Kustosz Napisano 16 Sierpnia Share Napisano 16 Sierpnia (edytowane) Ibegowy M13/40 z późnej produkcji w 1:72 po paru modyfikacjach. Egzemplarz o rejestracji RoEto 3359 należał do LII. batalionu czołgów z RECAM (wrzesień '41 - styczeń '42). Jakiś czas temu popełniłem recenzję tego modelu. Pisałem tam między innymi o tym, jak tragicznie odwzorowano błotniki czołgu, więc przerobiłem je do właściwej formy. Na prawym boku nadbudowy dodałem uchwyt, podporę pod antenę i zaślepkę na drugi port radiowy, których brakowało. Nieco uzgrabniłem zawieszenie podpiłowując zęby koła napędowego i odchudzając koło powrotne. Odchudziłem też szczelinę wizjera kierowcy. Przy okazji podczas budowy natknąłem się na parę innych wad/błędów, których nie zauważyłem podczas pisania recenzji: • Punkt obrotu wieży znajduje się 3 - 4 mm za miejscem w którym powinien być. Przez to wieża w jakiejkolwiek innej pozycji niż "domyślna" będzie za bardzo wysunięta w stronę, w którą patrzy armata. Jeśli ktoś chciałby zbudować zgodny historycznie model z obróconą wieżą, będzie musiał odciąć oryginalny zaczep i przykleić ją na oko. • Ręczny rozrusznik (ten cypek na środku tylnej płyty kadłuba zaraz nad zaczepem holowniczym) to model zamontowany tylko w pierwszych 50 egzemplarzach. W tej wersji czołgu powinien być odlany nieco wyżej i bardziej poziomo (jak wyglądał na prawdę dobrze widać na ostatnim zdjęciu). Przy okazji odlano go bez nałożonej osłonki. • Montaż elementów kadłuba nie został dobrze przemyślany, trzeba się z nim nieźle namęczyć, zwłaszcza z przednią-górną płytą. • Nałożenie kalki ze znakiem do rozpoznania z powietrza (białe koło na wieży) nie należy do najprostszych. Jeśli wcześniej zamontuje się zaczep KM-u, trzeba będzie go odrywać i przyklejać na nowo, już na kalce. Edytowane 16 Sierpnia przez Kustosz 15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 16 Sierpnia Share Napisano 16 Sierpnia Fajny czołgutek wyszedł. Podoba się. A czym go malowałeś i jakich farb używałeś? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kustosz Napisano 16 Sierpnia Autor Share Napisano 16 Sierpnia (edytowane) 47 minut temu, Endrju napisał: Fajny czołgutek wyszedł. Podoba się. A czym go malowałeś i jakich farb używałeś? A dziękuję ^^ Kolor bazowy to pomarańczowa hataka Sable Desert IR, zadrapania i antena to Tamiya XF-86 German Grey, a elementy metaliczne XF-56 Metallic Grey. Washowanie robiłem czarnym, brązowym i szarym Panel Linem (też od Tamiyi), a pył to pigment Beach Sand od Modeller's World. Podkład, lakiery i płyn do kalek też Tamiyowe. Oznaczenia to składaki - numer batalionowy był robiony z kalek w zestawie, a rejestracje ze starego quickbuildu Italeri. Edytowane 16 Sierpnia przez Kustosz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 16 Sierpnia Share Napisano 16 Sierpnia Pędzel czy aero? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kustosz Napisano 16 Sierpnia Autor Share Napisano 16 Sierpnia Baza i lakiery aero, reszta pędzel. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 18 Sierpnia Share Napisano 18 Sierpnia Fajny podoba się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi