Skocz do zawartości

RN Pola - Hobby Boss 1/350

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Cześć !

Po wielu latach lepienia jet-ów i pancerki przyszedł czas żeby zmierzyć się z okrętami. 

Wybór poszedł na zestaw Hobby Bosa. Nie znalazłem na YouTube filmiku że składania więc liczę na pomoc forumowiczów. Będę się skupiał na czystym złożeniu a kwestie merytoryczne zostawiam Wam. 

Na takim zestawie zaczynam pracę :

IMG_6718.thumb.jpeg.bf97e98ff7abe8923d45cf580e0f86d6.jpeg

Na początek do wziąłem się za kadłub. Przewiercone wszystkie okna, przetarłem papierem całą powierzchnię i wyrównałem powierzchnię na dziobie która miała wielką jamę. 
IMG_6724.thumb.jpeg.48aa0407852fe42502d6c6a33f7ad02b.jpegIMG_6725.thumb.jpeg.06ab1247cd6dc58797795d3f8258a8b4.jpeg

Edytowane przez mjakm
Napisano

powodzenia w budowie   :piwo:

niestety z tego co kojarzę to akurat Pola  z tych wszystkich krążowników typu Zara wydanych przez HB-Trumpeter jest najsłabszy jakościowo (bo wydany najwcześniej) więc i najtańszy.

Napisano

Tak. Model mocno uproszczony i trochę strugania go czeka. 

W każdym razie kadłub przygotowany i pomalowany. Instrukcja dół wg instrukcji to hull red ale dokopałem się informacji że jednak Włosi malowali na zielono i taki kolor wymieszalem z tamiyowskich farb. Kolor dobrany „na oko” więc ciężko mi ocenić czy ok czy nie. IMG_6728.thumb.jpeg.2fe97b03221fdc3df5e7f4cfd0a8b53d.jpegIMG_6773.thumb.jpeg.9b2c562288db0ec33d129808257ce8de.jpeg

• Like 1
Napisano

Ten model trzyma cenę od paręnastu lat, kosztował z 50 dych w 2010 😆, na plus że duży okręt krążownik, tani , prosty, na maksa uproszczony , wymiarów nie trzyma, ale na początek to i nie szkoda schrzanić, popatrzę jak go zrobisz :) .

Napisano

Też się wziąłem za ten model i nawet pomalowałem burty i pokład ale później jak zobaczyłem jakie mijanki i braki są na pokładach a w jednym miejscu wręcz dziura to się poddałem 😞

Napisano (edytowane)

Przy pewnym samozaparciu model jest jak najbardziej wykonalny, a sylwetkę ma ciekawą. To jest jeden a najwcześniejszych tworów Trumpetera wydanych pod nazwą Mini Hobby Models na początku wieku.  Jak to w tamtych czasach nieraz bywało, sprytni  Chińczycy po prostu przeskalowali sobie wyrób włoskiej firmy Tauro Model oryginalnie wydany w skali 1/400. 😄

Edytowane przez witox
Napisano (edytowane)

Powoli ale do przodu. Kadłub czeka gotowy z wklejoną częścią pokładu. Pierwszy raz mierzyłem się z wklejanym drewnianym pokładem i muszę przyznać że przyjemna i prosta sprawa. Zastosowałem dodatek Artwox który nie przysporzył żadnych problemów.

IMG_6928.thumb.jpeg.0ea029383645fd5e177217ffbb9a0f47.jpeg

Trochę więcej zabawy było z lufami od Mastera (też debiut). Jak na razie przygotowana drobnica do podkładu i lakieru. 
IMG_6931.thumb.jpeg.d1a397f9757ead72d08976acdd8e1258.jpeg

zasatanwia mnie kolor pokładu który HB w instrukcji określa jako H365. Nie mam informacji czy taki był faktycznie ale wydaje mi się bardzo granatowy. IMG_6933.thumb.jpeg.e7a1f5410b416996c8ca8f8f3aa33e96.jpeg

Dziobowa część pokładu taka fajna, nie za łatwa do pomalowania ze względu za wypukłe elementy pokładu ale udało się pomalować bez jakiś większych wpyleń czy zlewek lakieru. 
IMG_6932.thumb.jpeg.fded382bcb7b9d04dd7c15bd9aab55f5.jpeg

Niestety im bliżej końca tym więcej braków wychodzi na pokładzie. Zestaw wygląda tak jakby zabrakło jeszce jednej ramki z elementami. Szkoda bo to chyba nie przerasta producenta a jednak byłoby znacznie lepiej. Żeby było śmieszniej na kolorowej planszy dołączonej do instrukcji podpisują kolor pontonów których brak w zestawie. 

Pozbierałem trochę materiałów i postaram się dorobić przynajmniej kilka elementów o których zapomniał HB. 

Edytowane przez mjakm
Napisano

Powoli zbliżam się do końca. Niestety narobiłem sobie bałaganu przy łączeniu pokładów. Na sucho było ok więc wkleiłem, ścisnąłem mocno taśmą i problem gotowy - łączenie w dziobowej części zwichrowało się na tyle że wyciąłem połączenie między nimi wstawiłem kawałki hipsu i szpachlowanie…

IMG_6997.thumb.jpeg.fc3d873c9c0c311e150de9a75a3dc487.jpeg

…jak się diabeł spieszy to się człowiek cieszy 😉

Powoli w tym czasie składa się drobnica

IMG_6998.thumb.jpeg.30a6c7da03386e7cb52658bf27723e34.jpeg

A w kolejce czekają jeszcze szalupy

IMG_7001.thumb.jpeg.1754254c9e6b60870746c63dc6087f0b.jpeg

Dodatkowo domówiłem Aberowskie relingi chociaż nie wiem czy one wogóle były w rzeczywistości na tym okręcie 

IMG_7002.thumb.jpeg.97a1e0690955a9cb296f3248353612a0.jpeg

Napisano

Prawie koniec zabawy. Wyskładany i polakierowany bezbarwnym. Zostaje brudzenie i linowanie. Ciągle myślę nad relingami bo z kilku zdjęć jakie znalazłem nie wynika że były zainstalowane. Może ktoś pomoże w temacie ?IMG_7050.thumb.jpeg.7df7e18d4e25372d2da706c8466a30d4.jpeg

Napisano
10 minut temu, mjakm napisał:

Ciągle myślę nad relingami bo z kilku zdjęć jakie znalazłem nie wynika że były zainstalowane. Może ktoś pomoże w temacie ?

Ale jak bez relingów,? , to były nowoczesne włoskie krążowniki ciężkie , najlepsze jakie włochy miały, to nie kuter torpedowy, zwodowana  1931r , normalnie kupuj relingi i dawaj , polecam ta stronkę , tu także masz przykładową galerie tego okrętu, można się wzorować http://www.modelshipgallery.com/gallery/ca/it/Pola-350-ab/index.htm

Napisano (edytowane)
W dniu 29.04.2024 o 12:18, mjakm napisał:

Instrukcja dół wg instrukcji to hull red ale dokopałem się informacji że jednak Włosi malowali na zielono i taki kolor wymieszalem z tamiyowskich farb. Kolor dobrany „na oko” więc ciężko mi ocenić czy ok czy nie.

Chyba raczej instrukcja miała rację, Zara miała na pewno zielony, poczekaj na kogoś w temacie, moja wiedza w tym temacie to raczej niszowa , bez wchodzenia w techniczne aspekty.., pewnie trzeba przemalować częsć podwodna na czerwono

Edytowane przez Evildead
Napisano
41 minut temu, Evildead napisał:

Chyba raczej instrukcja miała rację, Zara miała na pewno zielony, poczekaj na kogoś w temacie, moja wiedza w tym temacie to raczej niszowa , bez wchodzenia w techniczne aspekty.., pewnie trzeba przemalować częsć podwodna na czerwono

Na britmodeller wypowiadał się ktoś że red hull była pod spodem a wierzch zielonym. Czekam może ktoś coś wrzuci od siebie to prysnę w razie czego red hull

Napisano
5 minut temu, mjakm napisał:

red hull była pod spodem a wierzch zielonym. Czekam może ktoś coś wrzuci od siebie to prysnę w razie czego red hull

Mogło tak być, ma to sens jako czerwony podkład.

• Like 1
Napisano

zeieleń włosi zielenią dna słyneli :) relingi must be :) - fajna linia tego okrętu, fajny model 

• Like 1
Napisano (edytowane)
W dniu 10.05.2024 o 17:43, mjakm napisał:

Ciągle myślę nad relingami bo z kilku zdjęć jakie znalazłem nie wynika że były zainstalowane. Może ktoś pomoże w temacie ?

Twój model już całkiem ładnie się prezentuje. 🙂

Firma BigBlueBoy produkuje zestaw dedykowanych relingów do tego modelu. Można sobie zobaczyć jak oni to widzą. 

BBB35050A.jpg

Edytowane przez witox
  • Thanks 1
Napisano

No to robią się relingi. Korzystam z relingów łańcuchowych od Aber. Strasznie delikatne i może zabraknąć więc będę uzupełniał jakby co. Póki co życzcie cierpliwości 🙇‍♂️

IMG_7108.thumb.jpeg.7271639cb4bdbe1672545757c816e117.jpeg

• Like 1
Napisano

Od razu inaczej. I załoga czuje się bezpieczniej...

• Haha 1