bulik58 Napisano 4 Maja Share Napisano 4 Maja 2 godziny temu, OLO napisał: O jakiej ramce wspomniałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 4 Maja Autor Share Napisano 4 Maja Ruski oryginał z przetłoczeniem w kształcie litry X i ramką. W swoim modelu zeszlifuję ramkę na płasko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 4 Maja Share Napisano 4 Maja (edytowane) 28 minut temu, bulik58 napisał: Rosyjski - nie widać tych listw ze śrubunkiem kolejny rosyski z podwojnym X na pokrywie podobno rosyjski przetłoczeń nie ma , listwy nakręcane z góry listwy z boku listew brak? Edytowane 4 Maja przez bulik58 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 5 Maja Autor Share Napisano 5 Maja Metalową osłonę jarzma armaty spiłowałem na gładko: jak w muzeum: Czas na gąsienice: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano 5 Maja Share Napisano 5 Maja Koledzy modelarze weźcie pod uwagę, że egzemplarze muzealne mogą się nieznacznie różnic od pojazdów "bojowych". Koledzy zajmujący się od lat renowacją pojazdów wojskowych pokazywali mi zdjęcia eksponatów które często trafiały niekompletne. Brakowało wielu elementów, które były trudno lub wręcz niedostępne więc często dorabiano niektóre rzeczy "na czuja", "z pamięci" itp. Widziałem zdjęcia BRDM-2 który trafił do odnowienia, miał poobcinane z kadłuba wszystko co się dało, nawet tych małych owalnych pokryw tylnej płyty nadsilnikowej brakowało. Dajmy więc Robertowimodelarzowi szansę.. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 8 Maja Autor Share Napisano 8 Maja Czas na odrobinę koloru, po podkładzie Black Vallejo- najbardziej zbliżony do oryginału wydaje się być A193 HTK-A193 Yellow Olive ( RAL 6014 ) z zestawu HTK-AS72 Modern Polish Army AFV paint set: 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur_12 Napisano 8 Maja Share Napisano 8 Maja takom mam ochotę zobaczyć efekty końcowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 8 Maja Share Napisano 8 Maja 2 godziny temu, robertmodelarz napisał: z zestawu HTK-AS72 Modern Polish Army AFV paint set: Robercie czy ta wskazana farba pasuje pod kolor pojazdów z ubiegłej ery? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 9 Maja Autor Share Napisano 9 Maja (edytowane) W dniu 9.05.2024 o 00:21, bulik58 napisał: Robercie czy ta wskazana farba pasuje pod kolor pojazdów z ubiegłej ery? Bez wątpienia prawie każdy zielony kolor pasuje, Czołg był wielokrotnie przemalowywany i "ropowany" przez podchorążych Pancu (WSOWP). Co do wybranego koloru, zbliżonego do olive drab- zależy to bardzo od warunków oświetlenia. Bardziej zielony Bardziej olive drab. Farba RAL 6014 HATAKi to tylko baza. Znaną techniką modulacji - wykorzystam ten zestaw Firmy AK US Olive Drab, Edytowane 10 Maja przez robertmodelarz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 12 Maja Share Napisano 12 Maja W dniu 9.05.2024 o 21:43, robertmodelarz napisał: Źle mnie Robert zrozumiałeś, pytałem czy ta farba pasuje do pojazdów ogólnie a nie tego którego replikę ty budujesz. wiadomo iż z muzealnymi exponatami to różnie bywa. A co ropowania czołgów to w tym czasie była to typowa praktyka w całym LWP , choć w Sudeckiej 10 ,,Spanikowanej,, Dyw.Panc. tą praktykę stosowano tylko do pojazdów które stały w garażach zatankowane i załadowane amunicją , pozostałe w tym i te które również tam parkowały ale jeździły na poligony nie zależnie czy to Żagan, Wędrzyn , Łambinowice itp. nie ,, szminkowano tym specyfikiem ,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wiedz-min Napisano 14 Maja Share Napisano 14 Maja Takie 3gr na temat osłony przeciwdeszczowej nad jarzmem armaty. Płaskie z 12stoma otworami na śruby mocujące wprowadzono od T-54AM wcześniejsze były takie jak na radzieckich oryginałach czyli przetłaczane i na 4 mocowania. Dobrze to widać na zdjęciach z epoki, problemem jest ten poznański bo go nigdzie nie ma. Ale ładnie obfotografowane są wczesne, tylko nie wiem czy to dostawy radzieckie czy też polskie montowane z części dostarczonych z ZSRR). 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz Ciesielski Napisano 15 Maja Share Napisano 15 Maja @robertmodelarzpotrzebne tobie jakieś fotki tego wozu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 15 Maja Autor Share Napisano 15 Maja 34 minuty temu, Bartosz Ciesielski napisał: @robertmodelarzpotrzebne tobie jakieś fotki tego wozu Na pewno ubogacą ten skromny warsztat, choć wóz na ukończeniu już jest. W dniu 14.05.2024 o 16:48, Wiedz-min napisał: Takie 3gr na temat osłony przeciwdeszczowej nad jarzmem armaty. Płaskie z 12stoma otworami na śruby mocujące wprowadzono od T-54AM wcześniejsze były takie jak na radzieckich oryginałach czyli przetłaczane i na 4 mocowania. Dobrze to widać na zdjęciach z epoki, problemem jest ten poznański bo go nigdzie nie ma. Ale ładnie obfotografowane są wczesne, tylko nie wiem czy to dostawy radzieckie czy też polskie montowane z części dostarczonych z ZSRR). Spiłowałem oryginalną osłonę z krzyżakiem na gładko, czyli tak jak w muzealnym zachowanym egzemplarzu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 24 Maja Autor Share Napisano 24 Maja Kolory prawie muzealne, Farba HATAKA Modern Polish Army AFV rozjaśniona Olive Drab AK Interactive. Komórkowe foto po ciemku....... 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAHR Napisano 24 Maja Share Napisano 24 Maja Bez pośpiechu od razu lepiej, bardzo dobrze to wygląda. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzesioc Napisano 25 Maja Share Napisano 25 Maja Czekam na galerię. Wygląda zacnie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 25 Maja Share Napisano 25 Maja Jak już napisał FAHR model wygląda dobrze, zaczekam do końca ale już mi się podoba. Trzymaj się tego kursu przy tym i następnych modelach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MayonesEXG7 Napisano 25 Maja Share Napisano 25 Maja (edytowane) Panie,szkoda stołu tymi gąskami zacharatać heh. Wygląda model lepiej ale fota ciemna. Brezent z tyłu ciekawie. Powoli Robert, nie ma co na siłę i szybko Edytowane 25 Maja przez MayonesEXG7 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 28 Maja Autor Share Napisano 28 Maja i to już koniec budowy modelu. Czas na galerię: 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi