wojtek78555 Napisano 15 Marca Share Napisano 15 Marca (edytowane) Witam. Poszukuje kompresora bezolejowego do 450-500 zł max. Obecnie posiadam 6 letniego AS18-2 bez dodatkowej butli więc brak stałego ciśnienia i nagrzewa się po 20 min. Nie da się pracować na dłuższą metę. Robię tylko modele w skali 1:35. Polecicie coś sprawdzonego? Edytowane 15 Marca przez wojtek78555 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek78555 Napisano 15 Marca Autor Share Napisano 15 Marca Znalazłem taki kompresor co myślicie ? Tagred TA302 6 l Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
axel1st Napisano 15 Marca Share Napisano 15 Marca Posłuży zdecydowanie dłużej, niż taki tani kompresorek modelarski z butlą z blachy cieńszej niż papier Ale nie daj nabrać się na to, że jest cichy. Jeśli masz trochę talentu do majsterkowania, kup go, zamień sprężarkę na agregat z lodówki i wtedy będziesz mieć cichą sprężarkę do malowania modeli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 15 Marca Share Napisano 15 Marca 6 godzin temu, wojtek78555 napisał: Poszukuje kompresora bezolejowego Trzy powody dla których kupuje się bezolejowca do aerografu: 1. Lżejszy 2. Mniejszy 3. Tańszy (w porównaniu kupnem nowego olejowego) Ten któy pokazujesz nie jest ani mniejszy ani lżejszy od olejowców. Za to bardzo głośny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek78555 Napisano 18 Marca Autor Share Napisano 18 Marca (edytowane) Czyli zostaje mi ten https://agtom.eu/kompresory/307942-kompresor-tg-212k-do-aerografu-zbiornik-30l.html Raczej wolę nie majsterkować i nie robić na własną rękę. Nie czuję się dobrze w tym temacie. Nie mam tyle miejsca na większe kompresory a tym bardziej na głośne. Edytowane 18 Marca przez wojtek78555 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek78555 Napisano 18 Marca Autor Share Napisano 18 Marca Ewentualnie jeszcze coś takiego znalazłem. https://www.hurtowniaprzemyslowa.pl/kompresor-bezolejowy-sprezarka-powietrza-9-litrow-4-7-bar-550-w-p-20933.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 18 Marca Share Napisano 18 Marca 39 minut temu, wojtek78555 napisał: Ewentualnie jeszcze coś takiego znalazłem. https://www.hurtowniaprzemyslowa.pl/kompresor-bezolejowy-sprezarka-powietrza-9-litrow-4-7-bar-550-w-p-20933.html Też duży, też ciężki i też głośny. Jak chcesz dwutłokowy, to poszukaj typowego chinola AS-196: Pochodzi zapewne nieco dłużej niż jednocylindrowy i będzie krócej pompował, czyli mniej grzał (teoretycznie). Jest tani. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek78555 Napisano 19 Marca Autor Share Napisano 19 Marca Dobra panowie dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg Napisano 21 Marca Share Napisano 21 Marca Hej! Na co się ostatecznie zdecydowałeś? Możesz podzielić się wrażeniami? Znalazłem ciekawe porównanie modelarskiego i warsztatowego kompresora: https://fgb.club/poradniki-malarskie/test-kompresorow Wynika z niego, że warsztatowy jest większy i cięższy, może też nieco głośniejszy, ale za to szybciej dobija ciśnienie, którego starcza na dłużej zanim ponownie załączy się sprężarka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek78555 Napisano 21 Marca Autor Share Napisano 21 Marca (edytowane) 51 minut temu, Greg napisał: Hej! Na co się ostatecznie zdecydowałeś? Możesz podzielić się wrażeniami? Znalazłem ciekawe porównanie modelarskiego i warsztatowego kompresora: https://fgb.club/poradniki-malarskie/test-kompresorow Wynika z niego, że warsztatowy jest większy i cięższy, może też nieco głośniejszy, ale za to szybciej dobija ciśnienie, którego starcza na dłużej zanim ponownie załączy się sprężarka. Trochę dołożyłem kasy i kupiłem AS-196 ( zdjęcie u góry). Dzisiaj właśnie przyszedł i pewnie zacznę go testować w pełni przyszłym tygodniu. Odpaliłem go testowo i w porównaniu z AS-18-2 pod względem głośności trochę większa. Pracuje w małym pokoju więc rozmiarowo aż tak nie przeszkadza mimo wszystko. Osoba w drugim pokoju prawie nic nie słyszała jak był odpalony. Oglądałem jeszcze film na kanale Agtomu z kompresorami to pod względem głośności seria AS niewiele się różni i też sprawdzali mój kompresor. Powiem tak, wszystko zależy gdzie chcesz pracować z takim kompresorem. Stanley Fatmax widzę że jest na prawdę spoko jeśli chodzi o parametry i lepszy od chinoli ale głośniejszy o wiele. Na filmiku demonstrującym hałas obu kompresorów jednak AS-186 jest bardziej przytłumiony. Pytanie gdzie pracujesz w garażu/warsztacie czy w pokoju. Edytowane 21 Marca przez wojtek78555 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg Napisano 22 Marca Share Napisano 22 Marca 22 godziny temu, wojtek78555 napisał: [...] Pytanie gdzie pracujesz w garażu/warsztacie czy w pokoju. Na razie w pokoju, ale garaż to też jakaś opcja. Ewentualnie jedno i drugie, tylko nie wiem jak by się coś takiego sprawdziło - 'lakiernia' na dole, a pozostałe prace na piętrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi