Skocz do zawartości

[W] Merkava 2 Bet 1/35 Takom, Legend

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)
W dniu 14.08.2024 o 09:05, Endrju napisał:

W moim telefonie jest tak, że jak zrobię zdjęcie z bliska to zdjęcie wpada w tonację dominującego koloru na zdjęciu. Jak zrobię zdjęcie z daleka i wykadruję, to zdjęcie wpada w tonacje bardziej naturalne. Ja tam znawca fotografii nie jestem ale interpretuje sobie to w ten sposób, że jeśli na zdjęciu jest więcej białego tła to zdjęcie jest bardziej naturalne.  Może u Ciebie to też tak zadziała.

W aparatach fotograficznych zarówno pomiar światła, jak i pomiar temperatury barwowej w trybach automatycznych - czyli w aparatach w telefonach komórkowych - jest uśredniony. Znaczy to, że światłomierz jest skalibrowany na 18% szarość i jeżeli mierzy światło przy dominujących obszarach bieli to interpretuje, że jest jasno i będzie naświetlał jak na wspomnianą szarość. Da to efekt zgaszonej bieli/szarości, dlatego na zdjęciach zimowych bardzo często śnieg wychodzi szary. Jest to spowodowane tym, że w aparatach cyfrowych trudniej odzyskać informacje z prześwietleń, niż z cieni, dlatego "bezpieczniej" jest nieco niedoświetlać. Aby biel na zdjęciu wyszła biała, należy wprowadzić korektę ekspozycji w aparacie o ok. + 1/1,5EV. Podobnie przy czarnym tle, aparat będzie prześwietlał czarny dążąc do szarości a nie czerni - dlatego przy czarnym tle należy niedoświetlić zdjęcie o podobną wartość -1/1,5 EV. Dlatego też przy pomiarze ekspozycji warto zmierzyć światło na tzw. szarą kartę z 18% szarością, wtedy korekty będą mniejsze albo w ogóle zbędne. Podobnie dzieje się w przypadku pomiaru temperatury barwowej, jeżeli aparat ma sporo koloru neutralnego w kadrze (biel,szarość) wtedy mierzy temperaturę barwową, właśnie na dominujący kolor i wtedy wprowadza korektę na temperaturę źródła światła. Dlatego od biedy taki pomiar można uznać za w miarę zbliżony do rzeczywistości, aczkolwiek przy pomiarach automatycznych jest wciąż bardzo duży margines błędu. Nawet wysokiej klasy aparaty fotograficzne wciąż dość słabo sobie radzą z automatycznym doborem balansu bieli. Jeżeli neutralnego koloru jest w kadrze mało - np. przy zbliżeniach, wtedy pomiar zaczyna być już dość przypadkowy, obarczony bardzo dużym błędem. Do tego dochodzi jeszcze kiepskie oświetlenie, które z defaultu będzie fałszować kolorystykę. Pewną protezą będzie także wykorzystanie wspomnianej szarej karty, ustawienie jej w kadrze, zrobienie zdjęcia i powtórzenie zdjęcia przy identycznych parametrach już bez niej. W ten sposób mamy jakiś wzornik, dzięki któremu możemy wprowadzić korektę balansu bieli w programie, mierząc właśnie obszar szarej karty i wprowadzając odpowiednią korektę na pozostałe zdjęcia. To jest sposób mocno niedoskonały, bardzo uproszczony, ale da jakiś punkt wyjścia. Innym, droższym rozwiązaniem jest zaopatrzyć się w odpowiednie oświetlenie i dostosować balans bieli do światłą, którego używamy - np. lampy błyskowe mają stałą temperaturę barwową 5500 K +/- 100 K co daje nam stałe parametry fotografowania. Temat generalnie jest bardzo szeroki i skomplikowany wbrew pozorom, trudno go tak w kilku słowach nakreślić... Natomiast w skrócie - wszędzie tam, gdzie korzystamy z automatycznych ustawień, raczej należy spodziewać się dużo przypadkowości i błędów. Aparaty w telefonach nie były konstruowane i programowane do takich celów.

Edytowane przez Albatros
  • Thanks 1
Napisano
7 godzin temu, madeira napisał:

Nie wierzę!! Co za "comeback" stary przyjacielu!! 

Piękna Merkava!! 

A jednak wróciłem! Witaj po latach! :)

• Like 1
Napisano

Wspaniale ,że wróciłeś:D Zawsze śledziłem twoje warsztaty, będąc pasjonatą IDF ,zawsze znalazłem u Ciebie coś co pogłębiało moja wiedze :D Do dziś mam komplet oporzadzenia izraelskiego żołnierza z lat około 2009-10 :D

Liczę na kolejne wspaniałe warsztaty cahalowych pojazdow :D

• Like 1
Napisano
13 godzin temu, Fabson93 napisał:

Wspaniale ,że wróciłeś:D Zawsze śledziłem twoje warsztaty, będąc pasjonatą IDF ,zawsze znalazłem u Ciebie coś co pogłębiało moja wiedze :D Do dziś mam komplet oporzadzenia izraelskiego żołnierza z lat około 2009-10 :D

Liczę na kolejne wspaniałe warsztaty cahalowych pojazdow :D

Wielkie dzięki za dobre słowo, miło przeczytać, że z moich warsztatów można było się też co nieco dowiedzieć :) Mam już uszykowane zestawy i materiały pod kolejny model, więc i będzie cahalowy tank, tylko wymęczę ta Merkavę do końca :) No i w końcu będę się starał opanować dobrze weathering, bo zwykle to mnie bardzo zniechęcało do ukończenia modelu :) 

Napisano

Cześć! Wieża już na kadłubie, zostały już ostatnie poprawki i montaż anten.

v3YJlth.jpeg

wcF4Yuy.jpeg

Guuou3d.jpeg

• Like 7
Napisano

Może byś jakiegoś izraelskiego HMMWV zmajstrował?  Mam 5 zbudowanych i szósty rozpoczęty w pudełku. Chetnie popatrzyłbym na coś nowego, a rękę do IDF masz.

Napisano
38 minut temu, makinen napisał:

Może byś jakiegoś izraelskiego HMMWV zmajstrował?  Mam 5 zbudowanych i szósty rozpoczęty w pudełku. Chetnie popatrzyłbym na coś nowego, a rękę do IDF masz.

Dzięki :) Chodzi za mną od jakiegoś czasu wersja z wyrzutnią TOW "Orev" ("Kruk"), myślę, że po Magachu zrobię sobie taki krótki projekt na luzie.

• Like 1
Napisano
41 minut temu, Barthass napisał:

Dzięki :) Chodzi za mną od jakiegoś czasu wersja z wyrzutnią TOW "Orev" ("Kruk"), myślę, że po Magachu zrobię sobie taki krótki projekt na luzie.

Afv bedzie?

Napisano
13 minut temu, piotrkur napisał:

Afv bedzie?

Meng z odrobiną przypraw  :) 

VESh4Ga.jpeg

Tymczasem zrobiły się anteny, mój trud skończony, w weeekend galeria :)

OzQc1C8.jpeg

EzeMVlO.jpeg

NRjqmGZ.jpeg

• Like 2
Napisano

I jeszcze sprawa z antenami, bo często widzę na modelach, że są one powyginane. To są dosyć grube metalowe pręty, zwłaszcza ta biała.

Generalnie uginają się sprężyny u podstawy a nie sama antena.

AUoVh9F.jpeg

ItJAPU5.jpeg

Jq7iBf5.jpeg

Napisano
2 minuty temu, piotrkur napisał:

Humvee z Tamki z konwersją Legend, oni wszystko co ma 4 koła i Tow nazywają Orev :)

19478_rd.jpg

Napisano

Bardzo fajnie wygląda ten rydwan, możesz zdradzić jaki specyfik użyłeś przy anty poślizgu ? Jest drobniejszy niż ten na ABV.

v6wOzY7.jpeg

jeszcze sprawa z antenami, bo często widzę na modelach, że są one powyginane. To są dosyć grube metalowe pręty, zwłaszcza ta biała.

Generalnie uginają się sprężyny u podstawy a nie sama antena.

Chłopakom z IDF udaje się czasem zrobić to co normalnie jest nie do pomyślenia

Obraz zapytania wyszukiwania wizualnego

ta biała grubsza antena ma zamontowaną jakąś sprężynę w połowie długości , czy też jest to złudzenie  ?

tutaj ta sama antena wygląda jak złamana

Napisano

Do antypoślizgu użyłem produktu Hull Tex od VMS  jest świetny https://pl.vms-supplies.com/vms-hull-tex

Wydaje się na zdjęciach drobniejszy, ale w porównaniu na żywo do ABV jest znacznie bardziej wyrazista i w dotyku bardziej chropowata. Co do anten, to trudno mi się odnieść, nie wyświetlają mi się Twoje zdjęcia, biała składa się z dwóch części i właśnie jakoś pośrodku jest łączenie. 

Napisano
9 godzin temu, Barthass napisał:

Humvee z Tamki z konwersją Legend, oni wszystko co ma 4 koła i Tow nazywają Orev :)

19478_rd.jpg

Aaaaaa to już wiadomo