Albatros Napisano 21 Sierpnia Share Napisano 21 Sierpnia (edytowane) W dniu 14.08.2024 o 09:05, Endrju napisał: W moim telefonie jest tak, że jak zrobię zdjęcie z bliska to zdjęcie wpada w tonację dominującego koloru na zdjęciu. Jak zrobię zdjęcie z daleka i wykadruję, to zdjęcie wpada w tonacje bardziej naturalne. Ja tam znawca fotografii nie jestem ale interpretuje sobie to w ten sposób, że jeśli na zdjęciu jest więcej białego tła to zdjęcie jest bardziej naturalne. Może u Ciebie to też tak zadziała. W aparatach fotograficznych zarówno pomiar światła, jak i pomiar temperatury barwowej w trybach automatycznych - czyli w aparatach w telefonach komórkowych - jest uśredniony. Znaczy to, że światłomierz jest skalibrowany na 18% szarość i jeżeli mierzy światło przy dominujących obszarach bieli to interpretuje, że jest jasno i będzie naświetlał jak na wspomnianą szarość. Da to efekt zgaszonej bieli/szarości, dlatego na zdjęciach zimowych bardzo często śnieg wychodzi szary. Jest to spowodowane tym, że w aparatach cyfrowych trudniej odzyskać informacje z prześwietleń, niż z cieni, dlatego "bezpieczniej" jest nieco niedoświetlać. Aby biel na zdjęciu wyszła biała, należy wprowadzić korektę ekspozycji w aparacie o ok. + 1/1,5EV. Podobnie przy czarnym tle, aparat będzie prześwietlał czarny dążąc do szarości a nie czerni - dlatego przy czarnym tle należy niedoświetlić zdjęcie o podobną wartość -1/1,5 EV. Dlatego też przy pomiarze ekspozycji warto zmierzyć światło na tzw. szarą kartę z 18% szarością, wtedy korekty będą mniejsze albo w ogóle zbędne. Podobnie dzieje się w przypadku pomiaru temperatury barwowej, jeżeli aparat ma sporo koloru neutralnego w kadrze (biel,szarość) wtedy mierzy temperaturę barwową, właśnie na dominujący kolor i wtedy wprowadza korektę na temperaturę źródła światła. Dlatego od biedy taki pomiar można uznać za w miarę zbliżony do rzeczywistości, aczkolwiek przy pomiarach automatycznych jest wciąż bardzo duży margines błędu. Nawet wysokiej klasy aparaty fotograficzne wciąż dość słabo sobie radzą z automatycznym doborem balansu bieli. Jeżeli neutralnego koloru jest w kadrze mało - np. przy zbliżeniach, wtedy pomiar zaczyna być już dość przypadkowy, obarczony bardzo dużym błędem. Do tego dochodzi jeszcze kiepskie oświetlenie, które z defaultu będzie fałszować kolorystykę. Pewną protezą będzie także wykorzystanie wspomnianej szarej karty, ustawienie jej w kadrze, zrobienie zdjęcia i powtórzenie zdjęcia przy identycznych parametrach już bez niej. W ten sposób mamy jakiś wzornik, dzięki któremu możemy wprowadzić korektę balansu bieli w programie, mierząc właśnie obszar szarej karty i wprowadzając odpowiednią korektę na pozostałe zdjęcia. To jest sposób mocno niedoskonały, bardzo uproszczony, ale da jakiś punkt wyjścia. Innym, droższym rozwiązaniem jest zaopatrzyć się w odpowiednie oświetlenie i dostosować balans bieli do światłą, którego używamy - np. lampy błyskowe mają stałą temperaturę barwową 5500 K +/- 100 K co daje nam stałe parametry fotografowania. Temat generalnie jest bardzo szeroki i skomplikowany wbrew pozorom, trudno go tak w kilku słowach nakreślić... Natomiast w skrócie - wszędzie tam, gdzie korzystamy z automatycznych ustawień, raczej należy spodziewać się dużo przypadkowości i błędów. Aparaty w telefonach nie były konstruowane i programowane do takich celów. Edytowane 21 Sierpnia przez Albatros 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 21 Sierpnia Share Napisano 21 Sierpnia Oj napracowałeś się pisząc ten tekst a ja i tak nie wiele z tego ogarniam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 21 Sierpnia Autor Share Napisano 21 Sierpnia 7 godzin temu, madeira napisał: Nie wierzę!! Co za "comeback" stary przyjacielu!! Piękna Merkava!! A jednak wróciłem! Witaj po latach! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fabson93 Napisano 23 Sierpnia Share Napisano 23 Sierpnia Wspaniale ,że wróciłeś:D Zawsze śledziłem twoje warsztaty, będąc pasjonatą IDF ,zawsze znalazłem u Ciebie coś co pogłębiało moja wiedze Do dziś mam komplet oporzadzenia izraelskiego żołnierza z lat około 2009-10 Liczę na kolejne wspaniałe warsztaty cahalowych pojazdow 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 24 Sierpnia Autor Share Napisano 24 Sierpnia 13 godzin temu, Fabson93 napisał: Wspaniale ,że wróciłeś:D Zawsze śledziłem twoje warsztaty, będąc pasjonatą IDF ,zawsze znalazłem u Ciebie coś co pogłębiało moja wiedze Do dziś mam komplet oporzadzenia izraelskiego żołnierza z lat około 2009-10 Liczę na kolejne wspaniałe warsztaty cahalowych pojazdow Wielkie dzięki za dobre słowo, miło przeczytać, że z moich warsztatów można było się też co nieco dowiedzieć Mam już uszykowane zestawy i materiały pod kolejny model, więc i będzie cahalowy tank, tylko wymęczę ta Merkavę do końca No i w końcu będę się starał opanować dobrze weathering, bo zwykle to mnie bardzo zniechęcało do ukończenia modelu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 31 Sierpnia Autor Share Napisano 31 Sierpnia Cześć! Wieża już na kadłubie, zostały już ostatnie poprawki i montaż anten. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 2 Września Share Napisano 2 Września Może byś jakiegoś izraelskiego HMMWV zmajstrował? Mam 5 zbudowanych i szósty rozpoczęty w pudełku. Chetnie popatrzyłbym na coś nowego, a rękę do IDF masz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 2 Września Autor Share Napisano 2 Września 38 minut temu, makinen napisał: Może byś jakiegoś izraelskiego HMMWV zmajstrował? Mam 5 zbudowanych i szósty rozpoczęty w pudełku. Chetnie popatrzyłbym na coś nowego, a rękę do IDF masz. Dzięki Chodzi za mną od jakiegoś czasu wersja z wyrzutnią TOW "Orev" ("Kruk"), myślę, że po Magachu zrobię sobie taki krótki projekt na luzie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 2 Września Share Napisano 2 Września 41 minut temu, Barthass napisał: Dzięki Chodzi za mną od jakiegoś czasu wersja z wyrzutnią TOW "Orev" ("Kruk"), myślę, że po Magachu zrobię sobie taki krótki projekt na luzie. Afv bedzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 2 Września Autor Share Napisano 2 Września 13 minut temu, piotrkur napisał: Afv bedzie? Meng z odrobiną przypraw Tymczasem zrobiły się anteny, mój trud skończony, w weeekend galeria 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 2 Września Autor Share Napisano 2 Września I jeszcze sprawa z antenami, bo często widzę na modelach, że są one powyginane. To są dosyć grube metalowe pręty, zwłaszcza ta biała. Generalnie uginają się sprężyny u podstawy a nie sama antena. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 2 Września Share Napisano 2 Września 19 minut temu, Barthass napisał: Meng z odrobiną przypraw Pytałem o Orev'a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 2 Września Autor Share Napisano 2 Września 2 minuty temu, piotrkur napisał: Humvee z Tamki z konwersją Legend, oni wszystko co ma 4 koła i Tow nazywają Orev Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 2 Września Share Napisano 2 Września Mam Oreva z udawanego. Fajna konwersja i efektowny pojazd. Dajesz! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 2 Września Share Napisano 2 Września Bardzo fajnie wygląda ten rydwan, możesz zdradzić jaki specyfik użyłeś przy anty poślizgu ? Jest drobniejszy niż ten na ABV. I jeszcze sprawa z antenami, bo często widzę na modelach, że są one powyginane. To są dosyć grube metalowe pręty, zwłaszcza ta biała. Generalnie uginają się sprężyny u podstawy a nie sama antena. Chłopakom z IDF udaje się czasem zrobić to co normalnie jest nie do pomyślenia ta biała grubsza antena ma zamontowaną jakąś sprężynę w połowie długości , czy też jest to złudzenie ? tutaj ta sama antena wygląda jak złamana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 3 Września Autor Share Napisano 3 Września Do antypoślizgu użyłem produktu Hull Tex od VMS jest świetny https://pl.vms-supplies.com/vms-hull-tex Wydaje się na zdjęciach drobniejszy, ale w porównaniu na żywo do ABV jest znacznie bardziej wyrazista i w dotyku bardziej chropowata. Co do anten, to trudno mi się odnieść, nie wyświetlają mi się Twoje zdjęcia, biała składa się z dwóch części i właśnie jakoś pośrodku jest łączenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 3 Września Share Napisano 3 Września 9 godzin temu, Barthass napisał: Humvee z Tamki z konwersją Legend, oni wszystko co ma 4 koła i Tow nazywają Orev Aaaaaa to już wiadomo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi