Skocz do zawartości

panzer IV - Syria wojna sześciodniowa 1967

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 201
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
Ciągle boję się ruszyć tego panzera rdzą, bo boję się, że go zepsuję :/

To zrób tą "czwórkę" z czasów wojny, problem rdzy zniknie.

Napisano

nie nie nie ;] jak już się za ten model wziąłem to go skończę nie ma innej opcji ;]

Napisano

No ja mam nadzieję bo na tle zalewu standardowych i monotematycznych dioram i modeli jest to ciekawy i nietypowy pomysł.

Napisano

Taaa... jasne... Dobrze wiesz co ja myślę o moich modelach A Miguel Jiménez to tylko tak dla dopingu ;)

Napisano

Piękny! Zezłomuj go teraz odpowiednio;-)

BTW: syryjskie panzery były ponoć malowane na ciemnozioelono jakąś ruska farbą. Tak przynajmniej czytałem.

Pozdrawiam!

Napisano
Sie zgadza (Jagdpanzery tez)

Tyle ze baaaardzo wyblakla.

No fakt. Na tym jadowitym słońcu w tych szerokościach geograficznych tyle może z niej zostać jak sobie postoi.

Pozdrawiam!

Napisano

W tym przypadku nie chodzi o kolor początkowy tylko o efekt końcowy ;] na 1:1 dzisiaj farba wygląda jak dunkelgelb.

Napisano

Jego ekscelencja Biskup liczy na to,że dobre -realistyczne malowanie zatrze

kiepskie wrażenie jakie sprawił prosty zawias otwartej klapy na przedzie czołgu, i zignorowanie uwag na ten temat. Jego ekscelencja będzie z uwagą śledził postępy.

Napisano

Bujaj garba Biskup Pioter powtarzam się po raz enty :/ zwisa i powiewa mi jaki kolor był używany do kamuflowania syryjskich panzerów: tworzę model konkretnego wraku stojącego na posterunku ONZ na Wzgórzach Golan, którego farba wygląda dzisiaj na dunkelgelb.

... jak grochem o ścianę ...

Napisano

Po prostu zastanawiam się poco pomalowałeś czołg na kolor imitujący lakier, skoro na fotografiach tego lakieru jest jak na lekarstwo.

Dużo łatwiej byłoby najpierw pomalować rdze, a dopiero na niej namalować pozostałości lakieru. I jego kolor faktycznie nie ma znaczenia, ale Twój nie nadaje się do niczego, chyba że to podkład. Rdzy na jego bazie raczej nie zrobisz :-)) A zawias naprawdę wygląda głupio, i rzuca się w oczy. zwłaszcza, że zawiasy w drzwiczkach wieży są zrobione dobrze.(made in producent zestawu :-))

Pozdrawiam

Napisano

Zrobiłem tak, ponieważ kieruje się zasadą, o której wspomniał już ktoś w innym temacie: pierw farba później wash następnie rdza i na koniec błotko i kurz. Z zawiasem - gdy uznam za stosowne - zmienię jego wygląd ;] Sorry chłopaki, że tak wolno mi to idzie ale za tydzień mam ferie, więc trochę nadgonię ;]

• 2 weeks later...
Napisano (edytowane)

Za bardzo nie kumam jak się wziąć za tą rdzę a nie chcę zepsuć pierwszego malowania...

Czy to już teraz przejechać sidoluxem? i na sido robić rdzę czy jak?

Edytowane przez Gość
Napisano

Nic to - trzeba próbować...

pomalowałem inaczej gąski - mieszanką wg moich upodobań ...

dsc05001.jpg

w922.png

Napisano

po pomalowaniu gąsek zająłem się obiciami - oczywiście nie są skończone...

dsc05002.jpg

w922.png

Napisano

No właśnie obicia, jak je robiłeś albo czy mógłbyś mi pokazać gdzie na forum jest ten temat. Z góry dzieki.Pozdrawiam

Napisano

nie znalazłem żadnego konkretu na ten temat i wyszedłem z założenia że trzeba po prostu malować w/w wzorki ( oczywiście drobniutko ) w miejscach gdzie najczęściej pojazd ociera się o coś lub coś o pojazd...