Gambero Napisano 31 Marca Share Napisano 31 Marca (edytowane) Cześć! Potrzebuję porady. Do tej pory jako bezbarwny używałem vellejo satynowy premium, ale od jakiegoś czasu przestał spełniać moje wymagania, zdarza mu sie wchodzić w reakcję z innymi farbami. Ale mniejsza o to. Szukam dobrego bezbarwnego lakieru do pancerki, oczywiście pod aerograf. Farb jakich używam do malowania to mr.color i tamiya. Myślałem nad mr.color GX ale chyba nie mają satynowego albo nie potrafię znaleźć. A znowu matowy wydaje mi się aż za bardzo matowy (mogę się mylić - opinia na podstawie filmów) Proszę o doradzenie czegoś dobrego i bezproblemowego Edytowane 31 Marca przez Gambero Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur_12 Napisano 31 Marca Share Napisano 31 Marca (edytowane) Możesz spróbować z lakierem bezbarwnym w spreju może to nie to samo ale efekt powinien być taki sam Edytowane 31 Marca przez Artur_12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gambero Napisano 31 Marca Autor Share Napisano 31 Marca Teraz, Artur_12 napisał: Możesz spróbować z lakierem bezbarwnym w spreju Odpada, nie użyje lakieru w spreju. Dłonie mi na to nie pozwalają - niepełnosprawność. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 31 Marca Share Napisano 31 Marca Godzinę temu, Gambero napisał: Myślałem nad mr.color GX ale chyba nie mają satynowego albo nie potrafię znaleźć Uwaga: Jeżeli wybrany kolor nie występuje w wersji matowej lub półmatowej a taką właśnie chcesz uzyskać powierzchnię, wystarczy do farby dodać preparat C-030 Flat Base, C-188 Flat Base Rough lub C-189 Flat Base Smooth. Dodanie 5%-10% zmienia rodzaj powłoki o jeden stopień. (połysk -> półmat -> mat) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gambero Napisano 31 Marca Autor Share Napisano 31 Marca Czyli bez kombinowania się nie obejdzie. No tak nigdy nie może byc zbyt prosto. Chyba jednak odpuszczę i zostanę przy satynie od Vallejo, trudno się mówi 🫤 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
push-up78 Napisano 31 Marca Share Napisano 31 Marca (edytowane) Godzinę temu, Gambero napisał: Czyli bez kombinowania się nie obejdzie. No tak nigdy nie może byc zbyt prosto. Chyba jednak odpuszczę i zostanę przy satynie od Vallejo, trudno się mówi 🫤 To wypróbuj półmaty od Tamiya Seria LP 24.Semi glos.Ja używam fajny jest.Fajne sa farby MR Paint.Bo mają satynową powłokę.Też do pancerki. Edytowane 31 Marca przez push-up78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gambero Napisano 31 Marca Autor Share Napisano 31 Marca Spróbuję z Tamiya LP. Tylko, że to znów inna baza, pewnie w mieszkaniu średnio z lakierem startować. Może zaryzykuję, będzie za bardzo uciazliwy zapach to więcej nie użyje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majsterklepka Napisano 1 Kwietnia Share Napisano 1 Kwietnia 8 godzin temu, Gambero napisał: Spróbuję z Tamiya LP. Tylko, że to znów inna baza, pewnie w mieszkaniu średnio z lakierem startować. Może zaryzykuję, będzie za bardzo uciazliwy zapach to więcej nie użyje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gambero Napisano 1 Kwietnia Autor Share Napisano 1 Kwietnia 34 minuty temu, Majsterklepka napisał: O masz, dzięki, w takim przypadku, całkowicie odpada ten lacquer. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fixer Napisano 1 Kwietnia Share Napisano 1 Kwietnia (edytowane) Alclad II ALC-311 Clear Cote Light Sheen. Od razu gotowy do malowania aerografem. U mnie z żadną farbą nigdy nie reagował. Tylko to jest jako ostateczna warstwa, już po washu. Edytowane 1 Kwietnia przez Fixer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi