Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć!
Wybaczcie jeśli pytanie jest niemądre, ale zastanawia mnie jak się ma preshading do kalkomanii. W szczególności takich większych.
Nałożenie kalki powoduje zakrycie przyciemnień / rozjaśnień wykonanych na etapie preshadingu.
Czy zatem w rzeczywistości oznaczenia i inne 'malunki' są / były częściej malowane niż 'kolor główny samolotu' i można tym wytłumaczyć taką niejednorodność?
Czy może istnieją inne metody ujednolicenia wyglądu kalkomanii w takich przypadkach?
A może jest to po prostu jedna z zad pośród wielu walet preshadingu i trzeba nauczyć się z tym żyć?

Napisano
8 godzin temu, Greg napisał:

Nałożenie kalki powoduje zakrycie przyciemnień / rozjaśnień wykonanych na etapie preshadingu.

Warto się zastanowić, co te przyciemnienia/rozjaśnienia mają oddawać.  Cienie, mocniejsze odbicia światła, ugięcia blach...?

W zależności od tego, co chcesz pokazać powinieneś zastosować odpowiednią technikę.

Ja staram się znaki malować, ale oczywiście świeże malunki mogą odcinać się od otoczenia symulującego nierówność powierzchni lub fakturę materiału.

W tej sytuacji podmalowuję znaki w sposób ujednolicający je z otoczeniem.

Napisano

Siłą rzeczy preszejding raczej zniknie pod kalkomanią. Ale przecież nic nie stoi na przeszkodzie, żeby prace wykończeniowe na powierzchniach obejmowały także miejsca, gdzie nałożone są nalepki. A sposobów na to jest wiele - kilka znajdziesz choćby tutaj:

cover-18-300x300.jpg

Napisano
W dniu 25.03.2024 o 01:04, greatgonzo napisał:

KNRZP :)

W pierwszym momencie myślałem, że to skrót w rodzaju `RTFM` lub `LMGTFY` i próbowałem rozszyfrować go bez pomocy internetu, ale poległem.
Po zapoznaniu się z założeniami Kampanii (dobrze, że nie Krucjaty) na Rzecz Zwalczania Preshadingu moja świadomość wskoczyła na wyższy poziom. Ale na razie tylko świadomość xD

W dniu 25.03.2024 o 09:01, zaruk napisał:

Warto się zastanowić, co te przyciemnienia/rozjaśnienia mają oddawać.  Cienie, mocniejsze odbicia światła, ugięcia blach...?

W zależności od tego, co chcesz pokazać powinieneś zastosować odpowiednią technikę.

Ja staram się znaki malować, ale oczywiście świeże malunki mogą odcinać się od otoczenia symulującego nierówność powierzchni lub fakturę materiału.

W tej sytuacji podmalowuję znaki w sposób ujednolicający je z otoczeniem.

Słuszna uwaga - już po wrzuceniu pytania zacząłem myśleć o tym, że przecież to mogą być różne 'zjawiska', których imitacje można wykonać za pomocą preshagindu.

W dniu 25.03.2024 o 10:39, KFS-miniatures napisał:

Siłą rzeczy preszejding raczej zniknie pod kalkomanią. Ale przecież nic nie stoi na przeszkodzie, żeby prace wykończeniowe na powierzchniach obejmowały także miejsca, gdzie nałożone są nalepki. A sposobów na to jest wiele - kilka znajdziesz choćby tutaj:

cover-18-300x300.jpg

Mam nadzieję kiedyś z nich (sposobów) skorzystać. BTW - świetna relacja z budowy przepięknego Wildcata. Nie mogę się napatrzeć :) 

Dziękuję za rady Panowie! :)