Sebaar Napisano 24 Września 2008 Share Napisano 24 Września 2008 Swego rodzaju odwieczne pytanie modelarza okrętowego, czy wykonać model z pełnym kadłubem czy do linii wodnej? Wersja z pełnym kadłubem co prawda prezentuje się okazalej, ale z drugiej strony model do linii wodnej na imitującej wodę podstawce wygląda "żywiej". A jak to wygląda w waszych kolekcjach? Przynajmniej w moim przypadku "700" które posiadam są tylko w wersji waterline (z małym wyjątkiem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 24 Września 2008 Share Napisano 24 Września 2008 Jęśli morze jest zrobione dobrze to jest super jednak jesli okręt jest na desce i niema spodu to wygląda beznadziejnie. Ja osobiscie wole okręty w całości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 24 Września 2008 Share Napisano 24 Września 2008 Według mnie powinno być tak: model robiony na dioramę z wodą to wiadomo, natomiast jeśli nie ma wody (sama decha, podpórki) to musi być kadłub. W końcu okręt to okręt i jako taki powinien być robiony w całości. Zrobienie okrętu do linii wodnej na podstawce bez wody jest bez sensu według mnie. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 25 Września 2008 Share Napisano 25 Września 2008 modele do linii wodnej przemawiają do mnie tylko umieszczone na jakiejś fajnej dioramce czy to z kawałkiem lądu w tle czy też w kilka okrętów, fajne są też krzątaniny czyli jakaś opuszczona szalupa i marynarze uwijający się po pokładzie, niedawno widziałem dioramkę z Nagato w 350-ce zrobioną w kawałkiem wyspy w tle - nieźle to wyglądało a jako, że sam takich dioram nie robię to interesują mnie tylko modele z pełnym kadłubem (na te do linii wodnej nawet nie zwracam uwagi), osobna sprawa to brudzenie takiego modelu - coraz bardziej skłaniam się do zdania iż model w 700-ce czy 350-ce z pełnym kadłubem na podstawce, bez "wody", bez marynarzy a za to z zaciekami na kadłubie to tak trochę dziwnie wygląda troszkę co innego np. kuter w 35-ce czy 72-ce Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
łsobota Napisano 25 Września 2008 Share Napisano 25 Września 2008 Ja sklejam 700kę (chociaż obecnie mam przedłużającą się i denerwującą mnie coraz bardziej przerwę ) i jestem za "łoterlajnami". A jak do linii wodnej to wiadomo podstawka z imitacją wody obowiązkowo musi być. Bez tego okręt wygląda cośkolwiek niepełnosprawnie. Wiem coś o tym, bo u mnie jeszcze ich nie ma, ale już kiedyś pisałem, poczekam aż uzbiera mi się z 5, 6 modeli i zrobię je za jednym zamachem. Inna sprawa, że wcześniej będę musiał potrenować i to pewnie dużo, bo czegoś takiego jeszcze nie robiłem. No ale, to już inny temat... I jeszcze jedna kwestia, jeżeli okręt ma być "na wodzie" to obowiązkowo musi się coś na nim dziać, czyli musi być załoga, jakaś spuszczona szalupa, podnoszony na dźwigu lub podpływający do okrętu wodnosamolot itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZzB Napisano 26 Września 2008 Share Napisano 26 Września 2008 A jak to wygląda w waszych kolekcjach? Hej. Buduję 350'tki właśnie do linii wodnej. Z tym, że dopiero niedawno po raz pierwszy pokusiłem się o zrobienie "prawdziwej" wody - wcześniej za podstawkę robił kawał pleksi pomalowanej na niebiesko. Jest jeszcze trzecia droga - model z pełnym kadłubem i z wodą. Nie przypuszczałem, że jest to możliwe - ale jak widać: http://www.modelshipgallery.com/gallery/dd/dd-880/125-jm/jm-index.html ...jest pozdrowionka ZzB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 26 Września 2008 Share Napisano 26 Września 2008 Co to pełnego kadłuba i wody to dorzucę jeszcze coś takiego... ...osłabłem jak znalazłem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
łsobota Napisano 26 Września 2008 Share Napisano 26 Września 2008 artoor_k masz więcej fotek? Wykonanie od strony technicznej powala Jednak moim zdaniem "na morzu" panuje trochę za duży ścisk jak na tak małą powierzchnię. Autor powinien się zdecydować albo na okręt podwodny albo na tender. Z drugiej strony na lądzie jakoś tak pustawo, a wydaje mi się, że na przedstawienie pt. "Przywieźliśmy zaopatrzenie" zbiegła by się połowa (jak nie cały) miejscowego garnizonu - zwłaszcza jeżeli miałoby to miejsce na jakiejś zapomnianej przez Boga i ludzi wysepce gdzieś na Pacyfiku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebaar Napisano 26 Września 2008 Autor Share Napisano 26 Września 2008 "Przywieźliśmy zaopatrzenie" zbiegła by się połowa (jak nie cały) miejscowego garnizonu - zwłaszcza jeżeli miałoby to miejsce na jakiejś zapomnianej przez Boga i ludzi wysepce gdzieś na Pacyfiku... Raczej wygląda mi to na bazę wodnosamolotów na zapomnianej przez Boga i ludzi wyspie... ale artoor_k mógłby dać więcej fotek. Przy okazji znalazłem coś podobnego: http://www.shipmodels.info/mws_forum/viewtopic.php?f=59&t=33122&st=0&sk=t&sd=a&start=120 Chociaż co do wykorzystanie "pełnego kadłuba" w dioramie to ta jest całkiem pomysłowa: http://www.modelshipgallery.com/gallery/dio/usn/absd-350-ab/ab-index.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 26 Września 2008 Share Napisano 26 Września 2008 nie mam niestety więcej.Nawet adresu strony nie mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurayahip Napisano 26 Września 2008 Share Napisano 26 Września 2008 Zdjęcie z wyspą faktycznie powala na ziemię - jestem ciekaw ile zużył na to żywicy. Zaś w temacie uważam , że pełny kadłub daje obraz całości okrętu. Niektóre z nich miały ciekawy i skomplikowany kształt części podwodnej. Do linii wodnej wymusza niejako zrobienie podstawki z imitacja wody. Przymierzam sie do pierwszych kroków na dwa sposoby: jedną chcę zrobić z wykorzystaniem folii metalowej , drugą ze szpachli gipsowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 26 Września 2008 Share Napisano 26 Września 2008 viewtopic.php?t=5792 <--- możesz spróbować tak jak ja w tym temacie...efekt jest ciekawy ale model mi nie wyszedł...mogę podesłać zdjęcia jak to wygląda... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 26 Września 2008 Share Napisano 26 Września 2008 Przymierzam sie do pierwszych kroków na dwa sposoby: jedną chcę zrobić z wykorzystaniem folii metalowej , drugą ze szpachli gipsowej. A moze sylikon Opis znajdziesz tu: viewtopic.php?t=839 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
deptak Napisano 28 Września 2008 Share Napisano 28 Września 2008 Witam Wydaje mi sie ze ten linnk juz gdzies byl na tym forum, ale warto go zobaczyc w kwesti wody na dioramie http://www.youtube.com/watch?v=kQVp_ibAi5w Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurayahip Napisano 29 Października 2008 Share Napisano 29 Października 2008 Kupiłem ustrojstwo Vallejo Water Effects - Atlatic Blue. Tak sobie myślę , że użyję jej na warstwę wykańczająca podkładu wymodelowanego i pomalowanego z gipsu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi