Skocz do zawartości

[W] StuG III Ausf. E (Dragon, 1/35)

Thalgonis

Rekomendowane odpowiedzi

4 godziny temu, Kalor napisał:

...Wkurzające jest gdy przy schematach kamuflaży jak nie pokazują jak to wygląda ze wszystkich stron.

Dokładnie...

Na razie jeszcze bez plamek :) 

StuG_III - 10 (dziecko).jpeg

• Like 1

To już na tym etapie można było korytka i podpory anten przykleić, nie wymagają błotników, druga sprawa ten model ma średnie opinie, musisz  zaszpachlować sporo otworów na błotnikach bo nie są specjalnie pod ta wersję, ale tak to im więcej Stugów tym lepiej :), otwory też do zaszpachlowania

1146433443_StuG_III-10(dziecko).thumb.jpeg.cda8ba46437019bbb45ea837483a9ce7.jpeg

Edytowane przez Evildead
  • Like 1

Całkiem fajnie wyszło. Jaką w końcu metodę zastosowałeś?

Sugeruję tylko te plamy delikatnie zmodulować, porozjaśniać. Wtedy będzie to troszkę lepiej wyglądać moim zdaniem. 

• Thanks 1

Teraz, SFModel napisał:

Całkiem fajnie wyszło. Jaką w końcu metodę zastosowałeś?

Sugeruję tylko te plamy delikatnie zmodulować, porozjaśniać. Wtedy będzie to troszkę lepiej wyglądać moim zdaniem. 

Drobny pyndzelek (000) i jadym :)  Farbki AK 3 Gen, bo one do pendzlowania są naprawdę fajne.

Ale do zmodulowania to się zastanawiam czy nie użyć aerka (tak jak Kamil sugerował) - bo jednak nie trzeba modulować całości plamek tylko ich wnętrze... Dobrze kombinuję?

Na pewno ja bym przy rozjaśnianiu wyraźnie zaznaczył krawędzie.  Musisz pomyśleć jak to zrobić. 

49 minut temu, Thalgonis napisał:

Drobny pyndzelek (000) i jadym :)  Farbki AK 3 Gen, bo one do pendzlowania są naprawdę fajne.

Ale do zmodulowania to się zastanawiam czy nie użyć aerka (tak jak Kamil sugerował) - bo jednak nie trzeba modulować całości plamek tylko ich wnętrze... Dobrze kombinuję?

jest sens je modulować? co ten efekt tak właściwie symuluje? IMO filtr/biedronka da lepszy efekt urozmaicenia kolorów.

Edytowane przez Kalor

W dniu 10.08.2024 o 16:45, Thalgonis napisał:

... i od razu pytanko do tych, co już robili tego StuGa: odległość jarzma od kadłuba jest naprawdę taka duża, czy Dragon coś skopał?

Wiem że to późno:sorry:, ale teraz miałem chwilkę na poszukanie odpowiedzi  w miarę realny sposób - czyli fotki. Pojazd w muzeum w wersji D. Dwa zestawy jeden kolor drugi cz/b - ten sam pojazd.

1978413613_meser262@0000-a.thumb.jpg.653ccc63d0a158472d20566f013e9513.jpg

420724061_meser262@0000.thumb.jpg.20a856e2c9e277e0f99e4fb4190cc8e7.jpg 

Wizualnie możesz ocenić , czy błąd Dragona czy nie. 

Pozdrawiam

Krzysztof

• Like 1
  • Thanks 1

Panowie, a że się tak zapytam o wizję wink3 :mrgreen:

Większość fotek, które udało mi się znaleźć w sieci, to maszyny z okresu Barbarossy. Prawie na każdym zdjęciu maszyna z tyłu jest obładowana różnymi klamotami...

Wersja u mnie to ostatnie „oddechy” Heer - walki w Berlinie bardziej o honor niż o zwycięstwo (skąd my to znamy?... :)) więc nie sądzę, żeby coś tam wozili „na plecach” bo już nie było po prostu czego wozić...

Dlatego zastanawiam się, czy położyć na tyle jakąś plandekę, z bambetlami typu kanistry albo rower (że niby jak zabraknie paliwa to mają na czym sp...ć)... 

Ciekaw jestem Waszych opinii :) 

Ja bym dodał, może coś jak tu na zdjęciu , widać kanka chyba, są skrzynie, rower tez ciekawa opcja, płotek jaki czy tam stelaż chyba by się nadał, choć były i puste, kwestia gustu

72a2d657d71fcf60eb2f10d0659a1928.jpg

Stug_resize.jpg

Edytowane przez Evildead
  • Thanks 1

1 godzinę temu, Evildead napisał:

Ja bym dodał, może coś jak tu na zdjęciu , widać kanka chyba, są skrzynie, rower tez ciekawa opcja, płotek jaki czy tam stelaż chyba by się nadał, choć były i puste, kwestia gustu

72a2d657d71fcf60eb2f10d0659a1928.jpg

Stug_resize.jpg

Okres podobny ale to nie walki w Berlinie. Oba zdjęcia z walk w Pradze w maju 1945. 

• Like 2

Dzięki Panowie :super:

Koncepcyja się już wykluła - potrzebuję jeno… drzwi (od domu/mieszkania…) :) Widział ktoś może takie coś w jakimś zestawie czy raczej pozostaje rzeźbienie w hipsie?

Granitowa kostka brukowa jest mniej więcej sześcianem i droga z takiej kostki powinna być w kwadraty. Czy to na pewno ma być niemiecka kostka brukowa?

• Like 1