie jestem pewien czy tylko z tej montowni. Jeśli robisz konkretny pojazd musisz go sam sprawdzić na fotkach. Wątpię czy producent modelu sprawdził swoje malowania z fotkami archiwalnymi. Bardzo często brak fotek danego pojazdu, aby to stwierdzić. Pozdrawiam Krzysztof Dzięki! Cały problem w tym, że Pantera którą chcę zrobić nie była fotografowana od góry, więc bardziej zastanawiam się, jakie domniemanie przyjąć Waham się między wozem 212 a 412 z dywizji Hohenstaufen: Cytuj
meser262 Napisano 8 Lutego 2024 Napisano 8 Lutego 2024 Proszę bardzo. 19 godzin temu, filipsg napisał: Cały problem w tym, że Pantera którą chcę zrobić nie była fotografowana od góry, więc bardziej zastanawiam się, jakie domniemanie przyjąć To jest moje zdanie na ten temat. Podobnie jak w przepisach prawa jest domniemanie niewinności, tak ja uważam w tym przypadku. Dopuki nie udowodniono braku - ja go umieszczam. Zakładam żaluzje na prostokątnych wlotach powietrza. 19 godzin temu, filipsg napisał: Waham się między wozem 212 a 412 z dywizji Hohenstaufen: Pojazd No.212 jak i pojazd No.412 pochodzą od tego samego producenta - M.N.H. Zakładam że obydwa pojazdy pochodzą z tego samego okresu produkcyjnego. Czyli powinny mieć ten sam rodzaj kamuflażu, lecz tego nie wiemy gdyż pojazd No.412 jest w większości jednolicie ciemny, a to ma w tym czasie znaczenie.(*O tym poniżej.) Natomiast pojazd No.212 ma *kamuflaż wprowadzony pod koniec października 1944 roku. Pantery do jednostki wysłane pod koniec listopada i na początku grudnia 1944 roku. *Na początku listopada 1944 roku wprowadzony podobny jednak trochę różny od poprzedniego kamuflaż. Widoczny na Panterze Fgst.128777 ukończona około 7 listopada 1944 roku. Pantera ta została wysłana do I./Pz.Rgt.3 - 2 PD pod koniec listopada 1944 roku. W obu wersjach malowania kolorem dominującym był RAL 6003 Olivgrün. Ja osobiście wybrałbym ten o którym wiem więcej. Jednak jeśli chcesz mieć późną Panterę ausf.G bez żaluzji na wlotach powietrza z prawej strony - udokumentowane zdjęciem - to możesz wykonać Panterę z pierwszego wpisu, tą z ostatniego zdjęcia. Jest to Pantera z I./Pz.Rgt.3 - 2 PD w takim samym malowaniu jak Pantera No.212 - oczywiście z MNH. Nie widać żadnego numeru na tej Panterze. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi